Vízvezeték szerelés

Dugulás – Lefolyócsövek és vécé tisztítása

Elő a vécépumpával!

Az eldugult lefolyócső tisztításában a közönséges vécépumpa szinte verhetetlen. Fel-alá szivattyúzó mozgásával nem tömöríti, hanem „szétcincálja” az elzáródást.

Pumpa

A pumpa csak akkor működik, ha a harangja a víz alá merül, és a kád, mosdó vagy mosogató túlfolyója el van dugaszolva – legjobb egy nedves rongyot rászorítani.

A lefolyónál kezdje!

Az összetolható illesztésű lefolyócsövek dugulás esetén könnyűszerrel szétszedhetők. A bontást mindig a végénél kezdje, és onnan haladjon visszafelé. Ha elérte az eldugult szakaszt, tegyen vödröt a cső alá, majd egy merev dróttal piszkálja ki a felgyülemlett szennyeződést.

Gondosan szerelje vissza!

Miután megszüntette a dugulást, össze kell szerelni a szétbontott alkatré­szeket. Ellenőrizze, vajon pontosan a helyükre kerültek-e a tömítések, ne­hogy szivárogjanak. A megnyúlt vagy sérült gyűrűket cserélje ki, az összetol­ható csatlakozók tömítéseit kenje meg némi szilikonzsírral.

Vegyszerkotyvalék

Az eldugult mosogató lefolyójának tisztításakor kerülje az erős vegy­szerek – különösen a marónátron -használatát. Előfordulhat, hogy ilyenkor a duguláson kívül még a mosogatót és a szifont megtöltő veszélyes és visszataszító löttyel is meg kell valahogy birkóznia.

Melegítés és öblítés

Ha a konyhai lefolyóba öntött forró zsiradék megdermedése okozta a dugulást, próbálja meg hajszárítóval óvatosan melegíteni a szifon kanyarulatát. Ettől megpuhulhat és felol­dódhat a zsírdugó. Ha megindult a szennyvíz, nyissa meg egy-két percre a meleg vizes csapot, hogy kimossa a zsír maradékát a lefolyócsőből.

Segít a tisztítóspirál…

Spirál

Azoknál a dugulásoknál, melyekkel nem bír el a vécépumpa, érdemes kipróbálni a tisztítóspirált. Vásároljon vagy kölcsönözzön egyet. A szifonnál bontsa meg az eldugult csövet, majd tolja bele a drótspirált. A forgatókarral pörgetve vezesse beljebb, mígnem a vágóéi eléri és szétaprítja a dugót.

Próbálja locsolócsővel!

Ha a dugulás nem szüntethető meg a lefolyó felől, és a szennyvízcső külső aknába folyik ki, toljon fel kívülről a csatornán egy kerti locsolócsövet. Ez néha már önmagában is átböki a dugót. Ha mégis meg kell nyitni a csapot, épp csak akkora nyomást adjon rá, hogy kimossa a dugulást. Máskülönben a csatorna tartalma felbugyoghat a csőből a lefolyón keresztül, és eláraszthatja a konyhát.

Szedje szét a szifont!

Ha egyik oldalról sem szüntethető meg a cső dugulása, szét kell szedni a szifont. A mai műanyag szifonok szerszám nélkül is szétszerelhetők.

Szifon szétszedése

Dugja be a lefolyót, és tegyen egy jókora vödröt a szifon alá. A kerekded szifonnak az alját kell letekerni, a csőszifonnál pedig a csatlakoztató csavarokat kell megbontani. Ezután távolítsa el a felgyülemlett szennyeződést, mossa át és szerelje vissza a szifont.

Ha eldugul a vécé…

Szükségmegoldások

WC dugulás

Ha nincs kéznél megfelelő vécé­pumpa, nyeles felmosóra húzott műanyag zacskóból eszkábálhat egyet. Kösse rá a zacskó száját jó szorosan a rongy nyelére, nehogy leessen. Csatornatisztító rúdból, valamint egy gumikorongból is rögtönözhető jobb híján egy vécépumpa – ehhez erősítse a korongot az összecsavarható rudak egyikének végére.

Hőkezelés

Amennyiben nem dugult el teljesen a vécé, öntsön bele egy vödör forró vizet – amennyiben azt látja, hogy a víz gyorsabban folyik le, zúdítson utána még két-három vödörrel.

Horgas spirál

A papírvatta és hasonló holmik miatt eldugult lefolyó tisztításához horgas végű tisztítóspirált kell használni. Tolja be a lefolyóba a spirált, míg el nem akad a dugulásnál, majd forgatva és óvatosan beljebb nyomva akassza bele az anyagba. Lassan húzza kifelé.

Kültéri galibák

A víznyelő kitisztítása

A kerti víznyelőből felbugyogó víz arra utal, hogy valahol a föld alatt eldugult a cső.

Víznyelő

Vegye ki a víznyelő rácsát, majd húzzon vastag gumikesztyűt, és kézzel szedje ki a törmeléket. Vízzel mossa át a víznyelőt, hogy teljesen kitisztuljon, és ne alakulhasson ki benne újabb dugulás.

Aknafedő kiemelése

Gyakori, hogy a tisztítóakna súlyos fedelének elmozdítása a csatornatisztítás legnehezebb része. Ásóval vagy feszítővassal emelje fel a tisztítóakna szélét. Ha nem enged, kalapáccsal körbekopogtatva verje le róla a rozsdát. Ha még épek a fedél fogantyúi, kössön rájuk kötélhurkot, majd dugjon át egy vastagabb lécet a hurkokon és így emelje föl a tetőt. Ehhez a nehéz művelethez, ha lehetséges, kérjen segítséget.

Eldugult csatorna tisztítása

Dugulás tisztítás