Kültéri munkák

Vakolathibák javítása

Kopogtasson és füleljen!

A vakolat elválik a faltól, ha víz szivárog be alá, majd megfagy. Csavarhúzó nyelével kopogtassa végig a falat, hogy megállapíthassa, hol kong üregesen. Ezeken a helyeken le kell verni a maltert, s újra kell vakolni a falat.

Süllyed az épület?

A vakolat repedései a ház süllyedésére is utalhatnak. Hívjon statikust, aki epoxigyantás üvegcsíkokkal fogja leragasztani a repedéseket. Ahol a repedés tovább szélesedik, ott elszakad vagy elválik a ragasztószalag -ez valószínűleg a süllyedés jele.

Repedések átfestése

A hajszálrepedéseket a kültéri falfesték is eltünteti. Ha porlik a fal, kefélje le a laza anyagot, majd a festés előtt kenje át alapozóval a felületet.

Alávésve tartósabb

Széles vésővel és gumikalapáccsal verje le a lehámló vakolatot.

Leváló vakolatAhol már szilárd a malter, vésse alá a széleit, hogy az új vakolat jobban kössön a régihez, és ne repedezzen meg a széle mentén, amikor majd megköt.

Karcolva jobban köt

Az alapvakolat felületét be kell karcolni, hogy jobban tartson rajta a fedőréteg. Használja a vakolókanál élét, vagy készítsen vakolatkarcoló fésűt. Lécdarabba verjen be egy sor szöget úgy, hogy hegyük körülbelül 5 mm-re kiálljon a túlfelén. A felkent vakolatot körülbelül húsz percig hagyja kötni, s csak utána karcolja be.

Erősítőháló

Ha a laza vakolat leverése közben azt látja, hogy a téglafal is károsodott alatta, horganyzott vagy kőművesszögekkel szögeljen rá erősítőhálót az új vakolat felvitele előtt.

Kötéserősítő

Az új vakolat jobban tapad a falra, ha előtte átkeni azonos mennyiségű vízzel hígított polivinil-acetátos (PVA) szigetelőszer, valamint egy rész cement és egy rész homok keverékével. Erős kefével vigye fel a falra, amelynek felülete érdes csiszolópapírhoz fog hasonlítani a száradás után, s így jól tart rajta az új vakolat.

Lábazatjavítás

Ha a friss vakolat az alsó széle mentén lepotyog a falról, szegeljen oda egy tartólécet, amely a kötés idejére meg­tartja a nedves vakolatot, s ráadásul egyenes is lesz az alja. Ügyeljen arra, hogy a szigetelőrétegre vakoljon, mert különben nedvesség szivároghat fel a talajból a falba.

Sarkok kiigazítása

A külső sarkok mentén letöredezett vakolatot két lépésben lehet kijavítani. Előbb az egyik falra szögeljen rá egy deszkát, hogy az túlnyúljon a sarok élén, majd vakolja szintbe a másik falat. Ezután helyezze át a deszkát a kijavított falra, és javítsa ki az első falat.

Tartsa tisztán a párkányt!

Párkány tisztításaA gondatlan alávakolás miatt eltömődhet az ablakpárkány vízorra (cseppelvezető hornya), így a víz egyenesen beszivároghat a keret alá. A problémát rövid időre az is orvosolja, hogy egy profillécet szögel a párkány külső pereme alá. A végleges megoldás azonban az, ha kitisztítja a vízorrot.

A sikeres simítás fortélyai

Színében illő cement

Vakolás

Az átfestések számát azzal is csökkentheti, ha a falfestékkel egyező színű porfestéket adagol a cementhez. Ha fehérre akarja festeni a vakolatot, használjon fehér cementet.

Szórjon rá kavicsot!

Kavicsos vakolatA gyöngy kavicsos vakolatot viszonylag könnyű foldozni. Elég megfelelő kavicsot vásárolni, átmosni és lecsepegtetni, majd egy lapátravalót a nedves vakolatra szórni. A lepotyogó kavicsokat mossa át újra. Miután elegendő kavics tapadt a habarcsba, simítódeszkával óvatosan nyomja bele őket a vakolatba.

Gazdaságos keverék

Kisebb felületek vakolásához egyzsáknyi készre kevert szárazhabarcs is megteszi. Nagyobb felületekhez már érdemes külön megvenni a cementet és a vakolóhomokot, s házilag keverni a maltert. így sokkal olcsóbb.

Hasznos adalékanyagok

Nagy melegben hosszabb ideig bedolgozható a nedves vakolat, ha kötéskésleltetőt ad hozzá. Amikor fagyveszéllyel kell számolni, érdemes fagyásgátlót beletenni.

Új és régi összedolgozása

Vigyen föl a kelleténél valamivel több habarcsot a javítandó felületre, majd egy léc élével (egy régi padlódeszka tökéletesen megfelel) simítsa el a fölösleget. Fűrészelő mozdulatokkal húzogassa a lécet a nedves vakolaton, mígnem a javított felület egy szintbe kerül a régivel. Időnként ütögesse a földhöz a léc végét, hogy lejöjjön róla a ráragadt habarcs. Fa simítólappal végezze a végső simításokat, a vas ugyanis felszínre hozza a vizet, cementet és meszet, amitől száradás közben hajszálrepedések alakulnak ki a vakolaton.

Megfelelő arányban

A jó vakolóhabarcs hat rész finom ho­mokból, egy rész cementből és egy rész oltott mészből áll. Először a cementet és az oltott meszet kell összekeverni, utána bele a homokot, majd a vizet. Mész helyett folyékony lágyítószert is használhat, az ajánlott mennyiséget a vízben kell feloldani. A kőművesce­mentet már úgy árulják az üzletekben, hogy eleve tartalmazza; ezt 1:5 arányban kell homokkal keverni.

Lépésről lépésre – Vakolatfoltozás

Vakolatfoltozás

  1. A laza anyagot kaparja le. Kefélje le a port, majd polivinil-acetátos ragasztóval alapozza le a téglafelületet.
  2. Vas simítólappal vigye fel az első réteget, hogy a régi vakolatnál mintegy fél cm-rel vékonyabb legyen.
  3. 20 perc múlva kőműves­kanállal/vasfésűvel kaparja meg az első réteget, hogy jobban tartson a fedőréteg.
  4. 12 óra múlva egy fa simítólappal vigye fel a fedőréteget, s dolgozza el. Nedves szivacs segítségével mossa össze a régi vakolattal.