Vízvezeték szerelés

A csővezetékek szigetelése

Tekerje körül filccel!

Ahol nehezen illeszthető rá a csőre a habszivacs szigetelőhéj (például az elzárócsapoknál), ott tekerje körül a vezetéket szigetelő nemezcsíkkal – a vízvezeték-szerelési boltokban kapható. Ha a csík szélességének felével fedi át az egyes meneteket, dupla vastagságú lesz a szigetelés.

Vízvezeték szigetelése

Ne tekerje azonban túl szorosra a nemezcsíkot, mert kinyomja belőle a levegőt, s így kevésbé szigetel. A tekercs levágott, könnyen kibomló végeit dróttal vagy zsineggel rögzítse. A szigetelést ha lehet, többször is ellenőrizze.

Vastagabb burkolatot

A kényes helyen futó csövek régi bur­kát cserélje habszivacs szigetelőhéjra. Ezek vastagabb anyagból készülnek, így jobban óvják a csövet a befagyás­tól és ezáltal a csőrepedéstől.

Takaros illesztés

A habszivacs szigetelőhéj végeit ollóval vagy éles, kenyérvágó késsel 45°-os szögben vágva szép pontosan illesztheti egymáshoz a csőhéj darabjait a könyököknél és a T idomoknál.

Takaros szigetelés

Szigetelőszalaggal tekerje körül szorosan az illesztést – így nem fagy el a cső.

Méretre szabva

Az enyhe ívben hajló csövek vonalához úgy illesztheti hozzá a szigetelőhéjat, ha ék alakban több helyütt bevagdossa. A szigetelőhab így szépen besimul a görbületbe. Itt is tekerje körül szigetelőszalaggal az illesztéseket.

Habbal kitöltve

Aeroszolos palackban kapható purhabbal remekül szigetelhetők a falakon átmenő vagy elérhetetlen helyen futó csövek. Nyomjon habot a résbe, majd várja meg, míg kiterjed és megszilárdul, végül éles késsel faragja le a fölösleget. Jól használható a hab kültéri csövekhez és kerti csapokhoz is, mert kitűnően tapad a fémhez. így nem jut be esővíz a szigetelés alá, és nem fagy el a cső. Készítsen vízálló lemezből védődobozt a csap és a cső köré, majd töltse ki a habbal. Késsel kaparja le a csap elzárókerekéről a fölösleges habot, végül fedje be egy falappal a dobozt.