Javítás a ház körül

Csöpög a csap? A csapszelep újratömítése

Ötlet! Ha a csaptelep kifolyócsöve folyamatosan csöpög, valószínűleg sérült a tömítőgyűrű, tehát ki kell cserélni.

Mielőtt a munkához hozzálátnánk, zárjuk el a főcsapot. Az elzárócsap általában a mosdókagyló alatt (ha a mosdókagyló csaptelepét javítjuk) található, vagy a főcsapot kell elzárnunk (általában a pincében található). Ha többlakásos házban lakunk, a főcsap elzárása előtt győződjünk meg róla, hogy elegendő-e a lakásba vezető cső elzárása.

Ezután teljesen nyissuk meg a csapot, hogy a vezetékben maradt víz kifolyhasson. A védőkupakot egy vastag ronggyal tekerjük körbe, majd fogóval lazítsuk ki, a szelepet pedig csavarkulccsal tekerjük le. A tömítést a szelep alján egy csavaranya rögzíti. Csavarjuk le az anyát egy kulccsal, közben egy másik kulccsal fordítsuk ellenkező irányba a szelep tetejét. Vegyük ki az elhasználódott tömítést.

Tegyük be az új tömítést úgy, hogy a megjelölt oldala a szeleplap felé mutasson. Tegyük vissza a csavaranyát, és egy kulccsal húzzuk szorosra. Fontos, hogy a tömítőgyűrű átmérője ne legyen nagyobb, mint a szeleplapé, hiszen ez a szelep működését akadályozná. Tegyük vissza és csavarozzuk be a szelepet. A védőkupakot is szorítsuk rá, most is használjunk egy vastag rongyot, hogy a kupak ne sérüljön.

Csapszelep újratömítése

Lépések:

  1. Vegyük le a csap tekerőgombját (fenti kép), majd a szelepet csavarozzuk ki.Csapszelep újratömítése
  2. Két csavarkulcs segítségével lazítsuk meg az anyát.
  3. Alaposan tisztítsuk meg az alkatrészeket, tegyük be az új tömítést, és húzzuk meg az anyát.
  4. A szelep felső részét csavarkulccsal húzzuk meg.
  5. Tegyük vissza a tekerőgombot.
Szerszámosláda: fogó, két csavarkulcs (villáskulcs).