Kültéri munkák

Téglafalak – Külső falak csinosítása

A nedvesség kirekesztése

Ha télen téglamorzsalék jelenik meg a falak tövében, az a fagykár biztos jele. Minél tovább halogatja a javítást, annál rosszabb – épp ezért amint felmelegszik az idő, kenje át színtelen mikroporózus vízlepergető szerrel a falat. Ez „lélegezni” engedi a téglát, és kirekeszti a nedvességet. Ha szórópisztollyal viszi fel az anyagot, szélcsendes napon, maszkban dolgozzon, s ne hagyja szabadon a bőrét, nehogy ráfröccsenjen a folyadék.

Az egész falat vonja be, mert a vízlepergető szer kissé megváltoztathatja a téglák színét, a kezelt felület sötétebb lesz, így foltos benyomást kelthet a fal.

Fordítsa meg a sérült téglát!

A szétfagyott téglát érdemes kicserélni, de ha nem talál megfelelő méretű pótlást, meg is fordíthatja a régit.

Téglafal csinosításaVídiahegyű ütvefúróval fúrja sűrűn körbe a téglát határoló fugát, a tégla teljes mélységéig. Keskeny vésővel faragja ki a maradék maltert, majd feszítse ki a helyéről a téglát, és megfordítva illessze vissza. Habarccsal rögzítse.

Kefélje le a sót!

Az új téglafalakon megjelenő fehér „kivirágzást” az okozza, hogy az esővíz kioldja a téglában található sókat. Ne próbálja lemos­ni ezt a porszerű lerakódást, mert azzal csak nehezebben szabadul meg tőle. A felületet száraz súrolókefével addig kell dörzsölni, míg el nem távolítja a lerakódást.

Nehogy túl hevesen súrolja!

Fontolja meg alaposan, a házfalat feltétlenül homokfúvással vagy savazással kell-e tisztítani. Az eredmény látványos és tetszetős ugyan, de ezek a drasztikus módszerek valójában a falfelület legkülső rétegét érintik. S éppúgy, ahogyan egy átcsiszolt régi bútordarab elveszti a patináját, a ház is veszít a karakteréből, ha ily módon varázsolják újjá a téglákat.

Vizes kezelés

Nem is gondolja, milyen egyszerűen eltávolíthatja – súrolókefével és locsolócsőből csorgatott vízzel -a régóta felgyülemlett szennyeződést. Felülről kezdve, vízszintes sávonként haladjon, és közben folyamatosan vizsgálja át a fugákat is. Az erősen szennyezett felületeket háztartási ammóniaoldattal mossa le (egy vödör vízbe körülbelül félcsészényit kell önteni). Védőszemüveggel és ép gumi­kesztyűvel óvja a szemét és a kezét.

Folttisztító paszta

Folttisztító pasztaMakacs szennyeződések – például kátrány- vagy olajfoltok – eltávolítására használjon paraffinnal vagy lakkbenzinnel kevert bentonitból vagy krétaporból készített pasztát. Először is dörzsölje be a foltot a paszta oldószerével, majd kenje át vastagon a pasztával. Végül ragasztószalaggal erősítsen rá alufóliát, hogy ki ne száradjon. Pár nap múlva oldódik, és már tisztára moshatja a téglát.

Falfugák toldása-foldása

Készítsen simítólapot

Kiváló fugázódeszka készülhet egy 6 vagy 9 mm vastag rétegeit lemez darabból; 40×40 cm az ideális mérete.

SimítólapFúrja ki a rögzítőcsavar lyukát a lap közepében, majd erősítsen rá egy rövid seprűnyéldarabot. A lapot az élével tartsa a falhoz, közvetlenül az újrafugázandó hézag alá. Ezzel a módszerrel alig kenődik a téglákra vagy potyog a földre a habarcs.

Vízálló fugák

Az eső lepergetésében nagy szerepe van a fugázás módjának. A habarccsal ferdén fugázott hézag és az íves, homorú fugázás a legjobb, habár az újonnan hézagolt, kisebb felületek sima fugákkal kevésbé feltűnőek.

Pontosan a recept szerint

Kisebb felületek újrafugázásához vegyen egy zsák előre bekevert habarcsot. Természetesen a házilag készült malter olcsóbb: hat rész homokhoz egy rész portland- vagy kőművescementet keverjen. Ha portlandcementet használ, adjon még hozzá folyékony lágyítószert vagy egy rész oltott meszet (a kőművescement már tartalmaz lágyítószert). A mész vagy lágyítószer helyett ne használjon folyékony mosogatószert, mert az gyengíti a habarcsot.

Ha sok cementet tesz a fugázóhabarcsba, az túl erős lesz, s emiatt a téglák fogják felszívni a nedvességet, nem a habarcs. így a tégla könnyen szétfagyhat. A kötőfélben lévő habarcs felvizezése gyengíti az anyagot, érdemes azonban ecsettel némi vizet fröccsenteni a hézagokba, nehogy a malter „meghúzzon” a fugázás befejezése előtt.

Ívelt fugák – vödörfüllel

A kőművesek hagyományosan egy régi fémvödör fülével dolgozták ki az effajta fugákat. Húzzon végig egy darabka locsolócsövet a fuga mentén, hogy ehhez hasonló eredményt érjen el.

Készítsen fugázóvasat!

A kőművesek fugázóvassal kaparják ki a ferdére fugázott hézagokból a fölösleges habarcsot. Egy vékony fémcsíkból ön is készíthet ilyen szerszámot.

FugázóvasA fém egyik végén hajtson be merőlegesen egy 20 mm hosszú darabot. Vegyen fel védőszemüveget, mert elpattanhat a fém. Készítsen vezetőlécet: fogjon egy nagyjából 60 cm hosszú, 25×75 mm-es gyalult lécet, s szegeljen az oldalára egy-egy furnérlemezkét a léc két végénél. így a fugázóvas hegye szabadon mozoghat a vezetőléc és a fal között. Szereljen fogantyút a léc másik oldalára.

Lépésről lépésre – A fal újrafugázása

A fal újrafugázása

  1. Keskeny vésővel kaparja ki 10-12 mm mélyen a régi habarcsot. Nagyobb falak tisztításához érdemes fúrókalapácsot és habarcs­kaparó vésőt bérelni.
  2. Rakjon habarcsot egy simítólapra. Nedvesítse meg, majd töltse ki malterrel a fugákat – a függőlegesekkel kezdve.
  3. Fugázóvassal vagy hézagolószerszámmal igazítsa el a fugákat.
  4. A habarcs kötése előtt szivaccsal mossa össze az új fugázást a régivel. Puha, száraz kefével gondo­san tisztítsa meg a téglafalat.