Hőszigetelés

Szigetelés belülről? Utólag is? De hogyan?

Napjainkban egyre inkább energiatakarékos, ökológiailag egyre tudatosabb világban élünk, ezért egyre fontosabb, hogy magunk is olyan épületekben éljünk, amelyek energiát takarítanak meg. Az épületek energiahatékonyságának jelentősége főként az után vált kiemelkedő jelentőségűvé, hogy Magyarországon is kötelezővé tették az energiatanúsítvány használatát. Ez azért célszerű, mert így az egyes épületek energiahatékonyság szempontjából osztályozhatóvá, összehasonlíthatóvá váltak. Az energia érték, ezért takarékoskodnunk kell vele.

Az energia megtakarításának számos módja létezik

Talán a legkönnyebb és legkézenfekvőbb módszer, ha első körben a rezsiköltségekre figyelünk oda. Ennek csökkentése azonban időigényes és folyamatos ellenőrzést igényel. Ennél sokkal kifizetődőbb, hosszú távú előnyei miatt eredményesebb és hatékonyabb megoldás, ha épületeink szigetelését oldjuk meg. Szigeteléskor a legkézenfekvőbb megoldásnak a külső falak szigetelése tűnik.

Egy épület szigetelése azonban igen nagy költségekkel járhat, éppen ezért jelentős beruházásnak számít. Az emberek többsége, főként a nagyvárosokban lakóközösségekben, társasházakban él. Ehhez még az is hozzáadódik, hogy az egyes háztartások eltérő lehetőségekkel, anyagi háttérrel rendelkeznek. Ezen okokból kifolyólag felmerülhetnek olyan problémák, hogy egy társasház felújítása során lesznek olyan lakók, akik nem rendelkeznek elég megtakarítással, anyagi tőkével ahhoz, hogy a szigetelési munkálatokban részt vehessenek. Ezért az épület korszerűsítése nem valósulhat meg.

Szerencsére azonban vannak olyan alternatív megoldások is, amelyek segítségével a szigetelés elvégezhető beltéri hőszigetelő anyagokkal, így azok sem maradnak ki a korszerűsítésből és a megtakarításból, akiknek szűkösebbek az anyagi forrásai. A beltéri hőszigetelés során is megvalósul az a kívánt eredmény, mellyel elérhetjük épületünk energiamegtakarítását, elkerülhetjük a felesleges hőveszteséget és pénzt spórolhatunk meg.

Szigetelés belülről? Utólag is? De hogyan?

Számos módja létezik annak, hogy otthonunk belső hőszigetelését megvalósítsuk. Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb megoldás, ha beltéri felületeinket olyan beltéri hőszigetelő anyagokkal fedjük be, amelyek korszerű kerámiatartalmú vékonybevonattal vonják be a falakat. A beltéri hőszigetelő anyagok között ehhez képest a kerámia bevonathoz képest akadnak drágább árfekvésű anyagok.

Ezeknek azonban akad néhány hátrányuk. Azon túlmenően, hogy árfekvésük miatt költségesebbek, azzal is számolnunk kell például egy kisebb ház vagy egy tetőtéri lakás esetében, hogy a rendelkezésünkre álló hasznos lakótér alapterülete jelentősen csökkenhet. Azt is figyelembe kell vennünk, hogy akár több munkával és ráfordítással járhat a szigetelés elvégzése más anyagok használatával.

Belső szigeteléskor válasszuk a hőszigetelő bevonatot!

Abban az esetben, ha belső szigeteléskor a korszerű beltéri hőszigetelő bevonatot választjuk, ezzel együtt egy sor igen fontos előny mellett is döntünk.

Az egyik pozitívum, hogy a falfelületre felhordott bevonat nem csökkenti jelentősen a rendelkezésre álló teret. Emellett azonban igen jelentős az előnye abból a szempontból, hogy csökkenti azt a kellemetlen mellékhatást, amely a hideg-hűvös érzetet jelenti. Ez azért fontos, mert ennek kivédésével nő a komfortérzetünk, ezáltal is csökkenthetjük fűtési költségeinket. A beltéri hőszigetelő bevonat jelentősége azonban valójában abban rejlik, hogy általa kiküszöbölhető az úgynevezett hőhíd-jelenség. Ez akkor keletkezik, amikor különböző hővezetési tulajdonságú anyagokat építenek össze, illetve legjellemzőbb esete a sarkoknál alakul ki. A sarkoknál fokozott a hőáramlás, amely hővesztéssel párosul, ezért értékes energiát veszítünk.

A kerámia bevonatos hőszigetelés során olyan jelentős mellékhatást is kiküszöbölhetünk, amely egészségünk szempontjából is igen fontos. Ez a kellemetlen mellékhatás a penészedés. A bevonat segítségével csökken a hidegérzet a falakon és egyenletesebbé válik a hőelosztás. Ennek eredményeképpen a páralecsapódás is megszűnik, ami alapvető táptalaja a penész kialakulásának. Ezek megakadályozásában van segítségünkre ez a korszerű kerámia bevonat.

További előnyei mellett szól, hogy alkalmazásával eltűnnek a különböző beltéri anyagok és elemek illesztési-találkozási pontjai, a hőingadozásból eredő falhibák és falrepedések, így a beltéri szigeteléssel az is elérhetjük, hogy esztétikailag szebb lesz az otthonunk.

Ahhoz azonban nem feltétlenül kell szakember segítségét kérnünk, hogy a szigeteléskor beltéri hőszigetelő bevonattal vonjuk be a falakat. Kellő figyelemmel és utánajárással magunk is elkészíthetjük a szigetelést, ezzel pedig csökkenthetjük kiadásainkat.

Beltéri hőszigetelő bevonat és penészedés = kizárva!

Ahhoz, hogy a beltéri hőszigetelő bevonat segítségével elérhessük a kívánt eredményeket, ahhoz számos olyan szempontot és feltételt kell betartanunk, amelyeket a festési műveletek alkalmával is alkalmazunk.

A legelső lépés, amit meg kell tennünk, hogy amennyiben penészedést tapasztalunk, úgy akár a festés, akár a szigetelés előtti glettélés alkalmával, már a glettelés előtt, illetve a glettelési munkák után is megfelelően kezeljük le a felületeket a penész eltüntetésére, illetve további kialakulásának meggátolására. Ilyenkor a penészt penészölő szerrel el kell távolítani.

Az alábbi 4 pontban összefoglalva találhatók a legfontosabb lépések, amelyek a hatékony és eredményes beltéri szigeteléskor követendőek:

  1. olyan felületet alakítsunk ki, amelyen a felvinni kívánt anyagok könnyen megtapadnak, ennek érdekében célszerű átdörzsölni a felületeket,
  2. a falak legyenek pormentesek, ezzel is könnyebben megtapadnak az anyagok a felületén,
  3. a fal legyen száraz, ez azért fontos, mert ezzel is elejét tudjuk venni a nem kívánt penészedésnek,
  4. ha penészes a fal, akkor előtte mindenképpen dörzsöljük át, tüntessük el a penészt, majd használjunk penészölő szert.

Ezek után következhet a szigetelés fázisa.

3 fontos érv, miért használjunk hőszigetelő kerámiabevonatot

  1. penészmentes otthonunkban megóvjuk magunk és családunk egészségét,
  2. a penész nélkül komfortosabb az otthonunk, kellemesebb a közérzetünk,
  3. mérsékeljük a családi kiadásokat a fűtésszámla csökkenése révén.

Összességében tehát olyan előnyökhöz juthatunk, amely előnyöket a szigetelés nélkül nem élvezhetnénk.