Villanyszerelés

Teszterek villanyszereléshez

Keresse a fényt!

A folytonosságvizsgálóval megnézheti, nincs-e szakadás a csatlakozóvezeték­ben és a kábelérben. Érintse a szondát a kábelér egyik végéhez, a csíptetőt pedig a másikhoz. Ha a kábelér szaka­dásmentes, jelzőfény gyullad ki, illetve hangjelzés hallható a vizsgálóeszközön.

Teszter

Ha rendelkezik multiméterrel, használ­ja ellenállás mérésére (Ohm-mérésre), hogy lássa, mekkora az áramkör vagy a kábelér ellenállása (az alacsony érték jelzi, ha folytonos benne az áram).

Dugja be és ellenőrizze!

Ma már létezik olyan ellenőrző detektor, amely megmutatja, helyesen kötötték-e be a dugaszolóaljzatot. Dugja be a detektort a konnektorba, kapcsolja rá az áramot, és figyelje, milyen kombiná­cióban gyullad ki a három jelzőfény.

Áram alatt lévő részek keresése

A teszter vagy fáziskereső elárulja, hogy egy kábelben, vagy elektromos szerelvényben a lámpakapcsoló vagy dugaszolóalj­zat áram alatt van-e. Érintsük a szondát a csupasz vezető két végéhez vagy az áram alatt lévő csatlakozó két kivezetéséhez. Ha van hálózati feszültség, a műszer fény- vagy hangjelet ad.

Nélkülözhetetlen darab

Teszter 2

A folytonosságvizsgáló egyetlen amatőr villanyszerelő eszköztárából sem hiányozhat. Segítségével bármilyen elektromos áramkörben megtalálja  a szakadást és ellenőrizhet olyan elemeket, mint a kapcsoló, a biztosító vagy izzólámpa.