Tetőtér beépítés

A pórusbeton alkalmazása, előnyei, legfontosabb tudnivalók

Épületfelújításkor vagy tetőtér beépítésekor gyakran előfordul, hogy változtatni kell valame­lyest az alaprajzon, és kisebb-nagyobb tereket (pl. konyhát, fürdőszobát) kell leválasztani. Ilyenkor általában nem hagyományos téglából készítik a válaszfalakat. Sokszor a födém teher­bírása sem teszi lehetővé nehéz falazat készí­tését, de a házilagosan kivitelezők többségé­nek a hagyományos falazás egyébként is prob­lémát jelentene.

Pórusbeton

Pórusbeton felhasználása

1. A hagyományos technológiákban járatla­noknak jó megoldást jelenthet a pórusbeton falazóelemek alkalmazása, amelyeket sokkal könnyebb megmunkálni, mint a téglát. A pórus­beton kis sűrűségének köszönhetően kisebb teherbírású födémekhez is szóba jöhet, és nagy méretpontossága, valamint sima felülete révén könnyen lehet vele falazni. Az elemeket a fala­zatban speciális ragasztóhabarcs fogja össze, amelyet vékony rétegben kell felhordani, így be­építéskor viszonylag kevés nedvességet visz a szerkezetbe. A pórusbeton válaszfallapok leg­gyakrabban használt mérete 50 x 25 x 10 cm, de léteznek más méretek is.

Precíz munkával olyan sima felületet készíthe­tünk, amelyen nincs szükség hagyományos vakolat készítésére. A glettelés elkészülte és a mélyalapozó felvitele után közvetlenül tapétáz­hatunk vagy csempézhetünk a felületre. Vékony strukturált és könnyűvakolatok alkalmazásával érdekes felületeket érhetünk el. Ügyelnünk kell arra, hogy kifejezetten pórusbetonhoz ajánlott anyagokkal dolgozzunk, mert a nem megfelelő anyagválasztás következtében megrepedezhet a felület.

2. A pórusbeton elemeket rókafarkú fűrésszel vagy elektromos skorpiófűrésszel könnyen mé­retre lehet vágni. Ha nagyobb munkának állunk neki, érdemes speciális pórusbeton-fűrészt vásárolni.

Centiméteres pontosságú munkánál a vágás helyét jelölhetjük ácsceruzával vagy jelölőtű­vel. A méréshez megfelel egy mérőszalag vagy colstok, a jelöléshez pedig használjunk derék­szöget. Úgy érhetünk el szép vágási éleket, hogy mielőtt a levágandó rész magától letörne, fogjuk meg a leeső darabot, és úgy vágjuk át teljesen az elemet.