Javítás a ház körül

Égéskamra javítási munkái

Ötlet! A kályhák, tűzhelyek, kandallók és cserépkályhák égésterét gyakran bélelik ki samott-téglával. Ha a bélelés megreped, vagy megsérül, ki kell javítani.

Egy kályha, vagy egy kandalló égésterében hő keletkezik. Ahhoz, hogy a kályha a hőt megtartsa, az égésteret duplafalú acéllal, vagy samott-téglával bélelik ki. Ez optimálisan tartja a meleget, és ez kedvező a helyiség felmelegítése szempontjából. Ha régi kandallók, vagy kályhák égésterébe betekintünk, minden bizonnyal hibákat fogunk felfedezni: repedéseket, hiányzó darabokat, laza téglákat, és nem megfelelően záró fugákat.

Ahhoz, hogy a hőtároló képességet a legoptimálisabban tudjuk kihasználni, biztonságtechnikai okból is rendszeres karbantartásra, illetve javításra van szükség. Bemutatjuk, hogyan javíthatjuk, illetve pótolhatjuk a samott-téglákat, hogyan tehetjük újra tökéletessé az égésteret.

Anyaghasználat

Ehhez a legfontosabb a megfelelő anyagok használata. Ahogy már említettük, az égéstérben magas hőmérséklet alakul ki. A repedések tömítéséhez, vagy az új téglák berakásához tehát olyan anyagra van szükség, amely akár 1000°-os hőmérsékletet is károsodás nélkül kibír. A pirohabarcs, vagy a tűzálló cement olyan száraz anyag, melyhez csak vizet kell adni.

A hozzáadott víz mennyisége a felhasználás jellegétől függ. A hibák kijavításához, vagy a fugázáshoz például sűrűbb állagú habarcsra van szükség, mint a téglák felrakásához. Általában csak annyi cementet készítsünk elő, amennyit egy órán belül fel tudunk használni. A munkafolyamat lépéseit a mellékelt képeken láthatjuk. A javítási munkák befejezése után ne helyezzük azonnal üzembe a kályhát, kb. 24 órát várjunk.

Égéskamra javítása 1

Lépések:

  1. Az égéstér már nem tökéletes. A felső sor samott-tégla hiányzik.
  2. Vágjuk méretre az új téglákat, és szárazon illesszük a helyére. A fugákat is számítsuk rá!Égéskamra javítása
  3. A régi téglákról távolítsuk el a szennyeződéseket. Az új részeket alaposan nedvesítsük be.
  4. Az új téglákat habarccsal rögzítsük a régiekhez. A fugákat alul és oldalt alaposan töltsük ki.
  5. Ha a samott-tégla eltört, a törött részeket, illetve a habarcsdarabokat távolítsuk el.
  6. A felületen és a résekben található szennyeződéseket egy nedves ecsettel távolítsuk el.Égéskamra javítása 7
  7. A lyukakat tégladarabokkal és hőálló cementtel pótoljuk ki, a belső felületet is kenjük le.
Szerszámosláda: lapát vagy kis simítókanál, régi csavarhúzó, kemény sörtéjű ecset, téglavágó