Fürdőszoba átalakítása

Festési módok a fürdőben, helyes festés lépései

A helyes munkamódszerek elengedhetetlen feltétele a megfelelő minőségű végeredménynek. Fontos, hogy minden szerszámot rendeltetésének meg­felelően, helyesen használjunk. Míg néhány eszközt általános helyeken, máso­kat csak speciális célokra használhatunk. A festés megkezdése előtt a felületet minden esetben elő kell készíteni, és meg kell tervezni a munka menetét.

A környező felületek letakarása

Festés előtt a környező felületeket gondosan le kell takarni, mert a festékcseppeket nagyon nehéz eltávolítani. A festékszennyeződés a padlóburkolatot akár tönkre is teheti. Célszerű mindent letakarni nejlonfóliával, a csempeburkolatot és a szerelvényeket azonban még külön is takarni kell.

Csempék lefedése: A festőhenger minden felületet befog, például a csempék felső peremét is, ezért ezt a részt takarjuk le ragasztószalaggal.

Csempék lefedése

Szerelvények, szaniterek: A sza­bálytalan formájú berendezési tár­gyakat különösen nehéz letakarni. Érdemes vékony műanyag fóliát ra­gasztani ezekre a bonyolultabb felü­letekre.

Szerelvények, szaniterek

A felületek előkészítése

A festés előtt a felületet megfelelően elő kell készíteni. Ezen múlik ugyan­is, hogy az eredmény átlagos vagy kü­lönösen jó minőségű lesz.

  • Falfelületek: A régi tapétát szed­jük le, a falhibákat gletteléssel tün­tessük el, majd csiszoljuk simára a felületét. Különösen morzsálódó felületeknél PVA oldattal (egy rész PVA, négy rész víz) kezeljük a fal­felületet.
  • Fa: Amennyiben szükséges, az egyenetlenségeket töltsük ki, és száradás után csiszoljuk le.
  • Lemosás: Híg mosószeres vízzel mossuk le az összes felületet, öblít­sük le, majd hagyjuk megszáradni.
  • Alapozás: A nyers fafelületeken használjunk jó minőségű alapozót, erre hordjuk fel több rétegben a festéket. Vakolt falnál az alapvako­latra az első festékréteget hígítva hordjuk fel.

Festési módok

A különböző festési módoknak megvannak a maguk előnyei és hátrányai (l. Az alábbi táblázatot). Válasszuk a nekünk leginkább tetsző, és az adott helyre legmegfelelőbb megoldást.

EcsetekA legsokoldalúbb eszköz az ecset. Ideális minden területen, mert számtalan méretben kapható. A valódi szőrecsetek a legjobbak, bár néhány szintetikus szálból készült ecset remekül használható vizes alapú festékekhez.
HengerA nagy falfelületek gyorsan elkészülnek a hengerrel, bár ecsetre is szükségünk lesz a sarkokban és a mennyezet és fal találkozásánál. A szőrzet finomságát a falfelület minősége és az elérni kívánt felületminőség szerint válasszuk meg. A moherszőrzettel különösen sima felületet készíthetünk.
FestőpárnaHasonlóan gyorsan dolgozhatunk vele, mint a hengerrel, emellett könnyen kezelhető és festéktakarékos eszköz. Éleknél, sarkokban használhatunk kisebb párnákat, bár sokszor inkább az ecsetet érdemes választani.
FestékszóróNagy felületek gyors festésére a lehető legjobb megoldás, bár festés előtt mindent alaposan le kell takarni. A fürdőszoba általában kicsi és zegzugos, ezért nem biztos, hogy itt ezt a megoldást érdemes alkalmazni. A spray használatakor ajánlatos maszkot viselni.
FIGYELEM! Festéskor mindig gondoskodjunk a kellő szellőztetésről. Különösen fontos ez fürdőszobákban. Nyissuk ki az ajtókat és ablakokat, hogy kereszthuzat legyen. A fürdők padlóburkolata általában csúszós; vigyázzunk, nehogy meg­csússzunk a leteregetett fólián. A gyerekeket és a háziállatokat a festés ideje alatt tartsuk távol a helyiségtől.