Hőszigetelés

Belső szigetelések utólag

Szigetelt-pince

Szigetelés kapcsán legtöbbünknek az jut eszünkbe, hogy a külső felületekre koncentáljunk. Míg a homlokzat esetében ez általában nem okoz problémát, addig a pince falánál már annál többet. Az épület falainak átnedvesedése gyakran a talajvíz felszállására, vagy az alapozás hiányosságaira vezethető vissza, így semmiképpen nem mehetünk el a pince oldalfalainak szigetelése mellett.

De mégis mennyibe kerül mindez?

Egyes ingatlanoknál egyenesen lehetetlen a pincefalakat feltárni, s ha mégis, akkor a földmunkák költsége messze meghaladja a tulajdonképpeni hőszigetelésre szánt összegeket. Ilyen esetekben érdemes a belső szigetelésen elgondolkodni, ám mind a megtervezés, a választott hőszigetelés fajtája, mind a kivitelezés tapasztalt szakértőt igényelnek. Nem mindegy az sem, milyen céllal kívánja majd a jövőben használni a pincét, mint ahogy a páralecsapódás megelőzésére is érdemes figyelni.

A nedvesség folyamatos problémát okoz!

Pince-munkálatok

A pince falának külső felületei folyamatosan nagy nedvességhatásnak vannak kitéve, ezért a hőszigetelő képesség emiatt jelentősen romolhat. Fontos ismerni, milyen nedvességgel kell számolni, hiszen a szigeteléshez használt anyagokat eszerint érdemes megválasztani.

A nedvesség lakótérbe történő felszivárgásának megakadályozásához úgynevezett szárító vakolatot szoktak alkalmazni, de nem ritka a zárórétegek és az injektálás sem a higroszkópos okok megszüntetésére.

A felfelületeknél a polisztirolhab, a fa-gyapot lapok, vagy a pórusbeton helyett a vízszigetelésre alkalmas kenhető ásványi szigetelőhabarcs, vagy a vízzáró beton bizonyulnak jó választásnak.

A talajjal érintkező felületek esetében számítani lehet a különféle sók okozta problémákra, melyek ellen a szulfátálló szigetelőhabarcsok bizonyítottak megfelelően. E területeken a cementkötésű szigetelőrendszerek nem válnak be, tartósságuk és szilárdságuk látja az alkalmatlanság kárát.

A falak esetében a nedvesség okainak feltárása a legfontosabb, s ennek megfelelően kerülhetnek kiválasztásra az ásványivakolat-szigetelések. A már említett szárítóvakolat nedves falra alkalmazva szintén nem mindig jó döntés.