Vízvezeték szerelés

Csövek – hogyan csatlakoztassuk?

Műanyag csőkötések áthidalása

Ahol műanyag fittinggel csatlakoztat egymáshoz fém­csöveket, ott megszakad a földelés. Épp ezért a műanyag csőkötéseket át kell hidalni.

Csőkötés

Szereljen a csőre földelőkapcsokat a fitting mindkét oldalán, majd egy rövid, 4 mm2-es földelőkábellel kösse össze őket. Amennyiben a fém csőhálózat nincs mindenütt leföldelve, egy elektromos zárlat súlyos áramütést okozhat, ha áram alá kerül a cső. Éppen ezért a legnagyobb gondossággal járjon el!

Hagyjon tágulási helyet!

A műanyag lefolyócsövek kitágulnak, amikor forró víz folyik le rajtuk, így lehetővé kell tenni, hogy elmozdulhassanak. Oldható fittingeknél bontsa meg a kötést, majd húzza körülbelül 3 mm-rel kijjebb a fittingből a csövet. Merev, ragasztott fittingeknél szereljen 2,5 m-enként rugalmas tágulási idomokat a vezetékbe.

Könnyen szerelhető

Cső csatlakozás

Egyszerűbb összeszerelni a lefolyócső oldható csatlakozóit, ha kissé leszélezi a csővégek peremét, hogy az könnyebben be­lecsússzon a csatla­kozó 0 gyűrűjébe. Még simábban megy a dolog, ha némi szilikonzsírt ken a cső végére.

Milyen anyagból legyen?

Léteznek meleg és hideg vizes veze­tékhez egyaránt használható műanyag csövek. Ilyen például a polibutilén (Hep20) és a térhálósított polietilén (PEX) cső. Ezek rugalmasak és viszony­lag hosszú szálakban kaphatók (a poli­butilén cső tekercsben is), ezért nem kell hozzájuk túlságosan sok csatlako­zó. Az illesztéshez szabványos, réz szo­rítófittingek vagy pedig különleges, egymásba tolható csatlakozók hasz­nálhatók.

Csatlakozás

Csatlakozások beállítása

Ragasztott kötésű csőhálózat szerelé­sekor először illessze össze az egész vezetéket, hogy megfelelően álljanak a csatlakozók, a könyökök továbbá a gyűjtőidomok. Ceruzával jelölje össze egymással – minden egyes illesztésnél – a csöveket és fittingeket, hogy később pontosan sikerüljön a ragasztott kötés.

Szivárgások

Folyósítószert a résbe!

Ha ereszt valahol egy forrasztás, víztelenítse a csövet, majd alaposan szárítsa ki hőlégfúvóval illetve forrasztőlámpával. Nyomjon némi tisztító-folyasztó szert a felmelegített csatlakozóba. Ezután hevítse fel a kötést, hogy megolvadjon a régi forrasztóanyag. A folyasztószer elősegíti, hogy a forrasz bejusson a résekbe és tökéletesen zárjon a kötés.

Tömítés szigetelőszalaggal

A csövek kisebb szivárgása ön ke­ményedő tömítőszalaggal orvosolható. Zárja el a vizet, majd pólyálja körül szorosan javítószalaggal a csövet. Egy idő után megköt, és kitűnően fog tömíteni.

Húzza meg a csavart

Ha szivárogni kezd egy csavarkötéses csatlakozó, próbálja finoman meghúzni a csavarjait. Negyed fordulatnál többet ne húzzon rajta, mert meg­roppanhat a tömítőgyűrű, és később csak erősebb lesz a szivárgás.

Fagyasztásos javítás

A csőfagyasztó segítségével a víz elzárása és a vezeték víztelenítése nélkül is lehet csőrepedést javítani. Készítse elő a cseredarabot és a csatlakozókat. Lapítsa össze a csövet a repedés előtti szakaszon, majd valamivel előtte fagyassza meg benne a vizet. Vágja ki a vezeték jégdugó utáni, sérült szakaszát, majd minél gyorsabban végezze el a javítást.

Ki ne húzza!

Ha véletlenül átlyukasztotta a vízcsövet egy szöggel, hagyja benne a csőben. Szinte tökéletesen tömít, amíg a javítás­hoz elzárja a főcsapot, és vízteleníti az egész vezetéket.

Ideiglenes szorító

Tömítőbilincs

Mindig legyen a szerszámosládában tömítőbilincs (fent). Ez egyetlen csavarhúzóval pillanatok alatt felszerelhető a repedt csőre. A tömítőbilincs – ha nem túl nagy a nyomás -egy darabka locsolótömlővel és csőbilincsekkel, vagy egy erős dróttal is pótolható. Zárja el a vizet. Hasítsa fel a tömlőt, húzza rá a csőre, majd rögzítse csőbilincsekkel, illetve egy fogóval jő szorosra húzott dróthurkokkal.

Szivárgó csatlakozó gyors javítása

Szivárgó csatlakozó

Ha bontás nélkül kell megszüntetni egy fitting szivárgását, használjon tömítőtapaszt. Az epoxigyantás javítógitt gyorsan köt, ám később nehéz eltávolítani. A szorítócsatlakozó tömítéséhez jobb a szilikontapasz. Zárja el a vizet, csavarja szét a csatlakozót, melegítéssel szárítsa ki a csövet. Kenjen fel tömítőszert a kötőfelületre és szerelje újra össze.

Ha még mindig csöpög…

Ha még az anyák meghúzása után is csöpög egy szorítócsatla­kozó, szerelje szét, ellenőrizze, hogy nem sérült-e meg valamelyik alkatrész vagy csővég, cserélje újra a tömítőgyűrű­ket.

Teflonszalag csöpögés

Tekerjen két menet teflonszalagot a réz tömítőgyűrűk köré. Szerelje össze a csatlakozót, húzza meg az anyákat.

Ragasztott csőcsatlakozók – Lépésről  lépésre

Ragasztott csőcsatlakozók

  1. Próbálja egybe a csatlakozót és – ha pontosan kell illeszteni a vezetéket – jelölje össze össze egymással a csöveket és a csőidomot.
  2. Közepes csiszolópapírral érdesítse meg a csővégeket és a csőidom belsejét.
  3. Vékony rétegben kenjen ragasztót az idom belső felületére, de vigyázzon, nehogy kívülről is ragasztós legyen.
  4. Nyomja bele a csövet az idomba, majd óvatosan forgatva illessze egymáshoz a jelöléseket. Pár másod­percre szorítsa a csatlakozót.