Beltéri munkák

Padlók – Burkolatfektetés betonra és fatáblákra

Nyirkosodás ellen…

A régi betonpadlókat gyakran közvetlenül a talajra öntötték, ezért átnedvesedhetnek. Ha nem túl vizes a padló, a szigeteléséhez elég lehet epoxigyanta vagy gumi/aszfalt réteggel bevonni a felületét. A legcélszerűbb, ha egy szakemberrel méreti fel a helyzetet.

Az aljzatbeton kiegyenlítése

A hepehupás betonpadló önterülő aljzatkiegyenlítővel hozható síkba; ez körülbelül 10 mm-rel emeli meg a padlószintet. Ne higgyen azonban a leírásnak: a szép eredmény érdekében egy vakolókanállal kell gyorsan elteríteni az anyagot.

Tegye lapátra!

Egy lapáttal remekül felszedhetők az aljzatbetonhoz ragadt járólapok. A lapátot csúsztassa be a csempe széle alá, majd feszítse fel. Béreljen csempebontó gépet, ha nagy felületről kell felszedni a padlócsempét. Ennek vibrátoros „kése” a burkolat” fajtájának és a ragasztó erősségének megfelelően állítható.

Vizesedési próba

Ha azt gyanítja, hogy nedvesedik az aljzatbeton, végezze el a következő próbát a burkolat lerakása előtt: éjsza­kára tegyen egy tömör tárgyat a padlóra, hogy alulról ne érhesse a levegő. Ha másnap sötét foltot talál alatta, akkor valóban nedvesedik a padló. Műszert is bérelhet a padló nedvességtartalmának mérésére. A nedvesedés pontos mértékének ismeretében könnyebb kiválasztani a megfelelő ellenintézkedést.

Nehéz munka a betonbontás

Ha spórolni akar az új padló lefektetésekor, házilag is feltörheti a régi betonpadlót. Előtte nézze meg, hol fut víz- vagy gázvezeték a padló alatt. Egy bérelt légkalapács megkönnyíti a munkát. Lehetőleg rezgéscsillapítósat válasszon, különben teljesen el fog zsibbadni a keze. Testi épsége érdekében fülvédővel, munkakesztyűben, védőszemüvegben és vasalt orrú cipőben dolgozzon.

Padlómerevítés burkolás előtt

A fapadlót fedje be 15 mm vastag vízálló forgácslemez táblákkal, mielőtt járó- vagy mozaiklappal burkolná. Enélkül a deszkák természetes mozgása megrepesztheti a fugákat. Kenje át alapozóval a táblákat. A lemez, a ragasztó és a csempe akár 40 mm-rel is megemelheti a padlószintet.

A szélek elrejtése

A régi deszkapadlót fedje le farostlemezekkel, mielőtt PVC-t fektetne rá. A táblák hátoldalát „avassa be” 5-5 dl vízzel, majd hátoldalukkal egymásra fektetve 48 óra hosszat pihentesse őket a szobában. Ezután szegelje le a táblákat, érdes hátoldalukkal felfelé.

Padlólapok és PVC vásárlása, tárolása

PVC-fektetési megoldások

A tekercsben kapható PVC-padló gyorsabban lerakható, mint a PVC-lapok, mert legfeljebb az ajtónyílásokban van szükség ragasztóra, s a szoba középpontját sem kell méricskéléssel megkeresni. A dobozolt lapokat viszont könnyebb szállítani, kevesebb a hulladék, s a hibás vágás miatt csak egy-egy lap vész kárba (míg a tekercsnél használhatatlanná válhat az egész). A megmaradt lapokat jóval könnyebb tárolni, mint a tekercs levágott darabjait.

Hajlékony padlólap tárolása

A PVC- és parafalapokat fektetve, dobozolva tárolja, a kicsomagolt darabokra pedig tegyen súlyt, nehogy felkunkorodjon a szélük. A PVC-tekercset is fektetve raktározza, ne állítva.

Profi szerszám

Simítóvas

Ha nagyobb felületen kell PVC-lapokat lerakni, érdemes fogazott simítóvasat vásárolni. Ezzel gyorsabban és egyenletesebben kenhető el a ragasztó, mint azzal a műanyag szerszámmal, amit a boltban adnak a padlóragasztóhoz.

Egyszerre vegye meg!

Egyszerre vásárolja meg az összes lapot, amire szüksége lesz, s arról is győződjön meg, hogy azonos-e a tételszámuk, mert csak így lesz biztosan egyforma a színük.

Lépésről lépésre – Padlólapok lerakása

Padlólapok lerakása

  1. Csapózsinórral tűzze ki a szemközti falak felezőpont­jai közti vonalat. Ellenőrizze, hogy a vonalak derékszögben metszik-e egymást.
  2. E vonalak mentén rakja sorba szárazon a lapokat. Ezután igazítsa el a két sort, hogy kellő méretű és egyforma lapokat lehessen vágni a falak mellé. Jelölje meg a kezdőpontot a padlón.
  3. Középről kifelé, a falak felé haladva ragassza le piramis alakzatban a padlólapokat. A végén vágja méretre és illessze helyükre a helyiség szélére kerülő lapokat.