Tetőtér beépítés

Hogyan építsünk konyhát pórusbeton elemekből?

Pórusbeton konyha

Ezzel a módszerrel olcsón és különleges módon oldhatjuk meg konyhánk berende­zését. Látványos és egyedi megoldás a pórus­beton elemekből épített konyha, viszont na­gyobb a helyigénye, mint a hagyományos konyhabútornak.

1. lépés

Tervezzük meg a konyhai gépek helyét is. Az itt megadott méretek nyers méretek, amelyek nem tartalmazzák a felületképzés vastagságát. Gondoljunk arra is, hogy a beépített konyhai gépek megfelelő szellőzését is meg kell oldani.

2. lépés

Műanyag bevonatú munkalap helyett készít­hetünk csempézett munkafelületet is, amelyet sima forgácslapra ragasztunk. A csempe­burkolat nagy előnye, hogy a műanyag be­vonatnál sokkal jobban ellenáll a forró edé­nyeknek. A munkapult fugázását megfelelő víz-és zsírtaszító anyaggal impregnáljuk. A zárt szekrények méretezésénél igazodhatunk a ke­reskedelemben kapható szabványos bútorajtó méretekhez is, de asztalossal gyártathatunk egyedi méretű ajtókat is. Vidéki hangulatú kony­hához megfelelően felületkezelt fa munka­pultot is választhatunk.

3. lépés

A bútortest nagyon egyszerűen készül. Építéséhez (a munkalap kivételével) csak vá­laszfallapokra és áthidalóelemekre van szükség.

Konyha építése pórusbetonbólPorusbeton konyha alaprajz

4. lépés

A bemutatott példában (fenti képen) a megfelelő osztás­méret nem csak a bútorajtók kiosztásához iga­zodott, hanem a 124 cm hosszúságú áthi­dalóelem méretéhez is.

A pórusbeton falazóelemeket vékony ragasztó­habarccsal építjük be. Ez az eljárás a házi­lagos kivitelezést nagyon megkönnyíti, csupán egyenletes és stabil aljzatra van szükség.

Jó tanács

A pórusbeton elemek ragasztásához mindig a gyártó által ajánlott ragasztó­habarcsot használjuk.