Javítás a ház körül

Fűrészfogak élezése

Ötlet! A használat közben keletkező füst- és égésnyomok károsítják a szerszámokat. Ebben az esetben az élezés is segíthet.

A keményfémből készült fűrésszel ellentétben a krómvanádium-acél fűrészfogakat kézi reszelővel is megélezhetjük. Ez természetesen csak egy kényszermegoldás, de még mindig jobb, mint ha túlterheljük vagy tönkretesszük a szerszámot, esetleg kényszerpihenőt kell tartanunk.

Gyakran elegendő a fűrészfogak hátoldalán a kézi reszelővel néhány húzást végezni. Fontos, hogy minden fűrészfognál ugyanannyiszor húzzuk végig a reszelőt, hogy a fűrész egyenletesen éles legyen. Az élezést 6,8 x 4,8 mm-es reszelővel, 40°-os szögben végezzük. Dolgozhatunk körfűrész-csiszolóval (háromszög keresztmetszetű, 17 mm széles, 11 mm magas) is, így a fűrészfog mindkét oldalát egyszerre munkálhatjuk meg. A hagyományos, hármas élű csiszoló (60°-os), a fűrészfogak eldeformálódását okozná. A farkasfogas fűrészt egy félkör keresztmetszetű reszelő sima oldalával élesíthetjük meg.

Fogak kiigazítása élezés előtt

Durva fogazatú, és puhább fémből készült fűrész esetében az élezés előtt igazítsuk ki a fogakat. A fűrészfogakat felváltva hajlítsuk egy kissé balra illetve jobbra, az eredeti állásnak megfelelően. Kaphatók speciális hajlító- és szorítószerszámok is, de szükség esetén az üvegvágó is megteszi. Lyukfűrészhez (és kézi fűrészhez) használjunk egy egyszerű, 5 mm-es csavarhúzót. Fontos, hogy a megmunkálás során a fűrészlapot erősen, a fűrészfogakhoz minél közelebb szorítsuk be satuba, illetve a masszív lécek közé. A munka megkezdése előtt ne felejtsük el a fűrészt áramtalanítani!

Ha reszelőszekrénybe szorítjuk a fűrészlapot, könnyebben dolgozhatunk. A reszelőszekrény egy 15 mm vastag, több rétegű préselt falemezből készült szekrény. Az enyvvel ragasztott léceket 1 mm-rel visszavágjuk, hogy egymáshoz szorosan illeszkedjenek. A fűrészlapot csavarral rögzített korong tartja. Még jobb, ha a körfűrészhez használt reszelőszekrény felső széle íves kialakítású, így több fogat élezhetünk meg anélkül, hogy a szekrényt ki kellene lazítani, és a fűrészlapot el kellene forgatni.

Fűrészfogak élezése 1

Lépések:

  1. Tompa fűrésszel nem tudunk minőségi munkát végezni. Az élezéshez szorítsuk a fűrészt a reszelőszekrénybe, melyet alul egy zsanér tart össze.Fűrészfogak élezése 2
  2. Ha nincs reszelőszekrényünk, szorítsuk a fűrészlapot két deszka közé.
  3. Ha lehetséges, csiszolás előtt igazítsuk ki a fűrészfogakat. A munkához használhatunk üvegvágót is.
  4. A durva farkasfogas fűrészlapnál csak a fűrészfogak hátát munkáljuk meg. Félkör keresztmetszetű kézireszelővel dolgozzunk.
  5. A lyukfűrészt formára igazítva szorítsuk egy satuba.
Szerszámosláda: kézireszelő finoman fogazott fűrészlaphoz, reszelő körfűrészhez, félkör keresztmetszetű reszelő, reszelőszekrény.