Kültéri munkák

Esőcsatorna – Hol folyik el a csapadékvíz?

Ne hanyagolja el!

Az eltömődött ereszcsatorna könnyen megroppanhat és leszakadhat a benne megrekedt víz súlya alatt, ami komoly veszélyt jelent. Ha azt látja, hogy túlcsordul valahol az eresz, azonnal szüntesse meg a dugulást.

Eresztőcsatorna

Csatornatisztító kanalat úgy készíthet, ha levágja egy megfelelő formájú motorolajflakon alját; a kiöntő lesz a kanál nyele. Ebbe a kanálba sokkal több fér, mint egy kerti ültetőlapátba. A csatornában felgyülemlett koszt lapátolja a létrára akasztott vödörbe. Dugja be ronggyal a munka idejére a csatorna ejtőcsövének száját, nehogy belemenjen a szemét.

Lógás ellen pótbilincset

Ha behajlik és lóg az esőcsatorna, szereljen fel újabb tartókat, egymástól 0,5-1 m-re.

Pórbilincs

Előtte merje ki a csatornából a vizet, majd zsinór vagy vonalzó segítségével jelölje ki a tartókarok helyét, s szerelje fel őket az ereszre -ügyelve rá, hogy szintben legyenek a régiekkel. A lejtést úgy ellenőrizze, hogy a leg­magasabb pontján vizet önt a csator­nába. Ahol tócsák maradnak, ott igazítani kell a tartókarok helyzetén.

Ejtőcsőtisztítás

Ha víz szivárog a függőleges csatornacső egyik csatlakozásánál, az annak a jele, hogy valahol lejjebb eltömődött a cső. Ilyenkor előbb alulról, a kifolyónyílás felől próbálja megszüntetni a dugulást.

Ejtőcsőtisztítás

Fedje be a víznyelő akna száját, nehogy belemenjen a szemét, majd toljon fel a csőbe egy merev drótot vagy megnyi­tott kerti locsolócsövet – ettől alighanem megmozdul a csövet eltömő szemét. Ha mégsem, úgy felülről, csatornatisztító rúddal piszkálja ki a dugulást. Az ejtőcső felső végére szerelt szűrő megakadályozza, hogy dugulást okozzon a lehulló lomb vagy a moha.

Ha rövid a karod, toldd meg seprűnyéllel!

Fárasztó gyakran áthelyezni a létrát? Készítsen csatornatisztító szerszámot! 9 vagy 12 mm-es rétegelt lemezből, tömör deszkából szabjon ki a csatornavályúba illő alakú lapot. Erősítse rá egy 120 cm hosszú seprűnyél egyik végére; a másikra hurkoljon zsineget, amellyel a szerszámot a csuk­lójához kötheti. Fúrjon végül néhány lyukat a kaparólapba, hogy könnyedén átfolyhasson rajtuk a víz. Faág lóg a tető fölé? A műanyag lombgyűjtő háló nem engedi a csatornába hullani az őszi leveleket. Ha mégis létráról kell tisztítani a csatornát, szereljen távtartó támasztékot a létra végére, nehogy megroppanjon az eresz.

Öntöttvas­receptek

Tisztítás és tömítés

Az alumínium vagy régi műanyag esővíz-elvezetők csatlakozási pontjait hagyományosan gittel szigetelték, a korszerű tömítőmasszák azonban jobbak. Az esővízcsatorna felújításakor előbb egy kimustrált vésővel távolítsa el a gittet. A tömítőszert csak azután kenje föl, ha meggyőződött róla, hogy teljesen száraz a felület.

Legyen kéznél fémfűrész, mert a rög­zítőcsavarok és anyák általában rozs­dásak, s nem engednek. Fűrészelje le a makacskodó csavar fejét, majd üsse ki a szárát – de óvatosan, mert a műanyag törékeny. Horganyzott, esővízcsatornához való csavarokkal és anyacsavarokkal pótolja a régieket.

Hevimetál

Az öntöttvas ereszcsurgók és lefolyó­csövek nehezek, ne próbálja tehát létrán állva mozgatni őket. A lezuhanó darab szilánkokra törik, rozsdás szélei pedig igen élesek lehetnek – húzzon ezért vastag védőkesztyűt. Használjon állványt, amelyet ideiglenesen, az ereszbe beütött 150-es szögekkel rögzíthet. A szögeket úgy verje be, hogy a csatorna ne csúszhasson el. Ha hosszabb, nehezebb elemeket kell mozgatni, hívjon segítséget.

Régi és új házasítása

Ha elrozsdásodott az öntöttvas csatorna egy része, vehet új elemeket is – borsos áron -, avagy körülnézhet egy bontott építőanyagot árusító telepen, hátha talál megfelelő csöveket. Járjon utána az építőanyag-kereskedőknél, nincs-e olyan méretű műanyag közbetét, amellyel új műanyag elemek passzíthatók a még használható öntöttvas csövekhez.

Új esőcsatorna felszerelése

Esőcsatorna

Középen jobban eloszlik a terhelés

Hosszú ereszeknél célszerű középre helyezni a függőleges ejtőcsövet – így csak feleannyi víz terheli az esővízcsatornát.

Ereszcsatorna

Feleakkora lesz a csatorna és a cserepek, palalapok széle közti távolság is (ami a csatorna lejtéséből adódik), ezért a falat kevésbé éri a tető pereme és az ereszcsurgó közötti résen becsapódó esővíz vagy a megolvadt hó.

Gyűjtse a locsolóvizet!

A kertészeti és barkácsboltokban kapható töltőidom lehetővé teszi, hogy az ejtőcsőben lefolyó víz megtöltsön egy esővízgyűjtő hordót. Amikor a hordó már túlcsordulna, az idom visszairányítja a lefolyócsőbe a vizet. Állítsa a hordót téglákra vagy állványra – így minden nehézség nélkül befér egy öntözőkanna a csapja alá.

Fix és cserélhető tömítés

A csatornaelemek illesztésénél idővel tönkremegy a gumitömítés. Ha ragaszt­va van, akkor csak a csatlakozóelem cseréjével lehet megszüntetni a szivár­gást. Némelyik típusnál azonban a tömítés kiszedhető és külön cserélhető.

Elmozdult illesztés javítása

A műanyag esőcsatorna hő hatására tágul, kánikulában hallani is a nyikor­gását. Előfordul, hogy szétválik két szomszédos elem. A kánikula múltával ezért ellenőrizni kell a csatlakozásokat. Ha szétjött valamelyik, fakalapáccsal ütögetheti vissza a helyére.

Elvágólag

A műanyag csatornát és lefolyócsövet mindig odalent, a földön vágja méretre.

Csatorna elvágása

Fém- vagy illesztőfűrészt használjon, majd reszelővel simítsa le a sorjás éleket, hogy a csődarab simán illeszkedjen a szomszédos elemhez. Ha ragasztószalaggal vagy egy papírdarabbal körberagasztja a csövet, akkor ennek men­tén könnyebb lesz pontosan merőlegesre vágni a csővéget.

Lépésről lépésre – Esőcsatorna felszerelése

Esőcsatorna felszerelese

  1. Az esőcsatorna felső végénél üssön egy szöget az eresz­deszkába, 3 cm-rel a cserepek széle alá. Zsinórral tűzze ki a csatorna esését, méterenként 0,5 cm-es eséssel.
  2. Feszítse ki a zsinórt a szög és egy tartóvas között, és ennek alapján helyezze el a többi tartót is.
  3. Szerelje fel a tartókat, majd vegye le a zsinórt, s helyezze bele a csatornát a tartókba (először a hátsó peremét). Majd pattintsa bele a tartók kapcsaiba.
  4. A csatorna utolsó szakaszát vágja méretre: körülbelül 5 cm-rel lógjon túl a tetőn. Ha ezzel a művelettel végzett, helyezze rá a végelemet, mielőtt még rögzítené.