Javítás a ház körül

Zuhanyzótálca-szigetelés felújítása

Ötlet! Ahol a csempe és a beépített szaniterek találkoznak, szigetelési problémák alakulhatnak ki. A szilikonos tömítőanyag helyettesíthető tartós szaniterprofillal.

A fürdőszobai berendezések, a fürdőkádak, a mosdókagylók, vagy – mint ebben az esetben is – a zuhanytálcák nedvesség hatásának vannak kitéve. A szaniter-elemek általában érintkeznek a fallal, de nem csatlakoznak hozzá mereven, ezért a fali csatlakozásnál megfelelő tömítésre van szükség. Amikor a kád tele van vízzel, felmelegszik és kitágul. Ha a zuhanytálcába állunk, terheljük, melynek következtében a széleken elmozdulás tapasztalható. Ehhez a terheléshez jól alkalmazkodik a rugalmas szilikon, amely azonban gyorsan szennyeződik. A szegélyek leválnak a háttérről, és a szilikon veszít a rugalmasságából. Aki ezeket a problémákat el szeretné kerülni, a szilikonról le kell mondania, és helyette speciális, szaniter-szegélyprofilt kell használnia.

Ilyen típusú felújítási munkát azonban csak akkor végezhetünk, ha a fürdőszobát újracsempéztük, illetve a kád körüli utolsó csempesor sértetlenül eltávolítható. A szegélyprofil ugyanis a csempesor alá kerül beépítésre, és erre leginkább egy újracsempézés során van lehetőség. Ez a módszer tartós, üzembiztos, sima, könnyen tisztítható felületet eredményez.

A szögletes szigetelőprofil kemény- illetve puha-PVC-ből készül, és a felülete gombásodást gátló szerrel kezelt. A profil egyik oldala kemény PVC-ből készül, felülete lyukacsos. Ez a csempe alá, a csemperagasztóba ágyazva kerül rögzítésre. A másik rész puha, melyen egy kemény anyagból készített vájat található. A vájat öntapadó réteggel borított, így könnyen felragasztható. A vájat és a főprofil-kialakítás biztosítja a szigetelés rugalmasságát. A puha szegély szorosan a kád szélére simul, fedi az illesztést, így dupla védelmet biztosít a vízzel szemben. Aki biztonságra törekszik, a fürdőszoba felújításakor a szilikonos szigetelést erre a szigetelőprofilra cseréli.

Szilikonos fugázásFugázás

Lépések:

  1. A szilikonos fugázás esetén előfordulhat leválás, illetve szennyeződés.
  2. Szedjük le az alsó csempesort, és kenjük fel újra a csemperagasztót.
  3. Vágjuk a profilt megfelelő hosszúságúra, illetve a sarokillesztésnek megfelelőre. Húzzuk le az öntapadós felületről a védőfóliát, majd a profilt nyomjuk a frissen felkent csemperagasztóba.Fürdő csempézés
  4. Az öntapadós rész szorosan illeszkedjen a szaniter széléhez.
  5. A csempét rakjuk fel a profilra, és nyomjuk a csemperagasztóba. A csempe felrakása után már csak a profil puha széle látható.
Szerszámosláda: kés vagy csavarhúzó, véső, fűrész, fogazott simítólapát