Javítás a ház körül

Kiszakadt függönykarnis javítása

Ötlet! Ha valami a falból kiszakadt – ebben az esetben egy függönykarnisról van szó – gondoskodni kell a megfelelő visszaillesztésről.

A függöny egyszer csak leesett, és senki nem tudta, miért. Az okokra azonban hamarosan fény derült. A tomboló gyereksereg ugyanis játék közben búvóhelyet keresett a függöny mögött, és a karnis kiszakadt. Még a falba fúrt csavarok sem bírnak ki mindent. Aggodalomra azonban semmi ok, a hiba könnyedén javítható, méghozzá úgy, hogy az új furatot az eredeti helyén készítjük el.

Ha a karnis egyik oldala leszakadt, szereljük le az egész karnist, vagy madzaggal rögzítsük a kiszakadt végét, nehogy a terhelés miatt a másik oldal is kiszakadjon. Ahhoz, hogy a karnist biztonságosan felfúrhassuk, újra kell vakolni a szakadás helyét. A vakolás megkezdése előtt távolítsunk el minden meglazult tégla- és vakolatdarabot, és a lyukat alaposan portalanítsuk. Egy puha nedves ecsettel a legmélyebb pontokat is megtisztíthatjuk. Ne nedvesítsük túl a falat, mert a lecsorgó, piszkos víz nyomot hagy. A falat a javítás alatt fóliával takarhatjuk le, esetleg le is ragaszthatjuk.

A kiszakadt vakolatdarab pótlására a gyorsan száradó és strapabíró szerelőcement a legjobb. Keverjük össze a cementet egy kis tálban a felhasználási útmutatónak megfelelően, majd nyomkodjuk a lyukba. Ügyeljünk arra, hogy az új cement a régi vakolattal a leghátsóbb részeken is jól tapadjon, és ne keletkezzenek üregek. Ha a falat tapétázni szeretnénk, csiszoljuk le. Ha festünk, mielőtt az utolsó festékréteget felhordjuk, fúrjuk ki a karnistartó csavarok helyét. A csavarok megszorítása után a karnis ismét terhelhető.

Kiszakadt függönykarnis javítása 1

Lépések:

  1. Szedjük le a vakolat-, tégla- és gipszdarabokat, majd egy ecsettel portalanítsuk a felületet.
  2. A hiba helyét alaposan nedvesítsük be, hogy az új vakolat jobban tapadjon.Kiszakadt függönykarnis javítása 2
  3. A gyorsan kötő cementet simítókanállal nyomkodjuk a lyukba.
  4. Száradás után fúrjuk ki a karnistartó csavarok helyét, majd rakjuk be a tipliket.
  5. Ezután következik a friss vakolat felhordása és a simítás.
  6. Csavarozzuk fel a karnistartót.
  7. Ha a fúrás közben keletkezett port is letörölgettük, csíptessük vissza a függönyt.
Szerszámosláda: ecset, egy pohár víz, fúrógép, új csavarok, csavarhúzó.