Hőszigetelő festék

Hogyan válasszunk hőszigetelő festéket?

Manapság lépten-nyomon találkozhatunk a hőszigetelő festék kifejezéssel. A piacon mind több gyártó, márka, és értékesítő jelenik meg, jól jön tehát egy kis segítség ahhoz, hogy mégis mi alapján válasszunk a széles kínálatból. Nézzük, melyek azok a legfontosabb szempontok, melyekre érdemes figyelnünk, ha hőszigetelő festék beszerzése előtt állunk!

1. Tapasztalatok, referenciák – mert a puding próbája az evés.

Minél több és sokrétűbb referenciával rendelkezik a termék, annál jobb!

Sokszor hallani, hogy egy-egy gyártó korszakalkotó új technológiával lépett piacra, melynek kipróbálása ráadásul kedvezményes áron lehetséges. Mielőtt azonban azonnal lecsapnál a lehetőségre, érdemes átgondolni, hogy valóban megéri-e kockáztatni. A már kipróbált, és minőségüket bizonyított termékek felé jóval nagyobb bizalommal fordulhatunk. Abban az esetben tehát, ha referenciákkal is kiáll terméke mellett a gyártó, a forgalmazó, és ezt konkrét vásárlói véleményekkel, a hőszigetelő festék használatával elért eredményekről szóló képekkel, leírásokkal is alá tudja támasztani, akkor bátran kipróbálhatjuk a terméket.

2. Megbízható gyártó cég – évtizedes múlt, évtizedes tapasztalat

Több évtizedes gyártó tapasztalat van a termék mögött? Biztos?

Mivel a hőszigetelő festékek felé komoly elvárásokat támasztanak a szakemberek, így fontos, hogy csak olyan gyártó terméke mellett dönts, amely már jelentős múlttal, s ezáltal tapasztalattal is rendelkezik a területen.

3. Megbízható forgalmazó – aki ma megfelelő szakértelemmel rendelkezik

A forgalmazó megfelelő szakmai háttérrel rendelkezik?

Hiába megfelelő a választani kívánt festék, ha a forgalmazóval szemben aggályaink vannak. A büntetlenség, a kifogástalan múlt, és a piacon való eredményes jelenlét olyan pozitívumok, melyek meggyőzően szólnak egy-egy forgalmazó mellett.

4. Független, hiteles forrásból eredő minősítések

hoszigetelofestek-valasztas-minositesek-4

A megbízható, jelentős múlttal rendelkező minősítő intézetek véleménye mindig döntő lehet a választásnál. Arra is érdemes odafigyelni, hogy a hitelesítés és bevizsgálás mikor történt. Ha ezt összeveted a gyártó cég adataival, és például annak létrejötte szempontjából eltérést tapasztalsz, az gyanús lehet, és nem szabad tovább foglalkoznod az adott márkával

5. Igazolt penészgátló képesség – a kellemes lakóklímáért

hoszigetelofestek-valasztas-penesz-5

Ahhoz kétség sem férhet, hogy a hőszigetelő festék attól érdemelte ki az elnevezést, hogy segítségével energiamegtakarítás érhető el. Ha ez nem valósul meg, akkor az anyagválasztás nem volt megfelelő. De mi a helyzet a penészgátlással? Nyilvánvalóan összefügg a hőszigeteléssel és a nedvességgel, így ha a már festékkel kezelt falon penész jelenik meg, akkor sajnos nem a megfelelő minőség mellett tetted le voksod.

6. Figyelj a kötőanyagra – sok múlik rajta!

hoszigetelofestek-valasztas-kotoanyag-6

A hőszigetelő festékek olyan hatóanyagokat tartalmaznak, amelyek hővisszaverő-, és hőszigetelő képességgel bírnak. Ez teszi lehetővé a sokak által vágyott energia megtakarítást. Emellett azonban az sem elhanyagolható tényező, hogy milyen kötőanyagról van szó a termék esetében. Hasznos, ha ez rendelkezik olyan tulajdonságokkal, melyek mind a felvitelt megkönnyítik, mind elősegítik a későbbiekben a funkciónak való tökéletes megfelelést.

7. Egészségvédelem, környezetbarát összetétel – kerüld el az allergiás reakciókat!

hoszigetelofestek-valasztas-kornyezetbarat-5

Időtállóság, energia megtakarítás hőszigeteléssel, penészgátlás- ezek mind lényeges jellemzők, de a választásnál érdemes figyelned arra is, mennyire szennyezi a környezeted és saját egészséged egy-egy termék. Erre a VOC tartalom ismerete a legalkalmasabb, mely az illékony szervesanyag-tartalomról árul el sokat. Nagyon sok festékből sajnos még hónapokkal a felvitelt követően is kipárolognak olyan vegyületek, amelyek károsak az egészségre. Ajánlott kizárólag teljesen VOC-mentes hőszigetelő festéket választani otthonod festésekor.

8. Legyen tűzálló a festék – ne legyen füstképződés és égő lehulló részek!

hoszigetelofestek-valasztas-tuzallosag-7

A biztonság rendkívül fontos, így érdemes arra is figyelni, hogy a választott termék mennyire tűzálló. Az esetleges baj bekövetkeztekor hasznos, ha nem jelent a falfesték további kockázatot a tűz továbbterjedése szempontjából.

9. Tudd meg pontosan, mekkora mennyiségre van szükséged!

hoszigetelofestek-valasztas-mennyiseg-9

Amikor árajánlatot kérsz, fontos, hogy odafigyelj a részletekre. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy kizárólag a fizetendő összeget nézed. A  pénzedért kapott mennyiség legalább annyira fontos, hiszen az ár-mennyiség arányokat így tudod összehasonlítani az egyes forgalmazók ajánlatai kapcsán. Ha valami gyanús eltérést látsz, célszerű utánaérdeklődni egy telefonhívással, hiszen előfordulhat, hogy elgépelésről van szó. Azzal feltétlenül tisztában kell lenned, hogy a hőszigetelő festékből több kell, mint a hagyományosból, és az sem mindegy, milyen felületre viszed majd fel azt. A durva kőporos felület festékigénye messze meghaladja a sima falfelületét. A szakemberek két rétegben történő felvitelt javasolnak, ezért arról is érdeklődj, hogy az árajánlatban kapott mennyiség hány réteg festésére elegendő.

10. Tudd meg mit kapsz a pénzedért. Nézd meg az ár-érték arányt!

hoszigetelofestek-valasztas-ar-erteik-arany-10

A választásnál az ár-érték arány alapján történő gondolkodás biztosan nem okoz majd csalódást. Alapvetően igaz az, hogy az „arany középutat” érdemes követni, vagyis a túl olcsó biztosan nem jó, de a drága termék sem biztos, hogy többet nyújt a közép árkategóriásnál. Jó, ha minél többet tudsz a gyártóról, a termékről, megtekintesz referenciákat, tájékozódsz arról, hogy bruttó, vagy nettó árat tartalmaz az ajánlat. Ha átfogó képet kapsz egy-egy márkáról, könnyebb meghozni a döntést. Hasznos informálódást kívánunk, és sikeres választást ahhoz, hogy a hőszigetelő festék előnyeit sokáig élvezhesd otthonodban!

+1  Ne feledkezz meg az akciós ajánlatokról!

hoszigetelofestek-valasztas-akciok-11

Időről-időre találkozni bónusz akciókkal, melyek az energia megtakarításon felül némi plusz pénzhet juttathatnak. Ismerd meg ezeket is!

Ellenőrizze le tudását:

[wp_quiz id=”3″]