Javítás a ház körül

Kültéri lépcsők szigetelése

Ötlet! A kültéri lépcsők ki vannak téve az eső és a hideg hatásainak is. Ha a víz beszivárog a repedésekbe, a fagy jelentős károkat okozhat.

Az esztétikai hibák, mint például a felhólyagosodás, az algásodás, a lépcsőfokok leválása és törése, a lépcsők oldalsó falán is jól látható, és ez hosszú távon a lépcső teljes konstrukciójára nézve káros lehet. A felgyülemlett víz elvezetéséhez olyan lépcsőfelület kialakítására van szükség, amely a csapadékot eljuttatja a vízgyűjtő- és vízelvezető helyekre.

A képeken látható lépcső a vizet hátrafelé vezeti el, így a levezetőlyukakat a lépcsőfokok hátsó részébe fúrtuk. Polietilén párnát (7 mm-es csomókkal) használtunk, a lyukakat az oldalfalba fúrtuk. A beszivárgó víz a párna alatti résekbe jut, innét vezetjük tovább.

A felújítást a következőképpen végezzük: a vízszintes és a függőleges lépcsőborító elemeket jelöljük meg és szedjük le. Ezután távolítsuk el a borítás alatti habarcsréteget. Gyakran a habarcs már annyira gyenge állapotban van, hogy kalapácsütésekkel összetörhető, és kőműveskanállal lekaparható. Néhány meglazult darab esetében tökéletes eltávolításra van szükség, ehhez használjunk porszívót.

A lépcsőre készítsünk egy cementesztich-réteget, és erre tegyük a méretre vágott polietilén párnákat. Helyezzük habarcságyba a megtisztított burkolólapokat. A támasztófal tisztítása után minden lépcsőfokba fúrjunk alulról felfelé. Másik lehetőség a műanyag csövek beépítése, melyet a polietilén párnák elhelyezése után kell elvégezni. Az elvezető lyukak környékén időről-időre lerakódások keletkeznek, melyek nem okoznak problémát, ha időben távolítjuk el ezeket. A lépcső vízelvezetését tehát megoldottuk.

Kültéri lépcsők szigetelése 1

Lépések:

  1. Ha a víz beszivárog a lépcső szerkezeti elemei közé, nem csak hólyagosodást és elmohásodást okozhat, de a fagy az egész konstrukcióban kárt tehet.Kültéri lépcsők szigetelése 2
  2. Szedjük le a lépcsőről a burkolóelemeket és a habarcsot.
  3. Fektessük a lépcsőre a méretre vágott polietilén párnákat.
  4. Ezután készítsük el a burkolathoz szükséges habarcságyat.
  5. Helyezzük vissza a megtisztított burkolólapokat, és készítsük el a vízelvezető-lyukakat.
Szerszámosláda: kalapács, véső, vízmérték, lehúzó deszka, vakolókanál, vágó- és fúrógép.