Festés, tapétázás

Fugázási fortélyok

Belső sarkok

A belső sarkokat párosával csempézze, hogy egyenletes legyen a vízszintes fuga.

Sarok fugázás A fürdőszobában vízálló tömítőszerrel töltse ki a sarokfugát, hogy ne engedje át a vizet, s kiegyenlítse a kisebb mozgásokat.

Külső élek

Csampe sarokA külső sarkok színes élvédője védi a csempét a sérüléstől, s formás sarkot képez. Ilyen élvédőt helyezzen a csempézett ajtó- és ablaknyílások sarkaira is.

Gombamentesítés

FugázásPárás helyiségben vígan tenyésznek a gombák, s eltávolíthatatlan barna vagy fekete foltok keletkeznek a fugán. Kenje át gombaölő szerrel az újonnan felrakott konyhai és fürdőszobai csempét, majd töltse ki a hézagokat fugázóanyaggal. A csempézett konyhai munkapulton és a fürdőszobában epoxi alapú, vízálló fugázóanyagot alkalmaz­zon. Ezen nem telepednek meg a gombák, és sokkal könnyebb tisztítani.

Távolságtartó stratégia

Ha az egyik helyiségbe vékony csempét választott, s a fugázóanyag nem takarja kellő vastagságban a fugakereszteket, akkor a fugázás megkezdése előtt távolítsa el őket.

Használjon fugázógumit!

Aki még soha nem fugázott, annak célszerű egy darabka természetes szivaccsal kezdeni a munkát. Miután már némi gyakorlatra tett szert, gyorsabban halad, ha fugázógumit használ, majd szivaccsal áttörli a fugát.

Gyorsan törölje le!

A ragasztóval kevert fugázószert sokkal nehezebb eltávolítani, ha megkötött, mint a sima fugázóanyagot. Egyszerre csak kis mennyiséget keverjen be, s rögvest törölje le a fölösleget. Ha mégis rászárad a csempére, konyhai súrolószivaccsal szedje le.

Befejező simítások

FugaA fugák alakítására kitűnően használ­ható egy golyóstollkupak vagy jégkrém­pálca. Ezt a műveletet addig végezze el, amíg még puha a fugázóanyag. Nedves szivaccsal törölje le óvatosan a fölösleget. A fugázóanyagot ne próbálja ujjheggyel elsimítani, mert meglepően durva, s hamar kimarja az ujján a bőrt.

Jól tisztítható felület

Konyhai munkalapoknál a csempék felületének síkjáig töltse ki a fugákat, mert ha kimélyíti őket – úgy, mint a falon -, akkor összegyűlik bennük a morzsa és a zsiradék.