Fűtési módok

Szivattyúk és fűtési rendszerek

Az olyan fűtési rendszerekbe, amelyeknek a fűtőtestjei a kazánnal azonos magasságban (vagy alacsonyabban) helyezkednek el, keringtetőszivattyút kell beépíteni. A szivattyúk legfontosabb adatai: az emelési magasság és a szivattyúzott víz mennyisége L/s-ban vagy m3/h-ban mérve. Ezek az adatok jellemzik a szivattyút, és meghatározható belőlük a szivattyú teljesítőképessége.

A szivattyú vásárlásánál ismernünk kell a szivattyúzni kívánt víz hőmérsékletét. A padlófűtésnél ennek a víznek a hőmérséklete soha nem lesz olyan nagy, mint a központi fűtésnél, ezért a szivattyú kisebb hőmérsékleti követelményeknek is megfelelhet.

A keringtetőszivattyú helyes és helytelen helyzetei

47. ábra. A keringtetőszivattyú helyes és helytelen helyzetei

A szivattyúkat nem szabad elhelyezni:

  • a legalacsonyabb helyen, ahol üledékkel, szennyeződéssel telítődhetnek;
  • a legmagasabb helyen, ahol levegővel telítődhetnek;
  • olyan helyekre, ahol a tágulásból vagy a szerelési hiányokból következő erők hathatnának rájuk;
  • nem vízszintes tengelyű helyzetben.

A korszerű fűtési rendszerekben kis mennyiségű víz van és a fűtőkör zárt. Az ilyen rendszerekben természetes dolog a szivattyú, amely a kör­forgásba épül be. Nagyobb hőmérsékleten több levegő kerül ki a vízből (1. vízforralás).

A szivattyú keringteti a vizet és elvonja a levegőt. A szivattyúba csak tiszta víz kerülhet, ezért szűrőt kell elé helyezni a rendszerbe. A kisebb rendszereknél elég, ha a szivattyú csavarkötésébe dróthálót tesznek. A szivattyú bekötését a központi fűtés csőhálózatába a 48. ábrán láthatjuk. A szivattyú komoly zajforrás lehet. Amennyiben a földön helyezkedik el, alapjait úgy kell lefektetni, hogy a hangszint ne lépje túl az egészségügyi előírásokban meghatározott mértékeket, és hogy ne következzen be vibráció.

A nagyobb fűtési rendszerekben lennie kell tartalékszivattyúnak arra az esetre, ha az első számú berendezés megrongálódna. A meleg vizes berendezéseknél ilyen tartalék nem kell. Kis lakóházak fűtésénél a szivat­tyú általában a kazánhoz tartozik.

Keringtetőszivattyú bekötése

48. ábra. Keringtetőszivattyú bekötése a csőhálózatba nagyobb fűtési rendszereknél
1 szelep; 2 légtelenítő; 3 szivattyú; 4 szűrő; 5 visszacsapószelep

A szivattyú használatával megváltozik a fűtési rendszer hidraulikája. Csökken a csőhálózat miatti nyomásveszteség, a nyomástöbblet átkerül a termosztatikus radiátorszelepekre, csökken a szabályozószerelvények ellenállása. Az állandó átfolyású fűtőszerkezet változó átfolyású szer­kezetté válik. A hidraulikus rendszerek gazdaságosabb üzemelésének érdekében kifejlesztettek egy ún. szabályozható keringtetőszivattyút. A szabályozható keringtetőszivattyúk jellegzetessége, hogy folyamatosan változhat a szivattyú fordulatszáma. Ezek a szivattyúk kíméletesebbek a fűtési rendszer szabályozószerelvényeivel szemben.

A szivattyú fordulatszáma változtatható az alábbiak megtartása mellett:

  • változatlan nyomás a keringtetőszivattyúban,
  • a szivattyú és a csőhálózat jellemzői azonosak vagy nagyon hasonlóak.

A szabályozás másik módja, ha egy időben csökkentjük a szivattyú nyo­mástöbbletét és a csőben levő víz átfolyását.

Ikerszivattyús keringtetőszivattyú

49. ábra. Ikerszivattyús keringtetőszivattyú

A 49. ábrán látható szivattyú két motoros egységgel, két egymás mellett elhelyezendő szivattyút pótol. A motorok üzemelhetnek külön-külön vagy mindkettő egy időben. Együttes üzemelésnél a szivattyúnak kétszeres a teljesítőképessége.