Javítás a ház körül

Gerenda javítása, pótlása

Ötlet! A tető-, balkon- és szelemengerendák elkorhadhatnak vagy elöregedhetnek. A mellékelt képeken bemutatjuk, hogyan javíthatjuk ki a korhadt gerendavéget, és hogyan hosszabbíthatjuk meg a gerendát.

A tetőgerendák végei különösen akkor korhadnak el gyorsan, ha a gerenda a fallal közvetlenül érintkezik, így idővel magába szívja a falból a nedvességet. Az erkélygerendák szintén veszélyeztetettek, hiszen ki vannak téve esőnek és szélnek, így a nedvességtől idővel korhadni kezdenek. Nem kell minden esetben az egész gerendát kicserélni. Lássuk, hogyan kell a tartógerenda korhadt részét kicserélni, miközben figyelembe vesszük a statikai követelményeket, és munkánkban még egy ács sem találhat kifogást.

A megoldás lényege, hogy a régi gerenda és a pótlás egymással átfedésben van, a kettőt csavar tartja össze. Tegyük szabaddá a gerenda végét, vagyis távolítsuk el a tető- vagy a padlóborítást. A korhadt gerendavéget függőlegesen fűrészeljük le. Ahhoz, hogy a gerenda ismét eredeti hosszúságú legyen, vágjuk ki a gerenda felét kb. 50 cm hosszúságban. A gerenda vége tehát most fele olyan vastag, mint a többi része. Vágjuk a pótlást a hiányzó gerendadarab mintájára, ugyanolyan vastagra és ugyanolyan hosszúságúra.

Gerenda javítása. metszet

Ha a két gerendadarabot összeillesztjük (átfedés), a gerenda eredeti vastagságát kell kapnunk. Az összeillesztés előtt nyomjuk a fába a két oldalon fogazott kapcsot, így a két gerendarész egymáson nem tud elmozdulni. Azután húzzuk meg a tartócsavarokon lévő anyát, ekkor a fogak még mélyebben hatolnak be a fába. Fűrészeljük le a tartócsavarok kiálló részét, majd kezeljük rozsdagátlóval. Végül fessük a kívánt színre a gerendát (ha látható helyen van).

Gerenda javítása 1

Lépések:

  1. A balkon egyik tartógerendájának vége korhadásnak indult. Fűrészeljük le a korhadt darabot, csak a teljesen masszív, egészséges részt hagyjuk meg.Gerenda javítása 2
  2. Vágjuk ki a gerenda felét 50 cm hosszúságban.
  3. Vágjunk le szakszerűen tárolt gerendából egy darabot.
  4. A pótlásfába a széltől kb. 10 cm-re süllyesszünk két tartócsavart.
  5. A pótlást rögzítsük a gerendára, fúrjuk ki a csavarok helyét, majd szorítsuk meg a tartócsavarokat.
  6. Az erkély tartógerendája újra strapabíró. Rakjuk vissza a padlóburkolatot, és már csak festeni keli.
Szerszámosláda: fűrész, lapos véső, nehéz kalapács, fúrógép, csavarkulcs, vasfűrész, szorítóvas.