Vízvezeték szerelés

Fűtőtestek – Hibás elzárószelepek javítása

Ha beszorult a szelep…

A termosztatikus radiátorszelepek (TRSZ) beszorulhatnak, főleg akkor, ha hosszabb ideig zárva voltak. A szerkezet kiszabadításához egy fakalapáccsal kopogtassa meg minél óvatosabban a szeleptestet (de ne az érzékelőfejet).

Szelep

Ha továbbra is szorul a szelep, vegye le az érzékelőt. így már fogóval hozzáférhet a szelepműködtető tűhöz – finoman mozgassa meg ki- és befelé. Oldalvást ne feszegesse, mert könnyen elgörbülhet vagy eltörhet.

Be van kapcsolva?

Ha csak egyetlen radiátor hideg, nézze meg, nincs-e elzárva a kézi elzárócsapja. Nyissa ki teljesen ezt a szelepet. Ha TRSZ van a fűtőtesten, állítsa maga­sabb hőfokra, hogy kinyisson a szelep.

Nem kell szétszedni, ha szivárog

Szivárog a szelepcsonk vagy a radiátor csavarmenete mentén a víz? Ez a hiba gyakran némi szilikonos tömítőszerrel is orvosolható. Forrósítsa fel a fűtőtestet, hogy kiszáradjon a lék, majd vigye fel a tömítőszert. A kiszivárgó víz hatására a massza azonnal megköt, de a tökéletes tömítéshez magas hőfokra van szükség, ezért ennek érdekében csak 2 óra múlva kapcsolja le a fűtést.

Tömítse újra!

A radiátorszelepek, főleg az olcsóbb fajták, a tengelyük mentén csöpögésre hajlamosak. A szelep kicserélése előtt érdemes a tömszelence javításával próbálkozni – mert ettől van esély, hogy megszűnik a hiba.

Szelep tömítése

Először zárja el a csapot, vegye le a műanyag elzárókereket és a tengely tövénél található kicsiny záróanyát. Nézze meg, hogy javítható-e, ha nem, akkor cserélje újra a tömszelencét. Kenjen egy kis szilikonzsírt a tengelyre, majd tegye vissza a helyére a záróanyát és az elzárókereket.

Szelepjavítás – vízleeresztés nélkül

Léteznek olyan (Belmont típusú) szelepek, amelyek szivárgása a rendszer víztelenítése nélkül is megszüntethető. Vegye le az elzárókereket, majd az óramutató járásával egyező irányba forgassa a tömszelence záróanyáját -ez ugyanis bal menetes.

Szelep javítása

Ha elég gyorsan távolítja el az anyát, akkor a szelep bel­sejében található rugós tüske kiugrik és elzárja a vizet. Ekkor már kiveheti a ten­gelyt és az O gyűrűket. Ezek a szelep típusától függően zöld vagy piros színűek – mindig azonos színűre cserélje őket. Szerelje össze a szelepet.

Válassza le!

A beszorult légtelenítőszelep vagy a fűtőtest egyéb javítása előtt a radiátort le kell választani a fűtési rendszerről, nehogy elfolyjon a víz. Az elzárókart az óramutató járása szerint forgatva zárja el a radiátor kimenő szelepét. Vegye le a szabályzószelep műanyag borítását, majd kis fogóval forgassa az óramutató járásával egyező irányba a tengelyt, amennyire csak engedi. Pontosan jegyezze meg, hányat fordult a tengely – a javítás végeztével ugyanennyi fordulatszámmal nyissa meg, nehogy az egész fűtési rendszer beszabályozása megváltozzon.