Javítás a ház körül

Csempefelület szigetelése

Ötlet! A fürdőszobaplafonról csepegő víznek gyakran az elégtelen szigetelés az oka.

Általában szerkezeti hibára, vagy építési hiányosságra vezethető vissza, ha a víz a csempébe, vagy a csempék közti fugákba szivárog. A pótláshoz általában nincs tartalékcsempénk, vagy nem szerezhető be, a régi csempe pedig egyszerűen túl mutatós ahhoz, hogy felülragasszuk. A felújításhoz a laza fugákat egy tompa csavarhúzóval vagy késsel ki kell szedni a csempék közül, a laza csempéket pedig le kell venni. Nagyon óvatosan, ha másképp nem megy, részekben. A csempedarabokat egymás után illesztve tegyük félre. Ha a laza csempéket eltávolítottuk, kezeljük le a falfelületet. Az egyenetlen részeket simítsuk el.

A vízszintes felületeket impregnált gipszkartonnal béleljük alá, hogy a víz leperegjen a felületről. Mézgás ragasztóréteggel borítsuk a felületet. A csempék széléről távolítsunk el minden fugázó-, illetve ragasztóanyag maradványt. A törött csempéket ragasszuk össze. A felületet a közepétől a széle felé kenjük be vazelinnel.

Ügyeljünk arra, hogy a ragasztási felületre a vazelinből ne kerüljön. A kétkomponensű ragasztót kenjük a felületre olyan vastagon, hogy az összeillesztéskor „kibuggyanjon”. A vazelin megakadályozza, hogy a ragasztó a csempe felületére kerüljön. Ha a ragasztóanyag kemény, de még nem kötött meg teljesen, vágjuk le a kiálló részeket. A lassan kötő anyagok esetében (24 órás) ezt csak kb. 6 óra eltelte után végezzük el. A kemencében történő gyorsabb kötés előnyös, de csak gyakorlottaknak ajánlott.

A csempedarabok felmelegítése (max. 50°-ra) elősegíti a fugázó anyag jobb elosztását, így szinte láthatatlan és homogén ragasztást, jobb szigetelést is biztosít. A csempék felragasztásához a mézgás csemperagasztó a legalkalmasabb. Már vékony rétegben is vízálló. Legjobb, ha a ragasztót a csempe hátoldalára kenjük fel, így a csempéket könnyebben felrakhatjuk. A réseket szilikonnal töltsük ki, a felületet nedves ujjal simítsuk el. Ha mosogatószert teszünk a vízbe, könnyebben elsimíthatjuk a felületet.

Csempeszigetelés

Lépések:

  1. A régi fugázó anyagot késsel, vagy tompa csavarhúzóval távolíthatjuk el.
  2. A felületet gyorsan kötő cementtel egyenlítsük ki.Csempeszigetelés 3-7
  3. Vésővel tisztítsuk meg a csempék széleit. Munka közben a csempét nyomjuk lefelé, hogy ne törjön el.
  4. A törött csempéket egy műanyag fóliára fektetve ragasszuk össze.
  5. A csempék teljes felületét kenjük be a csemperagasztóval, így lesz vízálló.
  6. A csatlakozások fugáit tömören töltsük ki szilikonnal.
  7. Kész! Felújítás után a tusoló gond nélkül használható.
Szerszámosláda: csavarhúzó, kés, simítólapát, laposvéső, szilikon, kinyomópisztoly