Vízvezeték szerelés

Fürdőkád beszerelése, felületi sérülések javítása

A lábazat beállítása

kad

A műanyag kádhoz általában tartókeret is jár. Fordítsa fel a kádat, szerelje alá a keretet, majd vízmértékkel nagyjából szintezze be, hogy csak kisebb igazításokra legyen szükség a kád végleges beállítása után.

A vízhatlan szigetelés

Legjobb a szilikon

A kád és a fal közti rés szigeteléséhez ma már bármilyen nem zsugorodó tömítőanyagot vásárolhat, de a szili­kon a legjobb. Ez átlátszó, fehér és a leggyakoribb szaniter színekben kapható. A gombaölő szert is tar­talmazó kitűnő fugázóanyag felületén nem képződik fekete penész.

Ne feledje a hézagot!

Töltse tele vízzel a műanyag kádat és csak ezután szigetelje a kád és a fal között húzódó hézagot. így ugyanis ki­szélesedik a kád és a csempe közötti rés, és később nem fog elválni a faltól a fürdőkád mozgása következtében a szigetelőanyag.

Ragassza körbe!

Szebb lesz a fuga a kád körül, ha két csík szigetelőszalagot ragaszt egymással párhuzamosan a falra és a kád pere­mére. Töltse ki a hézagot és nedves ujjal vagy kis műanyag teáskanál hátával simítsa el a tömítőanyagot. A száradás után a ragasztószalag könnyűszerrel eltávolítható.

Kád szlikonozása

Tetszetős fugázás

Szigetelőszalag helyett barkácsboltokban kapható fugasimító szerszámot is használhat. Ezt csak végig kell húznia a kitöltött rés mentén – a szerszám eltávolítja a fölösleges masszát, és egyenletesen homorú, tetszetős fugát hagy maga után.

Ragasztható szegélycsík

Öntapadó tömítőcsíkot használjon, ha 6 mm-néi tágabb vagy egyenetlen szélességű a kád körüli rés. A szilikongumicsík rugalmasan kitölti a hézagot.

Ragassza körbe

Tisztítsa meg alaposan a falat és a kád peremét – előbb valamilyen erős tisztítószerrel, majd denaturált szesszel. Vágja méretre a tömítőcsíkot, húzza le róla a védőpapírt, majd kézzel préselje be a helyére.

Válasszon vastagot!

Ne csak a színe és formája alapján válassza ki a műanyag kádat. Azt is nézze meg, milyen vastag anyagból van öntve -legalább 4 mm-es legyen, de jobb, ha közel 6 mm-es. A 4 mm-nél vékonyabb falú kád használat közben hamarosan deformálódik.

Szivárgás ellen

A kádcsaptelepekhez adott gumi vagy műanyag tömítőgyűrűt a csaptest és a kád közé kell szerelni, mert így nem szivárog be a csap alá a víz. Műanyag kádnál alulról egy fém merevítőlemezt kell tenni a csapot rögzítő ellenanya és a kádperem közé, nehogy megvetemedjen vagy esetleg kiszakadjon a műanyag.

Igazítsa be a túlfolyót!

A fürdőkádak egybeépített le- és túlfolyóval rendelkeznek. A túlfolyócső egyik vége a kád felső lyukához csatlakozik, míg a másik a lefolyó­csonkba van bekötve, a káddugó alatt. A túlfolyócsövet gondosan csatlakoztassa a lefolyócsonkhoz, nehogy a víz túlcsorduljon.

Nyerő megoldás

A fal mellett álló kádnál szinte lehetet­len elérni és csatlakoztatni a csap bekötőszárait. Ezen úgy segíthet, ha hajlékony csővel megtoldja a szárakat (balra), majd valahol a padlóhoz közelebb köti rá a vízvezetékre. Ott már bőven van hely a csavar­kötéses csatlakozók szereléséhez -ezek könnyebben megbonthatok, ha később netán javítani kell a kádat.

Lépésről-lépésre

Kád beépítése

Kád beépítése

  1. Csavarozzon be két 50×25 mm-es falécet az aljzatra, pontosan a kád szélei mentén.
  2. Szorítóval erősítsen ugyan­ilyen léceket a kád pereme alá, majd – a sarkokhoz és nagyjából 40 cm-enként -állítsa be az 50×50 mm-es oszlopokat.
  3. Vágja méretre a kád oldalát és végét borító lapokat. Az impregnált farostlemez könnyű, de csempe alá legalább 9 mm-es rétegelt lemezt válasszon.
  4. Tükörtartó díszcsavarokkal vagy mágneses ajtózárakkal erősítse helyükre a táblákat -így javításkor később könnyen leszerelhetők.

Kádak felületi sérüléseinek javítása

Olvassa el a címkét!

Mielőtt vízkőoldóval kezelné a kád csapjára, lefolyójára rakódott vízkövet, tanulmányozza át alaposan a szerhez mellékelt használati utasítást. Ugyanis némelyik vízkőoldó nem használható műanyag fürdőkádakhoz, sőt akadnak köztük olyanok is, amelyek a zománcot is felmarják.

Karcok, lepattogzások eltüntetése

Az összekarcolódott műanyag kádat dörzsölje át óvatosan fém polírozóvattával. Mivel a kád anyagában színezett, nem jön le róla a máz. A műanyag kád mélyebb sérüléseit a vízszerelési és barkácsboltokban kapható kétkomponensű kádjavító akriltapasszal töltheti ki.

Újra ragyog a kád

A fényét vesztett, karcos, régi vaskádat autópolírozó pasztával varázsolja újjá, majd folyékony karosszériafényesítő szerrel kenje át.

kad-ujrafenyezese

Legjobb, ha villanyfúróba fogott, puha gyapjú korongot használ a fényesítéshez; az akkus fúrók nem pörögnek elég gyorsan ahhoz, hogy egyenletesen polírozzák a felületet.

Régi tömítés felújítása

Régi szilikonos tömítések cseréjéhez éles késsel kaparja le a tömítést, majd speciális szilikoneltávolítóval tüntesse el a nyomait. Az új tömítés felvitele előtt denaturált szeszbe mártott ronggyal törölje át a felületet.

Rozsdafoltok ellen

A régi, lepattogzott fémkádról autórozsdátlanító szerrel tüntetheti el a foltokat. Ezután kenje át rozsdagátlóval a puszta fémet, majd karosszériajavító tapasszal töltse ki a sérülést. Finom, nedves polírpapírral csiszolja simára, majd zománcfestékkel egyenletesen fesse át a javított helyet.

Zománcjavítás

A régi, öntöttvas vagy lemezkádak zománcáról a szaküzletekben vagy barkácsboltokban kapható kádtisztító pasztával dörzsölheti le a csúf foltokat. A kisebb karcolásokat zománcjavító festékkel tüntetheti el – ha nem alaposan tisztítja meg a kádat a festék felvitele előtt, még foltosabb lesz.