Festés, tapétázás

Tapétázás, kiválasztás és minták hatásai

A tapéták színe, mérete és mintázata más-más, de mindegyiket ugyanazzal a módszerrel kell felragasztani. Ha egyszer elsajátítottuk a helyes módszert, szinte bármilyen fajta papírral megbirkózunk majd. Ebben a fejezetben az általánosan érvényes alapszabályokról lesz szó, melyeket később, amikor már bonyolultabb felületeket szeretnénk tapétázni, tovább finomíthatunk. Ne próbáljuk siettetni a tapétázási munkát; a gyorsaságot majd a kellő gyakorlat és tapasztalat hozza meg. A kapkodás csak hibákat okozhat.

Tapéta minták

Hol és milyen tapétát használjunk?

Általában bárhol bármilyen tapétafajtát használhatunk, de bizonyos helyiségekbe célszerű egy adott fajtát választani. Döntés előtt azt is mérlegeljük, hogy milyen mintázat illik az adott helyiség funkciójához és stílusához.

  • Elegáns stílus: az elegánsabb mintázatú tapéták ideális területe az ebédlő és a nappali. Az elegáns mintázatot indokolhatja az épület stílusa, vagy egyszerűen csak emelheti a szoba fényét.
  • Praktikus szempontok: konyhákban és fürdőszobákban érdemes mosható viniltapétát alkalmazni, mert könnyen tisztítható. A képen látható csíkos minta egyszerűen ragasztható, belmagasság-növelő, elegáns hatású, amely a lakás szinte bármely helyiségében jól mutat.
  • Vidám minták: a gyerekszoba ideális terület arra, hogy játékosabb mintázatú tapétát ragasszunk fel.

 Az egyes minták hatása

A színekhez hasonlóan a tapéta mintázata is teljesen megváltoztathatja egy adott helyiség hangulatát. Ezért a mintázat kiválasztásakor mindig vegyük figyelembe, hogy milyen hatást fog kelteni az adott helyiségben.

  • Csíkok: Mivel a csíkok mindig megnyújtják a felületet, azokba a helyiségekbe, amelyeknek kicsit szeretnénk „megnövelni” a belmagasságát, érdemes ezt a mintát választani. Viszont semmiképpen ne ragasszuk egyenetlen falfelületre, mert a csíkok a legkisebb egyenetlenséget is felnagyítják, kihangsúlyozzák.
  • Egyszínű felületek: A legújabb divatot követve egyre több, egyszínű, festésre emlékeztető tapéta jelenik meg a piacon. Ezeket meglehetősen egyszerű felragasztani, viszont pont a minták hiánya miatt nehéz láthatatlan illesztést kialakítani. Ez különösen igaz a sötétebb színű tapétákra. Esetleg érdemes lehet az alaptapétát a tapétával egyező színűre festeni, hogy a pontatlan illesztések se látszódjanak.
  • Virágmintás tapéta: Ezeket általában elég könnyű felragasztani, mert a virágminta eltereli a figyelmet az illesztésekről. A nagyméretű virágminták inkább nagyobb helyiségbe valók, különben kevésbé érvényesül a minta, és kicsinyíteni fogja a helyiséget. Az apró virágmintás felületek falusias hangulatúak; az egyenetlen vagy durva felületű falakra érdemes ilyen mintázatú tapétát ragasztani, mert a mintázat elvonja a figyelmet az alapfelület esetleges hibáiról.
  • Ismétlődő motívumok: Az egy-két ismétlődő motívummal díszített tapétákat nagyon precízen kell felragasztani, mert minden pontatlanság – például ha nem függőlegesen lett felragasztva a tapétalap feltűnően látszik. Bár rendkívül dekoratívak, kezdőknek általában nem ezeken érdemes tanulni.
  • Tájképek: Egyes gyártók tájképes tapétákat is gyártanak. Az egyes tekercseket meghatározott sorrendben kell felragasztani a falra. Ha találunk egy megfelelő falat, amelyen elfér a kép, nagyon hatásos lehet ez a felületképzési mód.
  • Klasszikus minták: Vannak olyan klasszikus minták, amelyek úgy tűnik, soha nem mennek ki a divatból. Ilyen például a liliomos minta, amely már évszázadok óta népszerű, és ma is gyakran alkalmazzák. Ezek egy része meglehetősen egyhangú benyomást kelt, ezt mindig vegyük figyelembe az adott helyiség tapétázásakor!