Hőszigetelő festék

Így válassz festéket a homlokzatra!

Sokan már előre félnek a téltől, mikor a fűtésszámlák extra kiadásokat rónak a családokra. Ha te is ebben a cipőben jársz, mutatunk neked egy módszert, amivel csökkentheted a fűtési költségeidet!

Elég egy átlagos méretű lakás ahhoz, hogy a kiadások nagy részét a téli hónapokban a fűtés eméssze fel. Egy 3 szobás, 1 fürdőszobás ház esetében, amit az 1990-es években korszerűnek számító hőszigeteléssel láttak el, a gázszámla a 40.000 Ft-ot is elérheti. Ezt nem mindenki tudja kifizetni, éppen ezért fordulhat elő, hogy sok család inkább nem tekeri feljebb a fűtést és hideg lakásban tölti a téli napokat.

De miért ennyire drága a gáz?

Ennek oka egyrészt a földgáz magas ára, ami ellen nincs mit tenni. Másrészt a lakások döntő többsége vagy nagyon rosszul vagy egyáltalán sehogyan sem szigetelt. Márpedig a megfelelő hőszigetelés nagyon sokat javíthat a helyzeten!

Egy házat sokféle módon lehet leszigetelni, akár utólag is.

Az utólagos hőszigeteléshez leggyakrabban alkalmazott anyagok a polisztirol, a kőzetgyapot, melyek felhasználása nagy munkával és nagy kiadással jár. Azonban tény, hogy érzékelhetően képesek csökkenteni a fűtési költségeket. Az utólagos szigetelés elvégzése szakembert igényel, be kell hozzá szerezni a méregdrága anyagokat és magát a munkát is finanszírozni kell.

Módszertől függetlenül a jó hőszigetelés titka a száraz fal. A falak vizesedése jelenti a legfőbb problémát hőveszteség szempontjából. Márpedig a falak a lakásokban többnyire nedvesebbek a kelleténél, egyrészt az eső, másrészt a talajban lévő víz beszivárgása miatt. Ez csökkenti a falak hőszigetelő képességét. Ha a nedves falakat leszigeteljük, akkor pedig valószínűleg azt érjük el, hogy nem is fognak tudni kiszáradni.

Lehet, hogy nálad is itt rejlik a probléma?

Ha úgy érzed, túl sokat fizetsz fűtésre, lehetséges, hogy nálad is a vizes falak okoznak gondot. Ezek ráadásul nem csak a hőszigetelést rontják, de a penésznek is kitűnő helyet adnak a megtelepedéshez és terjedéshez. Egészségünket a penészgombák komolyan veszélyeztetik, főleg gyerekek esetében akiknél súlyos betegségeket is előidézhetnek. A Protektor hőszigetelő festék erre a gondodra is megoldást jelenthet!

A Protektor kültéri falfesték legfőbb előnyei:

  • Nagyon egyszerű használni! A homlokzatra egy egyszerű festőhenger segítségével felviheted. Nem kell nagy beruházásba kezdened és más feséket sem kell felhasználnod, mivel sokféle színben kikeverheted. Könnyen festhetsz vele újonnan épülő és régi házakat is!
  • Időtálló és rugalmas bevonatot képez, bizonyos mértékig képes követni a falszerkezet természetes mozgását. Ennek tudható be, hogy a repedésképződés esélyét minimálisra csökkenti. Vásárlói visszajelzések és tesztek eredményei alapján elmondható, hogy a Protektor kültéri falfesték vízlepergető és rugalmas bevonattal látja el a falakat, így azok ki tudnak száradni.
  • Segíti a falak lélegzését diffúzióképessége révén. Sok szigetelőanyag bezárja a falakba a nedvességet, ezzel szemben a Protektor engedi azt elpárologni, biztosítja a falak átszellőzését. Így a penészedés esélye is csökken
  • Nem engedi felforrósodni a falakat. Nyáron sok gondot okoz, hogy a kinti magas hőmérséklet hatására a falak átforrósodnak, ez pedig a beltérben is megemeli a hőmérsékletet. A Protektor azonban a felületre érkező napsugarak nagy részét visszaveri és az UV-sugarakkal szemben is védelmet biztosít.

Egyes vásárlók elmondása alapján nyáron kevesebbszer kell használni a klímát a Protektorral való festés után, így a hűtésre fordított kiadások is csökkenthetők.

“Házunk homlokzatát Protektor hőszigetelő festékkel festettük le. A falak nagyon szépek lettek tőle. Kíváncsiak voltunk, energiamegtakarítás szempontjából mennyire volt hatékony a festék. A mérések szerint 18-20% energiát sikerült megspórolnunk vele.” Barlai Lajos építészmérnök és kivitelező vásárló véleménye, Kaposvár

Egy vékonybevonat hogyan képes ekkora energiamegtakarítást eredményezni?

A hagyományos szigetelőanyagok tömegükkel és vastagságukkal szigetelnek.

A Protektor kültéri festék ezzel szemben más működési elvet követ. A benne található apró kerámiagömbök révén veri vissza a hőt és csökkenti a falak felmelegedését.

“Szinte teljesen egyforma a házunk a szomszéddal. Míg ő hagyományos 5 cm vastag hőszigetelést tetetett fel a falakra, addig mi a Protektor festék mellett döntöttünk. Nagyjából ugyanannyival fűtünk kevesebbet, mint ők, nyáron pedig sokkal hűvösebb van nálunk.” Hegedüs László vásárló véleménye, Markotabödöge

A Protektor festékkel ráadásul nagyon egyszerű dolgozni és tartós eredményt ad!

A hagyományos hőszigetelő módszereknél nagyon lényeges, hogy az anyag tűzálló legyen, hiszen komoly veszélyt jelent, ha ezt nem vesszük figyelembe a választásnál. A Protektor hőszigetelő festéknek az is óriási előnye, hogy nem gyúlékony, a A2-es besorolású, emellett pedig olcsón és egyszerűen kivitelezhető.

Kültéri festékek egyéb fajtáiról itt olvashatsz.