Vízvezeték szerelés

A csapok javításának fortélyai

Dugja be a lefolyót!

A csap szétszerelése előtt zárja el a vizet, majd dugja be a lefolyónyílást. Ezzel elejét veheti annak, hogy a munka közben lepottyanó apróbb alkatrészek nyomtalanul eltűnjenek a bűzelzáró mélyén.

Tömítés vagy kerámia?

Csap felépítése

Hagyományos csapok esetén a szelepfészekre felfekvő gumitömítés zárja el vagy teszi szabaddá a víz útját. A korszerűbb csapokban két kerá­miagyűrű – ezek közül az egyik elfordul – látja el ugyanezt a feladatot. Nyissa ki teljesen a csapot, és rögtön kiderül, hogy milyen típusú. A kerámiabetétes csapon ehhez csak negyed fordulatot, míg a hagyo­mányosnál legalább két teljes fordulatot kell tekerni.

Csap felépítése

Óvja a krómozást!

A krómozott vagy aranyozott csapok szerelésekor célszerű PVC-szigetelőszalaggal néhányszor körültekerni a fogó pofáit, nehogy megkarcolja a bevonatot.

A tömítés megfordítható

Ha nincs kéznél megfelelő póttömítés, vegye ki a régit, fordítsa meg, majd szerelje vissza. így még kitart egy darabig, amíg nem sikerül megfelelő mére­tű tömítést szerezni.

Elzárókar leszerelése

Csap szerelés

Némelyik csapelzáró kar egyszerűen lehúzható a tengelyéről, míg másokat egy kis csavar rögzít. A régimódi, kereszt alakú karoknál oldalt keresse a csavart. A modern csapokon többnyire a hideg/meleg vizet jelző pötty alatt található. Ezt óvatosan emelje ki a helyéről, és máris napvilágra kerül a csavar; egy kis alátét is lehet alatta.

Lazító melegítés

A csapra szorult takarókúpot hőlégfúvóval melegítve lazíthatja meg. Ilyenkor a fém kitágul, és a kúp elválik a csaptól. Ha így sem enged, fújjon kevés szilikonos kenőanyagot a csap tengelyére. A melegítést és a kenést esetleg egyszer-kétszer meg kell ismételnie, mire célt ér vele. Műanyag mosdóra vagy kádra szerelt csapoknál ne próbálkozzon e mód­szerrel, mert megsérülhet a műanyag.

Ha rászorult a kar…

A régimódi, takarókúpos csapok makacskodó elzárókarját olykor a kúp segítségével lehet elmozdítani. Vegye le az elzárókart rögzítő csavart, majd nyissa ki teljesen a csapot. Lazítsa meg a takarókúpot, és csúsz­tasson egy vékony villáskulcsot a csapbetét hatszöglapja köré. Ezután tekerje be a csapot, melynek következtében a kúp letolja tengelyéről az elzárókart.

Zárótömítés­-csere (bőrözés)

Segít a kúpos tömítés

Zárótömítés

Ha elkopott a csap szelepülése (belső vízbeeresztő nyílása, amelyre a zárótömítés felfekszik), akkor a szok­ványos tömítés áteresztheti a vizet. Próbálja kúp alakúra cserélni a tömítést. Ez befekszik a szelepülésbe, és jobban zár. Egyetlen hátránya, hogy többet kell tekerni a karon, hogy a víz teljes erővel folyhasson.

Vízkőoldás

Ahol kemény a víz, ott többnyire a vízkő lerakódása miatt szorul meg a csap. A betét eltávolítása után áztassa ecetbe, citromlébe vagy vízkőoldó szerbe a csap menetét, hogy feloldja a lerakódásokat. Kenje meg némi szilikonzsírral, mielőtt újra összeszereli a csapot.

Állítsa meg a csöpögést!

Ha a csap tengelye mentén szivárog a víz, akkor a tömszelence ment tönkre. Ennek javításához nem kell elzárni a vi­zet. Húzza fél fordulattal szorosabbra a csapbetét tetején található kisméretű, hatlapfejű csavart.

Csöpögő csap - tömszelence

Ha nem szűnik a szivárgás, vegye ki a csavart, és cse­rélje újra a tömszelencét. Tegye vissza a csavart, és nyissa ki a csapot.

Tömítőbetét

Ha a kúpos tömítés sem segít, akkor alighanem tönkrement a szelepfészek. Vegyen a szelepülésbe illeszthető műanyag javítóbetétet és hozzá való zárótömítést. Ha a javítóbetét kézzel nem nyomható be teljesen a helyére, tegye vissza a csapbetétet, majd – mielőtt újra megnyitná a vizet – zárja el és tekerje ki néhányszor a csapot. Ettől majd kis idő múlva egyenletesen a helyére préselődik a tömítőbetét.

Legyen otthon tartalék!

A csaptömítés filléres holmi, nyugod­tan vásárolhat belőle tartalékot. Mind­máig „colos” méretben készül: 0,5 és 0,75 colos kapható. A nagyobbik kád­töltő csapokhoz, a kisebb pedig a töb­bi csaphoz való.

Óvja a szerelvényt és a fajansztárgyakat!

Csap leszerelése

Villáskulccsal, az óramutató járásával ellentétes irányba forgatva, szerelje ki a réz csapbetétet a csapból. Eközben fadarabbal rögzítse a csapot, nehogy elforduljon és eltörjön a hálózati bekötés. A csap elfordulása következtében esetleg a drága fajanszszerelvények is könnyen megsérülhetnek.

O gyűrűk pótlása

Gyűrűcsere

A modern csapokat O gyűrűvel tömítik, nem pedig tömszelencével. Vegye ki a csapbetétet, fogja meg szilárdan, majd az óramutató járásával egyező irányba forgatva vegye le a zárótömítést. Kis csavarhúzóval szedje le a régi O gyűrűt, majd – némi szilikonzsírral bekenve – tegye föl az újat.

O gyűrű

Vigyen mintát!

A zuhany váltókarjának csöpögését az O gyűrűk és a belső tömítések kopása okozza. Ezek cseréjéhez zárja el a csaptelep mindkét csapját, majd húzza ki a váltókar gombját, és kulccsal lazítsa meg a tövében található csavart. Vigye el az egész betétet a szaküzletbe, hogy biztos megfelelő O gyűrűket és tömítéseket vásároljon hozzá.

Ha átömlik a víz…

Az egykaros keverőcsapóknál O gyűrűk tömítik a keverőkar és a csaptest közti rést. Ha megkopnak, szivárogni kezd a víz. A szabályzókar levételéhez keresse meg és vegye ki a rejtett hátsó csavart. Ha nincs ilyen, állítsa a csaptesttel párhuzamos állásba a kart, majd billentse erősen felfelé. Vegye le és – némi szilikonzsírral megkenve -cserélje újra a kopott O gyűrű(ke)t.