Javítás a ház körül

Csaptelep vízkőmentesítése

Ötlet! Ha a csaptelep szűrőfeje vízköves, szórja a vizet ahelyett, hogy a víz egy irányba, egyenletesen folyna. Az alkatrészcsere ugyan nem túl drága, vízkőmentesítése azonban semmibe sem kerül.

A szűrőfej kiszereléséhez és tisztításához a vizet nem kell lezárni, a munkát gyorsan és könnyen elvégezhetjük. Ha azonban a munka lépéseit nem tervezzük meg, kisebb károkat okozhatunk, amelyek a szűrőfej visszaszerelését megnehezítik.

A szűrőfejet tartó csavart először próbáljuk meg fogó nélkül meglazítani. Ha szarvasbőrt használunk, kezünk nem csúszik meg. Ha kézzel nem tudjuk kilazítani, használjunk fogót. Ha a csavar nehezen hozzáférhető és nincs műanyaggal vagy gumival bélelt fogónk, tegyünk szarvasbőrdarabot a fogó pofái közé, vagy ragasztószalaggal tekerjük körbe a csavart.

Mobil kifolyócsövek esetében különös gonddal járjunk el. Csavarás közben a másik kezünkkel óvatosan tartsuk meg a kifolyócsövet, hogy az érzékeny forgófej az erő hatására ne sérüljön. Ha a csavart meglazítottuk, kézzel tekerjük ki teljesen. Ha a tömítés magától nem esik ki, ujjunkkal pattintsuk ki. Egy kis kefével távolítsuk el a lerakódott vízkövet. Ha a tömítés már elhasználódott, inkább cseréljük ki.

A szűrőfejet tegyük vízkőoldóba. Csak kis mennyiségre van szükség. Ha por alakú vízkőoldót használunk, jó alkalom arra, hogy a kávéfőzőt is vízkőtelenítsük. Másik lehetőség, hogy a szűrőfejet egy éjszakára háztartási ecetbe tesszük (üveg- vagy porcelánedényben). A krómozott alkatrészek savval nem érintkezhetnek, mert az apró, szabad szemmel nem is látható sérülések a savval való reakció következtében még jobban károsodnak.

A vízkőtelenített szűrőt tegyük vissza, tegyük rá a megtisztított tömítést, és csavarozzuk fel. Ha szükséges, egy kicsit húzzunk utána fogóval. A víz ismét egyenletesen, egy irányban folyik, felhasználása energiatakarékos.

Csaptelep vízkőmentesítése

Lépések:

  1. A szűrőfej vízköves. Próbáljuk meg a csavart kézzel kilazítani, mobil csaptelep esetében a másik kezünkkel tartsuk meg a kifolyócsövet.Csaptelep vízkőmentesítése 2
  2. Emeljük ki a tömítést, tisztítsuk meg, ha szükséges cseréljük ki.
  3. A nagyobb vízkődarabokat egy kefével dörzsöljük le.
  4. A szűrőfejet egy éjszakára tegyük ecetbe vagy vízkőoldó folyadékba.
  5. A szűrőt vízzel mossuk ki, tegyük rá a tömítőgyűrűt és csavarozzuk vissza.
  6. A vízkőmentesítés javítja a vízfelhasználás hatékonyságát is.
Szerszámosláda: fogó, kombinált fogó, szarvasbőr vagy ragasztószalag, vízkőoldó vagy háztartási ecet.