Teendők vészhelyzet esetén

Kazán, bojler, vízmelegítő hiba okai és megoldása házilag

Meleg víz nélkül ma már el sem tudjuk képzelni az életünket. Ha valamiért nincs, tárjuk fel és szüntessük meg a hiba okát. A kisebb gondok saját kezűleg is orvosolhatók, a komolyabb javításokhoz hívjunk szerelőt. Bojler szerelés azonnal itt a LINKEN.  0-24 elérhetőség: 06-70-500-4214

Csak óvatosan! Az elektro­mos átfolyós vízmelegítő előnye, hogy azonnal meleg vizet ad, hát­ránya a nagy áramfogyasztás. Megoldás lehet, ha elektromos fűtőbetétet szereltetünk a kazán­ról fűtött forróvíz-tartályba.

Helyzetkép

Végezzük el az alábbi ellenőrzéseket, hogy megállapíthassuk, mi a baj. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy egyedül is boldogulunk, inkább hívjunk szerelőt.Nincs meleg víz

Teendők

Ha hibás a kombi kazán vagy a többfunkciós vízmelegítő

  1. Ellenőrizzük a nyomást! Ha nem jön meleg víz a kombikazánból vagy a vízmelegítőből, csökkenhetett a fővezetékben a nyomás. Ellenőrizzük úgy, hogy meg­nyitjuk valahol a hidegvíz-csapot. Ha gyengén folyik, értesítsük a vízműveket, tudakoljuk meg a probléma okát, és azt, hogy mikorra várható a hiba elhárítása.
  2. Nézzük meg, hogy ég-e az őrláng! Ha kialudt az őrláng, gyújtsuk meg újra. A készülék használati utasítása szerint.
  3. Kérjünk segítséget! Ha a nyomás rendben van, és az őrláng is ég, más a baj. Hívjunk szerelőt. (A modern készülékeken hibakód tájékoztat az üzemzavar okáról.)

Ha elromlott a bojler :

Fontos: ne mi szereljünk, hanem hívjunk bojler szerelőt –  0-24 elérhetőség: 06-70-500-4214
  1. Nézzük meg, van-e áram! Nagyon sok lakásban villany­bojler biztosítja a melegvíz-ellátást. Ha nincs meleg víz, ellenőrizzük, hogy kap-e áramot a készülék: nézzük meg, nem oldott-e le valamelyik kismegszakító, nem égett-e ki egy biztosíték. Ne feledjük, hogy az éjszakai áramról üzemelő bojler csak a nap bizonyos órá­iban fűt! Ebben az időszakban a hőfokszabályozó rövid fel-, majd letekerésével is meggyőződhetünk róla, hogy kap-e áramot a készülék. Ha igen, feltekeréskor kigyullad a piros jelzőlámpa. A kisebb (pl. konyhai) elektromos vízmelegítők általában konnektorral csatlakoznak a hálózathoz, külön biztosítékuk nincs.
  2. Kérjünk segítséget! Ha a bojler áramellátása rend­ben van, más gondról lehet szó. Hívjunk villanyszerelőt: Gyors segítség itt: Villanyszerelés azonnal.  Régi bojlerek olykor fokozatosan válnak üzemképtelen­né: egyre nehezebben és gyengébben fűtik fel a vizet. Ezek nem javíthatók, újat kell vennünk helyettük.

Ha a forróvíz-tartály fűtőbetétje tönkrement

  1. Ellenőrizzük! A fűtőbetétnek (fűtőszálnak) bekapcsol­va kell lennie. Ha időkapcsoló vezérli, nézzük meg, nem az tiltja-e le.
  2. Állapítsuk meg, van-e áram, nem oldott-e le a biztosíték! Bizonyosodjunk meg róla, hogy a fűtőszál kap-e áramot (ha külön biztosítéka van a villanyóránál, akkor ott).
  3. Hívjunk segítséget! Ha az áramellátás rendben van, valószínűleg kiégett a fűtőszál, elromlott a termosztát, esetleg leoldott a fűtőszál melletti biztonsági kapcsoló. Telefonáljunk a szerelőnek!

Ha rossz a tartály­termosztát

Ellenőrizzük! A termosztát, mely a forróvíz-tartály alján vagy tetején található, azt szabályozza, hogy mi­kor kapjon vizet a tartály a kazánból, és milyen legyen a tartály vizének hőmérséklete. Forgassuk el a rajta levő szabályozógombot. A kattanás után a kontrollégőnek ki kell gyulladnia. Ha ez nem történik meg, hívjunk szerelőt!

Ha beragadt a motoros váltó- (elosztó) szelep

  1. Vizsgáljuk meg! A szelep azt szabályozza, hogy a ka­zánból jövő víz a forróvíz-tartályba vagy a fűtési rend­szerbe kerüljön-e. Általában a tartályhoz vagy a kazán­hoz közel található, ott, ahol a kazánból jövő fűtési melegvíz-cső kettéágazik a fűtőtestek, illetve a forróvíz­tartály felé. Ha fűtés van, de meleg víz nincs, a tartály felé nyitó szelep hibásodhatott meg. Egyes rendszerekben kombinált (háromállású), másokban két kétállású szelep (egy a fűtés, egy a meleg víz számára) található.
  2. Fordítsuk el a szabályzókart! Próbáljuk meg elmozdítani a tartály felé nyitó szelep szabályozó­karját. A kar helyzetének rögzítését a legtöbb mo­dellen jelölés segíti. Ha a kar nem mozdítható (bera­gadt), valószínűleg kiégett a szelepmotor. Cseréjét bízzuk szerelőre.Nincs meleg víz