Vízvezeték szerelés

Csapok leszerelése, szerelvénycsere

Egy régi csapot elég nehéz leszerelni a bekötésről, mert a korrózió sokszor valósággal egybeforrasztja a meneteket. Minél hosszabb nyelű mosdószerelő kulcsot használjunk, így nagyobb lesz a nyomaték. Célszerű előbb némi csavarlazítóval befújni a korrodált csavarok menetét.

Csapok

Szűrőfogóval könnyebb…

A lefolyócső bontását a szifon és a lefolyó közti csatlakozónál kezdje. Ennek csavarja kézzel is kitekerhető -ha úgy rászorult, hogy mégsem mozdul, használjon hevederes fogót. Ez ugyanúgy működik, mint a befőttesüvegek nyitására vagy az autó olajszűrőjének leszedésére használatos fogók.

Ügyeljen a földelésre!

Amikor szétbont egy meghibásodott vízvezetéket, ügyeljen a földelővezetékekre. Ezek műanyag szigetelése zöld-sárga színű, és speciális fémkapcsokkal vagy fémfülekkel csatlakoznak a vízcsövekhez. A leszerelt vezetéket tegye félre, hogy később újra felhasználhassa. Amennyiben nincsen földelővezeték, szak­képzett villanyszerelővel vizsgáltassa át érintésvédelmi szem­pontból a csőhálózatot. Ez utóbbit maga és családja érdekében ne hagyja ki, mert ezzel súlyos balesetet előz meg.

Szigetelje a peremét!

A munkapultba süllyesztett mosogató­medence körül itassa át hígított polivinil-acetátos tömítőszerrel a forgácslap vágási felületeit, különben a beszivárgó nedvességtől megdagad és felpú­posodik a laminált felület. Rosszabb esetben az is előfordulhat, hogy ki kell cserélnie az egész munkapultot.

Készítse elő a fel mosót!

Régi vízvezetékek szétszerelése előtt kétszer is ellenőrizze, hogy elzárta-e a hideg és meleg vizet. Még így is maradhat némi víz a csőben, készítsen elő tehát pár régi törülközőt vagy egyéb nedvszívó rongyot, hogy felitathassa a cső szétbontása vagy elvágása után kifolyó vizet.

Bontási munka

A cserére ítélt, régi öntöttvas kádat – hacsak nem régimódi, díszes lábakon álló darab, melyet érdemes megmenteni – pöröllyel törje darabokra. Így könnyebb elszállítani. Öltsön védőszemüveget, fülvédőt és vastag kesztyűt, és terítsen egy ócska takarót a kádra, nehogy szétröpüljenek a szilánkok. Előbb a kád belső sarkait lyukassza át, majd üssön újabb lyukakat az aljába és az oldalába, mígnem a kád kényelme­sen szállítható darabokra törik.

Távolítsa el, ha szivárog!

A korszerű, összetolható csatlakozók fölöslegessé tették a vécécsésze hátsó felén található csúf, régi bekötőharangokat. Az ólom- vagy gumiharang kötöződrótját fémfűrésszel vagy flexszel vágja el, majd vésse le a tömítőgittet a bekötőcső pereméről. Nem pattan el a fajansz, ha belülről kifelé irányuló kopogtatással fejti le. Préselje bele a bekötőnyílásba az új csatlakozót, majd tolja össze az illesztést a csővel. Ügyeljen arra, hogy az illesztés nagyon pontos legyen.

Vágja el a csövet!

Cső levágása

Ha a régi szerelvények bontásakor nem enged a csap bekötőcsavarja, vágja el fémfűrésszel a vízcsövet. Az új csap beszereléséhez meg kell toldani a vezetéket. Ilyenkor a csatlakozót is kicserélheti, és külön elzárószelepet iktathat a vezetékbe, hogy később, ha esetleg elromlik, könnyebben lehessen javítani a csapot.

Új szerelvény felszerelése

Megfelelő csatlakozó

Megfelelő csatlakozó

A vécécsésze cseréjekor vigyázzon, hogy annak kifolyója illeszkedjen a meglévő ejtőcsőhöz. A csésze mögött található csőhöz a hátsó kifolyó való, egyébként alsó kifolyású (padlóba torkolló) csészét kell felszerelni.

Nem kell habarcs

Az új vécécsészét ne habarcsba ágyazza, mert annak zsugorodása miatt eltörhet a csésze. Inkább a fajanszot óvó gumi alátétes facsavarokkal rögzítse a csészét.

Csavar rögzítés

Avagy erősítsen csészetartót a padlóba, majd erre ültesse rá a csészét; vágja méretre a csavarokat, és mértékkel húzza meg a rögzítőanyákat.

Mielőtt felszereli

Mielőtt a helyükre tenné és rögzítené a szerelvényeket szereljen össze min­dent, amit csak lehet, mert elég szűk a hely. Húzza meg jól a csapok ellen­anyáit – így használat közben nem fog elfordulni a csap. A lefolyócsövet alak­tartó tömítőszerrel szigetelje, hogy víz­álló legyen. Ellenőrizze azt is, hogy a hajlékony túlfolyó jól csatlakozik-e a lefolyóhoz.

A mosogató szerelése

Nem kell kitekert testhelyzetben szerelnie az új mosogatót, ha előbb beilleszti a pultba, majd beköti az összes csapot és a lefolyót, s csak ezután tolja a falhoz a mosogatószekrényt vagy -pultot. Miután a mosogató a helyén van, csavarkötéses csatlakozókkal kösse be a vizet és a lefolyót.

Eltérő méretek

Ha a pultban mosogatót cserél, szinte biztosan nem kap az eredetivel egyező méretűt. Amennyiben az új medence nagyobb, mint a régi, elég a kivágást megnagyobbítani – feltéve, ha nincs útban a szekrény válaszfala. Ha viszont kisebb, akkor a pultot is cserélni kell. Vásároljon olyan mosogatót, melynek csepegtető táIcája teljesen lefedi a pultot – ilyenkor a régi, kivágott pult nyugodtan használható.

A csaplyuk kiütése

Némelyik mosdón több csaphely is található – itt a szerelőnek kell kiütnie kalapáccsal és lyukasztóval a megfelelő lyukat. Ha jó a világítás, a mázas oldal felől is kivehető a gyengített rész körvonala. A lyukat minden esetben felülről üsse ki, különben lepattogzik a fajansz máza.

Lassabb öblítéssel

A modern vécécsészék tartályát alacsonyra helyezik, de ha akarja, magasabbra is teheti a tartályt. Ebben az esetben célszerű áramláskorlátozót szerelni a csésze beömlőnyílása elé, mert ezzel megakadályozhatja, hogy a gyorsan folyó víz kicsapjon a csésze peremén.

Lábas mosdó szerelése

Mosogató

A lábas mosdót fejjel lefelé fordítva fektesse a padlóra. Szerelje föl rá a szifont és a csapokat. Igyekezzen úgy hajlítani a bekötőcsöveket, hogy azok ne látszódjanak ki a felállított mosdó lába mögül.

Így könnyebb a bekötés

A mosdók, mosogatók, kádak csapbekötései elég nehezen hozzáférhetők. Megkönnyítheti a későbbi javításokat, ha újfajta – összetolható, majd puszta kézzel, fogó vagy kulcs nélkül meghúzható hollandival szerelt – bekötőszárat használ. Ennek belső gumitömítése szavatolja a vízzáró csatlakozást.