Hőszigetelő festék

Nanokerámiás vékony hőszigetelő bevonat kültérben és beltérben

A beépíthető vagy utólagosan alkalmazható hőszigetelő anyagok és módszerek tárháza ma már szinte végtelen. Segítségükkel távol tarthatjuk a hideget és a meleg otthonunktól, bár ennek meg is van az ára. Ezek az anyagok hatékonyak és általában drágák is. A legfőbb hátrányuk talán mégis az, hogy az épületen szerkezeti változtatást, nagyobb felújítást kell végrehajtani ahhoz, hogy ezeket a kül-, és/vagy beltéri hőszigetelési módszereket alkalmazhassuk.

Legalábbis eddig ez így volt. Azonban létezik egy olyan technológia, amit akkor is használhatunk, ha semmilyen más hőszigetelés kivitelezése nem lehetséges. A modern festékgyártás új vívmányai kiválóan alkalmasak az utólagos hőszigetelés elvégzésére. Hatékonyság tekintetében vetekszenek a különböző vastagságú, kül- és beltéren alkalmazható szigetelőanyagokéval, ugyanakkor gyorsabban és egyszerűbben alkalmazhatók a beltéri hőmérésklet szabályozására.

Ez a gond a hagyományos hőszigeteléssel

A műanyagból készült, hőszigetelő tulajdonsággal rendelkező nyílászáróknál tipikusan jelentkezik az a probléma, hogy légmentesen lezárják a lakást, így lehetetlenné teszik a beltérből a pára természetes úton való távozását. A falak így egyrészt a belső nedvességtől kezdenek el vizesedni, másrészt kívülről is magukba szívják a nedvességet. Márpedig egy nedves fal akár 30%-kal nagyobb hővezetéssel rendelkezik, mint egy száraz, azaz hőhidat képez. Egy 6-7%-os nedvességtartalmú fal esetében az energiaveszteség már 50%-os is lehet, a lakás hőmérséklete sem télen, sem nyáron nem lesz komfortos, az energiaköltségek nagyban megemelkednek.

A hőszigetelt lakásoknál jellemző a penész és vele együtt a dohos szag megjelenése. Ha ezek egyszer meg kialakultak, nem könnyű őket végleg megszüntetni. A nem megfelelően felhelyezett külső szigetelés eldeformálódhat, megrepedezhet, helyet adva a falakon gyakran megfigyelhető algásodásnak, zöldülésnek.

A vékony vagy vastag hőszigetelés a hatékonyabb?

Hajlamosak vagyunk arra, hogy egy vastagabb hőszigetelő anyagnak jobb szigetelési képességet tulajdonítsunk, mint egy vékonyabbnak. Pedig ez nem feltétlenül így van. Sok más tényezőtől is függ, hogy mennyire tudjuk egy szigeteléssel kint tartani télen a hideg, nyáron a forró levegőt. Egy újnak számító technológia még hatékonyabb megoldást kínál a szigetelésre, mint az eddigi vékony vagy vastag szigetelőanyagok.

Űrtechnológia a szigetelésben: Kerámiagömböcskék

A hőszigetelés és hővisszaverés feladatát ellátó festék tulajdonképpen az űrkutatás egyik mellékterméke. A NASA által épített űrsiklók külső felületét kerámia alapú bevonattal látták el, hogy a légköri súrlódás következtében keletkezett hő ne hatoljon be az űrsikló belsejébe. A festékgyártók innen merítettek ötletet a nanotechnológiás kerámia alapú festék megalkotására. A folyékony hőpajzs, azaz a hőszigetelő festék szabad szemmel láthatatlan, apró kerámiagömböcskékből áll, melyek ellátják a hővédelem fontos feladatát. Nyáron visszaverik a napfény infrasugarait, a speciális kötőanyagnak köszönhetően pedig rugalmasak, meggátolják a repedések keletkezését a felületen, jól tapadnak és vízhatlanná teszik a falakat.

Jó tudni: Ezekkel a hőszigetelő festékekkel az energiafelhasználás télen-nyáron jelentősen csökkenthető. Ehhez azonban kívül és belül is alkalmazni kell őket. Hőszigetelő festéket ma már több gyártó kínálatában is találunk.

Hőszigetelő festék kültérre

Tetőtön és falakon alkalmazhatók, nyáron az épület belső hőmérsékletének, valamint a felület felszíni hőmérsékletének csökkentésére, télen pedig visszaverik a hőt a beltérbe, így bent tartják a meleget. Bármilyen olyan felületen alkalmazhatjuk őket, ahol szükség van a napsugárzás okozta felmelegedés mérséklésére. Lapostetőkön, raktárak, istállók, fészerek falán is kiválóan működnek. A folyékony hőpajzs, azaz a hőszigetelő festék egyfajta védőréteget képez a tetőn és a homlokzaton, hogy otthonunk fokozottan védett legyen a külső és belső hatásokkal szemben.

Hőszigetelő festék beltérre

A hőszigetelő festékek páraszabályozó rendszerként is működnek a beltérben. A lakásban nem engedik túl magasra emelkedni a páratartalmat, így télen és nyáron is kellemes klímát biztosítanak. A hővisszaverő festék megakadályozza a levegő rétegződését, így legfeljebb 1-2 fok különbség lesz a padló és a mennyezet környékén mért hőmérséklet között.

Ezért érdemes hőszigetelő festéket használni:

  • Akár 30%-os energiamegtakarítást érhetünk el a falak hatékony hőszigetelésével.
  • Mivel időtálló és rugalmas bevonatot képez, a falak nem fognak repedezni.
  • A festett felület könnyen tisztítható vízzel. Száradás után a fal ellenálló lesz a környezeti hatásokkal szemben és nem szívja be a nedvességet.
  • Megszüntethetjük vele a penészedést és megakadályozhatjuk a kiújulását.
  • Festékkel, hengerrel és festékszóróval, akár szaktudás nélkül is.
  • A benne lévő csúcstechnológiás pigmenteknek köszönhetően ellenáll az UV-sugárzásnak, így a színe nem fakul.
  • Használható kültéri faszerkezeteknél, teraszok, melléképületek védelmére.

A hőszigetelő festék hátránya

Ára jóval magasabb, mint a diszperziós festékeké, azonban ár- érték arányát tekintve tökéletesen megtérülő befektetés. A magasabb árért sokkal jobb minőséget, tartós, időtálló eredményt kapunk. Ár érték arányban jóval jobb megoldás mint a hagyományos festék.