Javítás a ház körül

Nikotin- és vízfoltok javítása

Ötlet! A falon lévő foltokat egyszerű átfestéssel nem tüntethetjük el. Ha a felületet nem készítjük elő megfelelően, a foltok még a legjobb minőségű festék alól is előtűnnek.

A falakon és a plafonon kialakuló foltoknak több oka is lehet. A foltokat gyakran vízszivárgás, egy rosszul szigetelt cső, vagy a mosógép kivezető csöve okozza. Egy idő után a láncdohányosok szobája is csúnya lesz, és a konyhánkban is nyomot hagynak a zsírfoltok, még a páraelszívó készülék alkalmazása mellett is. Hagyományos falfestékek használata esetén a foltok az új festékréteg alól is előtűnnek. A régi folt a frissen festett falon is jól láthatóvá válik. A makacs foltok még a tapétán is áthatolnak. Az a megoldás pedig nem mindenkinek szimpatikus, hogy a folt „egyensárga” színére fesse az egész helyiséget.

A megoldás a megfelelő alapozás, vagyis egy olyan szűrő beépítése, amely a foltok kialakulásáért felelős anyagokat megköti. A szűrőrétegnek tömörnek, strapabírónak és száraznak kell lennie. A nem megfelelően tapadó, illetve az enyves festéket távolítsuk el. A vízfoltokat szárítsuk ki, kefével tisztogassuk meg. A makacsabb zsír- és nikotinfoltok esetében ajánlatos a falat zsíroldó szerrel kevert langyos vízzel lemosni. Ezután alaposan szárítsuk meg.

Kenjük le a falat egy vízbázisú (kevés mennyiségű oldószert tartalmazó) alapozóval. Hátránya, hogy legalább 12 óra száradást igényel (20 °C és 65% páratartalom esetében), és csak ezután dolgozhatunk tovább. Az oldószert tartalmazó festékek esetében elegendő 4-6 óra száradási idő, nedves helyiségekben azonban nem alkalmazható. Az alapozás után kenjük le a falat egyszer vagy kétszer jó minőségű festékkel, esetleg ragasszuk fel a tapétát. Különleges esetekben előfordul, hogy az utolsó réteg felhordása után is jelentkeznek a foltok, ebben az esetben az alapozást ismét el kell végezni.

Vízfolt

Lépések:

  1. A kifröccsenő zsír a konyhában, a nikotin a szobában, és a víz a fürdőszobában okoz csúnya, barna foltokat, melyeket még az új festékréteg sem tud eltakarni.Folt 2
  2. A szigetelőréteg megköti a foltosodást okozó anyagokat.
  3. A vízfoltokat szárazon keféljük le, majd kenjük fel az alapozót.
  4. A makacs foltokkal szennyezett falat először mossuk le, csak ezután lássunk hozzá az alapozáshoz.
Szerszámosláda: festőhenger, kefe.