Vízvezeték szerelés

Vízmelegítők – Házilag javítható hibák?

Régi és jól bevált

Vízmelegítő

A gázbojler olcsó és megbízható – lehetőleg olyat válasszon, amelynek masszív, esetleg öntöttvas hőcserélője van. Vásárolhat külön vízmelegítőt, de kéménybe köthető, lakásfűtő készülékkel egybeépített „cirkó” is kapható. A kombikészülék olcsóbb, ám valamivel rosszabb hatásfokú.

Meleg víz – igény szerint

Ha nincs szükség tárolt meleg vízre, átfolyó rendszerű villanybojlert válasszon. Ez ugyanúgy melegíti a vizet, mint a hagyományos cirkó vagy gázbojler, de csak akkor, ha megnyitják a csapot. A javítása és üzemeltetése drágább ugyan, de egy garzonlakásban, ahol csekély a vízfogyasztás, jól kihasználható.

Takarékosabb megoldás

Ha maradéktalanul hasznosítani akarja az energiát, olyan vízmelegítőt vegyen, melyet az égéstermékek „hulladékhője” fűt. Ezzel a pillanatnyi szükségletnek megfelelően, vagy tárolás céljára egyaránt melegíthet vizet, és kevésbé bonyolult – így megbízhatóbb -, mint a cirkó használata.

Kémény nélkül

A falon kívülre kivezetett (nem kémény­be kötött) bojler felszerelése hatóságilag szabályozva van. A szabályok meg­határozzák, hogy milyen távol lehet a füstgázkivezetés az épület sarkától, a szemközti falaktól, ablaknyílásoktól és a fölötte elhelyezkedő eresztől.

Olajtüzelésű bojlerek

Gázvezeték hiányában az olajfűtésű bojler jöhet szóba. Hagyományos és cirkóval kombinált, kéménybe köthető és külső kivezetésű változatban egyaránt kapható. Olcsóbb, mint a gázbojler, de az üzemeltetése drága, ezenkívül külön biztonságos tároló is szükséges a fűtőolaj számára.

Vízkőlerakódás ellen

A kemény vízből vízkő rakódik le a bojler hőcserélőjére, csökkentve annak hatásfokát.

Vízkő ellen

Ezen egy önadagolóval lehet segíteni, amely foszfátos vízkőgátlót juttat a tágulási tartály és a bojler közti csővezetékbe. A patront nagyjából évente kell cserélni.

Ellenőrizze az őrlángot!

Ha nem lobban be a bojler, ellenőrizze, ég-e a gyújtóláng, illetve ad-e szikrát a gyújtószerkezet. A szikra gyújtó­hoz a bojler előlapját felnyitva férhet hozzá. Mindig kövesse a használati utasítást: nyomja be a gázszelep szabályzógombját, majd a gyújtógombot megnyomva próbálja begyújtani a lángot. Ilyenkor látszania kell a szikrának a kémlelőnyílásban.

Rendben van a vezeték?

Ha a gyújtógomb megnyomására sem pattan ki a szikra, ellenőrizze, vajon nem zárlatos-e a szikragyújtó és az elektród közti vezeték. A vezeték és a bojlertest közt a legparányibb „áthúzás” is meghiúsíthatja a gyújtást. Rendezze el úgy a vezetéket, hogy minél távolabb legyen a burkolattól vagy húzzon rá hőálló védőhüvelyt – ez villanyszerelési szaküzletekben kapható, a zárt világítótestek kábeleit szigetelik vele.

Fő a biztonság!

Az előírások szerint gázkészüléket és -vezetéket csak szakember bonthat meg. Ez azt jelenti, hogy a legegyszerűbb karbantartási feladatok kivételé­vel az ipartestületi névjegyzékben szereplő gázszerelőt kell hívni.

A fúvókát ne piszkálja!

Ha van szikra és mégse gyullad meg a gyújtóláng, akkor a fúvóka dugulhatott el. A javításhoz hívjon szerelőt. Ne piszkálja tűvel a fúvókát, mert kitágulhat a nyílás és kormozni fog a láng. Ha a láng meggyullad, de később újra elalszik, akkor a hőérzékélő égésbiztosító okozhatja a galibát – ez a biztonsági szerkezet zárja el a gázt, ha kialszik a gyújtóláng.

A láng beállítása

Némelyik bojleren egyértelműen jelzett, könnyen kezelhető szabályzócsavarral állítható az őrláng erőssége.

Láng beállítása

Akkorára állítsa a lángot, hogy éppen elérje a hőérzékélő elem csúcsát. A gyújtólángot nem szabad olyan erősre állítani, hogy elváljon a fúvóka nyílásától.

Univerzális termoelem

Amennyiben a szikragyújtó gombjának elengedése után kialszik a gyújtóláng, hőérzékelőt kell cserélni. Pótalkatrész sok helyütt kapható és a bojlerek többségéhez megfelel. A beszerelése se ördöngös dolog. Csavarja ki a régi hőérzékélő rögzítőanyáját (lenti  képek), majd húzza ki a foglalatból a termoelemet és tegye be helyére az újat.

Csavar

Termoelem cseréje

Beragadt kapcsoló

A segédventilátoros bojlerek begyújtását bonyolult elektronikus vezérlőrendszer szabályozza. Ha a ventilátor elindul, és mégsem gyulladna be a bojler, akkor beragadhatott a nyomáskapcsoló, így a készülék nem érzékeli, hogy elindul a ventilátor. A kapcsolót ki kell cserélni, de átmenetileg az is segíthet, ha párszor ki-be kapcsolja a bojlert, hátha sikerül „elkapni” a begyújtást.

Termosztáttrükk

Ha folyvást ki-be kapcsol a cirkó, de van hozzá szobai termosztát és a melegvíz­tároló is hőszabályozós, akkor tekerje fel teljesen a készülék termosztátját, és a helyiség, illetve a meleg víz hőmérsék­letét a két másik termosztáttal szabá­lyozza. Ha ekkor sem szűnik meg a ki­be kapcsolgatás, kérjen hőtechnikai szaktanácsot, hogy miként lehet beál­lítani a készülék szabályzórendszerét.

A teljes biztonság záloga

Figyelje a nyomást!

Fontos! Zárt meleg vizes vagy fűtési rendszereknél rendszeresen ellenőrizze, hogy a víznyomás megfelel-e az ajánlott értéknek. A nyomásmérőnek általában 1 bar körüli értéket kell mutatnia, ha hideg a rendszer, és legfeljebb 3 bart (ezt piros vonal jelzi), amikor forró. Ha túl kicsi a víznyomás, a feltöl­tőcsapon keresztül engedjen vizet a rendszerbe.

Újraindítás

Sok vízmelegítő rendelkezik túlhevülés ellen védő kapcsolóval is – a túlhevülés úgy következhet be, ha egy zárt rendszerben hirtelen csökken a nyomás, vagy ha leáll a keringtető szivattyú. A hiba elhárítása (például a víz pótlása) után a kézi indítógombbal helyezheti újra üzembe a készüléket. Ez a gomb egyértelműen felismerhető – például piros színű, kereszt alakú jelről. Ha nem sikerült elhárítani a hibát, hívjon szerelőt.

Töltse fel levegővel!

Ha egy zárt fűtési rendszer biztonsági szelepén víz szivárog, pumpáljon némi levegőt a tágulási tartályba. Ez a – rendszerint vörösre festett, gömb alakú – tartály a kazán mögött található.

Keresse meg a légszelepet (olyan, mint az autógumiké), majd bicikli­ vagy autós lábpumpával töltsön levegőt a tartályba. A légnyomást autógumihoz való nyomásmérővel vagy a lábpumpa manométerével ellenőrizheti. A nyomás kissé haladja meg a kazán hideg nyomását -de a „forró értéket” ne érje el. A rendszer felfűtése során kitáguló vizet így a tartály veszi fel.