Penészmentesítés

Hogyan penészmentesítsünk pincében? Száraz pince 3 lépésben

Penészes falak a pincében? Megelőzhető és megszüntethető!

A pince a háznak az a helyisége, ahol talán a leginkább adottak a feltételek a penészgomba megtelepedéséhez. Mivel a penész komoly egészségi kockázatot jelent, muszáj vele foglalkozni. A legjobb, ha a kialakulását megelőzzük, de ha erről már lekéstünk, még mindig tehetünk azért, hogy a pince is penészmentes legyen.

A nem megfelelő szellőztetés és a nedves falak következtében a penész igen gyorsan felüti a fejét. Mivel a pince fűtetlen helyisége a háznak hideg falakkal, falai könnyen átnedvesednek. De a penészedés oka lehet pl. egy meghibásodott vízvezeték is, ami miatt a víz egyenesen a falakba a kerül, észrevétlenül átnedvesítve azokat. Amennyiben a hideg falak és a nedvesség találkoznak, a penésznek már nincs, ami útjába állhatna.

Mikor pára képződik, a levegő nedvességtartalma eléri a 100%-ot. Mivel a meleg levegő több nedvességet vesz fel, mint a hideg, a levegő kint is fülledté válik, azaz még nagy melegben is magas marad a levegő nedvességtartalma. A pince levegőjéből a nedvesség a hideg helyeken fog kicsapódni. Ezt a folyamatot különösen elősegíti, ha a pince falai polisztirolból vagy betonból készültek, esetleg magas műanyagtartalmú festékkel, tapétával vannak burkolva. Az ablaknyílások pedig fokozottan veszélyeztetett pontok penészedés szempontjából Mivel a pincében a szellőztetés általában nem megoldott ,a nedvesség nem tud távozni, ennek pedig egyenes következménye lesz a penészedés.

A pincében nagy eséllyel találkozunk tehát penésszel, de mégsem minden az, amit annak hiszünk. A pince falain gyakran láthatunk salétrom- és sólerakódásokat, melyeket egy kefe segítségével egyszerűen eltávolíthatunk. Annyi azonban közös ezekben és a penészben, hogy mindkettő kiváltó oka a nedvesség.

Egészségünknek is árt

A penész miatt sokféle egészségi probléma léphet fel. Okozhat köhögést, lázat, hörgőbetegséget, migrén, bőrgyulladást és allergiát is.

A penészedés megszüntethető!

A penésztől megszabadulni könnyebb, mint hinnénk! Az első lépés, hogy a hőszigetelést javítsuk ki, illetve az építés során, ha lehet, kerüljük azokat az anyagokat, melyek támogatják a penész kialakulását.

A hőszigetelés egyik legegyszerűbb módja, ha utólagosan is alkalmazható beltéri hőszigetelő bevonattal kezeljük a falakat. Ennél a módszernél elkerülhetjük, hogy a hőszigetelő anyag és a fal között penész képződjön, ami gyakori a polisztirolos hőszigetelés esetében. A beltéri hőszigetelő bevonat alkalmazása tehát hosszútávra jelent megoldást.

Klímával vagy szellőzőberendezéssel is javíthatjuk a pince szellőzését, de az is sokat számít, ha naponta 5-10 percre kinyitjuk a pinceajtót. Ez azonban a nyári forróságban például nem feltétlenül a legelőnyösebb megoldás.

Ha odakint hideg van, a pince ablakot tartsuk zárva, hiszen a falak nagyon gyorsan áthűlnek. A házban a fűtést kapcsoljuk magasabb fokozatra, ezzel is melegítve a pince falait, a sarkokba pedig lehetőség szerint ne tegyünk bútorokat.

Hasznos tipp:

Nyáron kerüljük a pince szellőztetését, hogy megelőzzük a magas páratartalom kialakulását! Télen viszont a legjobb, ha folyamatosan szellőztetünk, így szárazon tarthatjuk a pincét.

Mivel a meleg levegő több nedvességet képes felvenni, mint a hideg, ezért nyáron nem javasolt a pincehelyiség szellőztetése. Télen azonban a kinti hideg levegő jobban felveszi a nedvességet a pince levegőjéből, ezért ilyenkor ajánlott a gyakori szellőztetés.

Ha a fentiekből csak néhány dologra odafigyelünk, már óriási javulást érhetünk el.

Végleges penészmentesítés pincében? Igen lehetséges, ismerje meg!

A penész kialakulását a pincében ezekkel a módszerekkel megelőzhetjük, de akár meg is szüntethetjük a jelenlétét. Ha tétlenül figyeljük, hogy a penész teljesen beveszi a pincét, egészségünket tesszük kockára, olyannyira, hogy akár az életünket is megrövidíthetjük. Gyerekek esetében a penész még nagyobb kockázatot jelent, ahogyan idős és gyenge immunrendszerrel rendelkező emberekre is fokozottan veszélyes.

Nedvesség a falakban

Ha az alapból hiányzik vagy nem megfelelő a vízszintes és függőleges vízszigetelés, a talajból a nedvesség beszivárog a falakba, ilyenkor kialakul a penész. Régi épületeknél a penész a pincében általános jelenségnek mondható.

Ha felújításba fogunk, végleg megszabadulhatunk a penészedés problémájától, ezzel pedig házunk értékét is növelhetjük. Amennyiben nem gondoskodunk a szigetelésről, a talajba szivárgó csapadékvíz a pince külső falain keresztül felszívódik, a falak megtelnek nedvességgel.

Ilyenkor a fagy is jobban tudja károsítani a falakat. Még inkább veszélyben vannak azok az épületek, melyek lankás területen helyezkednek el, de a vízvezeték-rendszerben fellépő szivárgás is komoly kockázati tényező a falak átnedvesedése szempontjából.

Így lehet száraz a pince

1. Függőleges vízszigetelés kialakítása

Jó esetben a függőleges vízszigetelés kívül található, egy olyan védőréteget képez, ami távol tartja a nedvességet és a vizet. Utólag jóval bonyolultabb kialakítani, mivel az épületet az alapjáig körbe kell ásni hozzá.

Ha ezzel megvagyunk, és a falazatot a legaljáig szabaddá tettük, alkalmazzunk alapozó réteget, majd ezt követően bitumenes felületkezelést. Erre drénlemez is kerülhet. A vízelvezetést is szükséges megoldani. Szerencsére, ma már építkezésnél is nagyobb gondot fordítanak a pince szigetelésére, hogy csökkentsék a későbbi penészedés esélyét.

2. Vízszintes vízszigetelés kialakítása

A falak kapilláris hatása elősegíti a penészedést, nem csak a pincében, de akár még az épület felsőbb szintjein is. A vízszintes vízszigetelés akadályozhatja ezt meg.

Ennek kialakítására többféle módszer is van, mint a felfeszítés vagy a szakaszonkénti bevágás és a szigetelőcsíkok elhelyezése. Használhatunk rozsdamentes acélból készült lemezeket, illetve alkalmazhatjuk az injektálásos eljárást a téglák pórusainak és csatornáinak lezárására.

3. Kiszárítás

Ha a falakat kívülről és vízszintesen is sikerült leszigetelni, az még nem jelenti azt, hogy a nedvesség el is tűnt a pincéből. A falakban óriási mennyiségű nedvesség rejtőzhet.

Hogy a falakat valóban száraznak mondhassuk, ahhoz a nedvességnek távoznia kell belőlük. A falak kiszáradása pedig hosszú, akár éveken át tartó folyamat is lehet. Ilyenkor a leghatékonyabb az épületszárító használata, amivel felgyorsíthatjuk a párolgást.

Belvizek és árvizek

A klímaváltozás erősen csapadékos időszakokat is magával hoz. Ha egy-egy nagy eső után a csapadék nem tud megfelelően elfolyni, vagy ha a közeli folyó kiárad, a pincéket elárasztja a víz.

A víz visszahúzódása után szintén érdemes az épületszárítót használni, hogy megelőzzük a penész megjelenését. Új épületek esetében az árvízvédelem már a pince építésénél elkezdődik. A bukó- és tolóablakok, valamint a pinceaknák megfelelő kialakításával a víz távol tartható a pincétől.

Összegzés

Nem nyugodhatunk meg, ha a pincében penészedést észlelünk, hiszen ez az egész épületet veszélyezteti. A ház állapota romlik, értéke pedig csökkenni fog ennek következtében. Hogy a penészedést hosszútávon elkerüljük, száraz környezetet kell létrehoznunk. Hogy kívülről ne juthasson be víz, ahhoz valószínűleg szigetelésre lesz szükség.