Vízvezeték szerelés

Ház szigetelése, hőmegtakarítás, hőszigetelés

Mit ír elő a szabvány?

Ha a padlástérben a hőszigetelő paplan vastagsága nem éri el a 100 mm-t, tegyen fölé még egy réteget. Az építési előírások szerint új épületeknél legalább 200 mm vastagon kell szige­telni a padlásteret, így a régit 100-150 mm vastag paplannal átfedve a hőszigetelés már a mai szabványnak is megfelel.

Tetőszigetelés

Az üvegszál bőrbántalmakat okozhat, vásároljon tehát vékony műanyag fóliával burkolt paplant, mivel jóval veszélytelenebb dolgozni vele.

Még egy réteget

A padlásfödém fölött futó csővezetékeket külön szigetelje, majd hőszigetelő paplannal fedje be. Az elektromos kábeleket lehetőleg a szigetelés fölött vezesse, nehogy túlhevüljenek.

Ki ne hagyja a nyílást!

A padlásfeljáró csapóajtaját is fedje be felülről hőszigetelő pap­lannal, a pereme mentén pedig öntapadó habszivacs-csíkkal zárja el a léghuzat útját. így a padlásfeljárón keresztül sem fog elszökni a tetőtérbe a meleg. Ez a megoldás nemcsak gazdasá­gos, hanem egyenletes meleget is biztosít az egész lakásban.

Hagyjon szellőzőrést!

A szigetelőpaplant a tetőgerendák közé illesztett műanyag szellőztetővályúval válassza el az eresztől.

Szellőzés

Ha az eresz alatt nem járhat szabadon a levegő, akkor az épületből felszálló meleg pára kicsapódik a hűvös tetőtérben és átnedvesíti a tetőgerendákat. A kicsapódó víz elkorhaszthatja a fát, átitathatja a szigetelést, beázást okozhat az emeleti helyiségek mennyezetén.

Elfújja a szél

Egy jól szellőző padláson a huzat szinte óhatatlanul halmok­ba hordja a szigetelés gyanánt elterített perlitszemcséket. Ezt úgy lehet megakadályozni, hogy csak a gerendák tetejé­ig tölti fel a födémet, majd a gerendákra tűzött szigetelőpa­pírral lefedi a perlitet. Polietilénfóliát ne alkalmazzon: meg­szorul és kicsapódik alatta a pára.

Tartálymelegítési tipp

A víztároló tartály alatt ne szigetelje a padlásfödémet; így ugyanis az alulról felszálló meleg levegő megelőzheti a tartály befagyását a nagy hidegben.

Tartálymelegítés

Gondosan szigetelje inkább körbe a tartály lábazatát – a hő így megreked a tartály alatt és nem szökik fel a padlástérbe.

Granulátummal gyorsabb…

Ha nem egyenletes a födémgerendák térköze (ami régebbi házaknál gyakran előfordul) vagy szabálytalan alakú a padlás, akkor nehéz pontosan illesz­teni a szigetelőpaplant. Használjon helyette valamilyen laza, szemcsés töltőanyagot. Perlitet például vagy pehely alakú kőzetgyapotot, amely egy seprűnyéllel a padlás nehezen elérhető zugaiba is betömködhető. A műanyag szellőzővályú megakadályozza, hogy a szemcsék lehulljanak az üreges falszerkezet felül nyitott réseibe.

Melegebb padlást!

Ha azt szeretné, hogy ne hűljön le a tetőtér (vagy később be akarja építeni), akkor a tetősíkot is szigetelni kell. Közvetlenül a tetőhéjalás alatt át­szellőztető rést kell hagyni, különben kicsapódik a pára. A vékonyabb, 50 mm vastag szigetelőpaplant épp ezért nem szabad teljesen rányomni a pala vagy cserép hátoldalára.

Tetőszigetelés

A kőzetgyapottáblák elég merevek ahhoz, hogy tartólécek nélkül is ki lehessen ékelni őket a szaru­fák közé. A tekercses, 50 mm-es szige­telőpaplant a szarufák oldalába vert szö­gekre kötött zsinegekkel lehet rögzíteni. A tetősík belső burkolásához farostlemezt vagy gipszkartont használhat – ez elrejti a szigetelést, jól glettelhető, tapétázható és festhető.