Hőszigetelő festék

Hőpajzs hőszigetelő festék a nyári forróság ellen

A rekkenő hőséget nem lehet már elviselni a tetőtérben, de a folyamatosan működő klíma költségeit sem bírod tovább? Problémádra megoldást jelent a nanokerámiás hőpajzs, egy hőszigetelő festék, amivel sok energiát és pénzt takaríthatsz meg. Alkalmas tetőfedő anyag, lapos tető, üvegtégla, üvegfal, bevilágító ablak festésére is.

Mit lehet tenni a nyári hőség ellen?

Nyaranta egyre több azon napok számra, amikor a hőmérséklet átlépi az elviselhetetlenség határát. Ez főként a lapos tető alatt, a tetőtérben vagy a nem szigetelt nyaralókban jelent nagy gondot. Megoldás lehet a klíma beszereltetése, de csak átmenetileg, hiszen a berendezés folyamatos üzemeltetése rengeteg energiát és pénzt emészt fel. Az energiamegtakarítás pedig egyre fontosabb és jóval tartósabb megoldást jelent, ha ennek alapján keresünk megfelelő módszert a forróság ellen.

Elegendő-e a homlokzat hőszigetelése?

Új építésű házaknál a passzívházszerű kialakítást célszerű megvalósítani, melynél a hőszigetelés nagyon vastag, a nyílászárók háromrétegűek és a hőszigetelést külső árnyékolók is biztosítják.

10-15 éves házak jellemzően már el vannak látva hőszigeteléssel, de ezek többnyire elavult megoldások. Az 5 cm vastag homlokzati és 10 cm vastag tetősíki hőszigetelés ma már kevés, beépítés után hatékonyságuk csökken és párazárásuk sem megfelelő. A házból kijutó pára teljesen tönkreteszi a hőszigetelést. Ha ezt még befedjük sötét színű tetőcseréppel, májustól szeptemberig “élvezhetjük” a forróságot.

A hagyományos hőszigetelés nyáron is jó?

A hagyományos hőszigetelési módszerek a hőáramot lassítják, de nem verik vissza és nem törik meg. Amikor több napon át meleg van, a szigetelésbe zárt levegő felmelegszik és nem tud visszahűlni. A meleg levegő nem csak a tetőn keresztül jut be a házba, de bevilágító ablakon és üvegfalakon keresztül is. Ezeket a felületeket megfelelő szigeteléssel ellátni nem könnyű, de a külső árnyékolók sokat segíthetnek. Ugyanakkor, esztétikai szempontok vagy technikai nehézségek miatt sokszor ezek sem alkalmazhatók.

Tetőszigetelés bitumennel? Nem a legjobb megoldás!

A lapos tetős házak szinte kivétel nélkül fekete bitumenes lemezborítással vannak ellátva. Ezek hővédelemre teljesen alkalmatlanok. A meleg hatására nyúlnak, tágulnak, vízzáró funkciót sem tudnak ellátni. Ha le is szigetelik őket, a szigetelő rétegre újra lemezborítást tesznek, így a tető alatti térben lehetetlen lesz nyáron tartózkodni a hőség miatt.

A habosított trapézlemez esetében a hőszigetelést a lemezek közötti szigetelőanyag hivatott ellátni, de ez sem hatékony, ezért nyáron a levegő hűtése rengeteg költséget emészt fel.

Mi a megoldás?

A hőpajzs már közel három évtizede alkalmazott hővisszaverő bevonat, ám hazánkban még újdonságnak számít. Szinte valamennyi felületre felhordható és színezni is lehet.

Amerikában a NASA fejlesztette ki az űrsiklóban lévő emberek védelmére. A vákuumozott kerámiagömbök segítségével sikerült elérni, hogy az űrsikló akár 2000 Celsius-fokra is felforrósodó felületéről csak elenyésző meleg jusson a beltérbe. Ez a forradalmi megoldás a mai napig működik.

A folyékony hőpajzsot kerámiagömbök és kiemelkedő ragasztóképességű anyag keveréke alkotja. Fele részben belül üreges kerámiagömbökból, fele részben speciális kötőanyagokból áll. A gömbök mérete 10-120 µm között változik, így a felhordott bevonatban a hővisszaverő gömbök több rétegben helyezkednek el egymás felett, a köztük lévő réseket pedig a kötőanyag tölt ki.

A gömbök a hősugárzás 80-85%-át visszaverik, így a hő nem melegíti fel a falszerkezetet. A kötőanyag a párát szívja magába, majd a pórusokon keresztül biztosítja annak elpárologtatását is. A hagyományos szigetelések ezzel a képességgel nem rendelkeznek. A mérések azt mutatják, hogy egy tető utólagos festésével 5-6 Celsius-fokkal lehet csökkenteni egy tetőtéri helyiség belső hőmérsékletét. Sokan éppen azért vesznek és használnak rendszeresen klímát, hogy ezt a hőmérsékletcsökkenést elérjék. A hőszigetelő festék használata mellett tehát nincs szükség a klímaberendezésre.

Hőszigetelés hőpajzzsal

A hagyományos hőszigetelést és a bevonatot tökéletesen lehet kombinálni úgy, hogy a szigetelés ragasztórétegére felviszik a hőpajzs bevonatot. A magas hővisszaverő képesség következtében már a szigetelés sem fog átforrósodni, mi több, a párolgási hő hűteni is fogja azt.

Lapos tetőknél a fekete bitumenes lemezborítást érdemes fehér hőpajzsbevonattal ellátni, hogy csökkenjen a hőterhelés, a bevonat rugalmassága miatt pedig a lemez sem fog berepedezni és a vízzáró képessége is megmarad.

Hőpajzs bevonat előnyei a tetőn

  • Véd az UV-sugárzással, szmoggal, savas esővel, jéggel és hóval szemben.
  • Rugalmas, nem reped, követi a hőtágulásból adódó mozgásokat.
  • Hőelosztó és hővisszaverő képességével véd a nyári felmelegedés ellen.
  • Hőszigetelési hatásával csökkenti a fűtésre felhasznált energia mennyiségét és a költségeket.
  • Időtálló védelmet és vízzárást biztosít a háztetőnek.
  • Általa az ingatlan értéke növekszik.

A szakember szerint

A hőpajzs nem hagyományos szigetelőanyag, hanem egy hővisszaverő és hőelvezető bevonat. Dr. Orbán József, építőmérnök főiskolai tanár, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezetője szerint a ThermoShield hőpajzs membránbevonat egy hőszigetelő vékonybevonat, mely mikroméretű (10-120 µm) kerámiagömbökből áll. Rétegvastagsága 0,3 mm, főként az építőiparban használják hőszigeteléshez.

Fontos tudni: Falszerkezeti modelleken végzett épületenergetikai mérésekből számított névleges hővezetési tényezője: λ = 0,014 W/mK.

Az üreges kerámiagömbök magas hőmérsékletű kerámiaolvadékból készülnek, lehűlésük után belsejükben vákuum képződik. Ezekben a mikroméretű vákuumterekben a hő terjedésével és vezetésével kapcsolatos törvényszerűségek egészen másként érvényesülnek.

A nanokerámiás vékonybevonat hővezető képességét befolyásolja:

  • Külső hősugárzás csökkenése: A kerámiagömbök az infravörös hősugárzás 85%-át visszaverik a felületről.
  • Hővezetés csökkenése: A kerámiagömbök érintkezési felületei kicsik, ahogyan tömegük is, az összes felület viszont nagy.
  • Hőáramlás csökkenése: A vákuumtérben elenyésző a gázmolekulák és a membrán bevonatok ütközése, így minimális a hőáramlás.
  • Belső tér hősugárzásának csökkenése: A kerámiagömbök belső ürege kb. 60-70 μm méretű, ami nagyjából azonos az infravörös hősugárzás hullámhosszával λ = 1 μm–100 μm. A belső kerámiafelület mintegy hőtükörként visszatükrözi és szétszórja a hősugárzás nagy részét.