Festés, tapétázás

Tapéta mérése, vágása és ragasztófelhordása

Fontos, hogy elegendő mennyiségű tapéta álljon rendelkezésünkre munka közben. A munka végeredményét pedig nagyban befolyásolja, hogy hogyan készítettük elő, vágtuk és ragasztóztuk a tapétát. A munka megkezdése előtt mindig pontosan mérjük le a helyiséget.

A szükséges mennyiség kiszámítása

A következő egyszerű módszerrel könnyen kiszámíthatjuk a szükséges tapétamennyiséget. A mintaismétlődés pontos méretét a gyártók általában címkére is rányomtatják, de a legjobb, ha ezt mi magunk ellenőrizzük.

Tapéta mennyisége

Ha a helyiségben nagyméretű ablakok vannak, módosítsuk a kiszámolt mennyiséget. A kisebb ajtókat vagy egyéb, tapétázást nem igénylő felületeket viszont ne vegyük figyelembe, mert ezeket is körbe kell ragasztani.

Mérés a leszabás előtt

Ez egy viszonylag egyszerű művelet, csak néhány alapszabályt kell betartani. Először is mérjük le a tapétalap szükséges hosszát, vagyis a fal magasságát a mennyezettől a szegélylécig. Ehhez adjuk hozzá a mintaismétlődés méretét plusz még 2,5 cm ráhagyást a lap tetején és alján a vágás miatt. Nagyméretű mintaismétlődés esetén ez a módszer elég sok hulladékkal járhat.

A frissen felragasztott lap mellé a pontos illesztés miatt érdemes még előbb odapróbálni egy másik tekercset, majd csak ezután levágni a megfelelő darabot. Azoknál a mintáknál, ahol nem kell figyelembe venni a mintaismétlődést (például csíkos tapétáknál), a kívánt hosszúsághoz csak a vágási pontatlanságot kell hozzáadni. Az előzőekből következik, hogy azokat a tapétákat, ahol kismértékű vagy nincs is mintaismétlődés, előre is leszabhatjuk, míg a nagyobb mintázatú változatokat munka közben, egyenként szabjuk le.

Ragasztófelhordás

A ragasztóanyag alkalmazását tekintve kétfajta tapéta létezik: a ragasztóval előre bevont (ennek a hátán már ott a száraz tapétaragasztóréteg, amelyet csak be kell mártani hideg vízbe), és a normál tapéták, amelyekre a hagyományos módon kell felhordani a ragasztót.

Ragasztóval előre bevont tapéták

Előre ragasztott tapáta

Lépések:

  1. A mintás részével befelé tekerjünk fel egy leszabott tapétalapot, majd a használati utasításban megadott ideig merítsük a vízzel töltött tapétaáztató tálba.
  2. Húzzuk fel a lapot az asztalra, majd hajtsuk egymásra a ragasztózott felületeket. Ugyanezt ismételjük meg a lap másik végénél is.

Normál tapéták

Tapéta ragasztása

  1. Terítsük a tapétát a tapétázóasztalra. Az adott tapétafajtához használatos ragasztót a gyártó utasításai szerint keverjük össze vízzel. Felhordását a lap közepétől kezdjük, és innen haladjunk kifelé; a teljes felületet kenjük le!
  2. Amikor az egész lapot lekentük ragasztóval, emeljük fel az egyik végét, és az ábrán látható módon 1/3-2/3 részben hajtogassuk össze harmonikaalakban.
  3. Az összehajtogatott tapétadarabot szedjük le a tapétázó asztalról, és a gyártó utasításában előírt ideig hagyjuk puhulni, (vagyis pihentessük).