Lakástextíliák

Mekkora függönykarnist válasszak?

A lakás berendezésénél számos tényezőt figyelembe kell venni, amelyek közül az egyik a megfelelő függönykarnis kiválasztása. A döntésnél több dolgot is át kell gondolni: milyen szerepet szánunk a függöny számára, a tartószerkezetet hova szereljük fel, és sorolhatnánk. Mindezek közül természetesen a legfontosabb a nyílászáró mérete, mivel ehhez kell igazítani a függönykarnis hosszát. Jöjjön néhány praktikus javaslat, amelyek betartásával mindenki az igényeinek megfelelő méretű és kialakítású függönykarnist tudja választani.

Miket érdemes átgondolni függönykarnis vásárlás előtt?

Milyen feladatot lát el a függöny? Attól függően, hogy a függönyt csak árnyékolásra használjuk, vagy sötétítőre és fényáteresztőre is igényt tartunk, más tartótípust kell választani. Előbbinél egysoros karnis is teljes mértékben megfelel, míg utóbbiaknál már két tartósín szükséges. Ha ezek mellé még szeretnénk esetleg egy dekort is elhelyezni, akkor a tripla soros változatot szerezzük be.

Mekkora a tömege a függöny alapanyagának? Amennyiben egy könnyedebb anyaghoz keresünk függönykarnist, egy kevésbé masszív tartóképességű darab is megfelel. Ha nehéz függönyhöz kell választani tartót (például bársony), akkor egy strapabíróbb, merevebb típus az ideális.

Hova szeretnénk felszerelni a függönytartót? A karnist oldalfalra, vagy mennyezetre is szerelhetjük. Utóbbi akkor szükséges általában, amikor az oldalfalon nincs elég hely, vagy a nyílászáró és a plafon közötti távolság alacsony. Miután az oldalkarnisokat nem lehet elrejteni, mindenképp vizsgáljuk meg, hogy beleillik-e a szoba összképébe.

Milyen kialakítású legyen a függönykarnis? Az, hogy műanyag-, fém-, fából készült- vagy alumínium függönykarnist választunk, két dolog függvénye: az egyik az ízlésünk, a másik, hogy mennyit szeretnénk rááldozni a tartóra. Ha megelégszünk a gazdaságosabb kivitellel, döntsünk a műanyag mellett. Ha stabilabb darabra vágyunk, akkor tegyük le voksunkat a prémium függönykarnisok mellett.

Amikor elkezdünk függönykarnis után nézelődni, mindenképp olyan helyen érdemes kutatni, ahol széles és minőségi kínálat áll rendelkezésre a választáshoz. Az ANRO Épületdíszítési Webáruházban pontosan ilyen feltételek mellett rendelhetjük meg álmaink karnisát otthonunkba. Tapasztalatuknak köszönhetően pedig megfelelő asszisztenciát nyújtanak mindenki vásárlójuknak.

Mekkora legyen a függönykarnis rúd?

Miután átgondoltuk a legfontosabb paramétereket és tulajdonságokat, következhet a tökéletes függönykarnis méret meghatározása. Ennek során a nyílászárót feltétlenül le kell mérni széltében és hosszában is. Csakis ezután kezdhetünk el nézelődni a kínálatban, mivel a karnisrudat ezekhez az adatokhoz mérjük.

A karnistartó konzolok az ablak szélétől mintegy 10-15 cm-rel legyenek lehetőleg kijjebb. Egy 90 cm széles nyílászáróhoz ennél fogva legalább 120 cm-es függönykarnis rudat válasszunk. Ez a szám a 110 cm-es sínből és a 2×5 cm extra hosszból áll össze. Utóbbi akkor szükséges, ha kiemelnénk a végzáró elemeket is.

Az oldaltávolság kiszámításánál vegyük figyelembe a függöny anyagát, mivel egy vastagabb anyagnál inkább az eggyel hosszabb változat mellett érdemes dönteni. Így lehetőség lesz a függönyöket egészen addig oldalra húzni és összegyűjteni szélen, hogy zavartalanul kinyithassuk az ablakokat. A másik ok pedig, hogy a függöny teljes mértékben eltakarja a nyílászárót.

Milyen távolságra legyen a függönykarnis a nyílászárótól?

A legtöbb esetben a saját döntésünktől függ, hogy mekkora távolság legyen a függönytartó és az ablak között. Ugyanez a helyzet a karnisvégekkel, a mintázattal, vagy az alapanyaggal kapcsolatban is. Meghatározhatja a tartókonzol hossza is, hogy milyen távolságra kerül egymástól a nyílászáró és a karnis: ilyenkor 10-17 cm az ideális mérték. A műanyag mennyezeti függönykarnisoknál ennél kisebb távolságra, 4-8 cm-re szokták helyezni őket egymástól.

Ha megfelelő előismeretekkel rendelkezünk függönykarnis vásárlás előtt, sokkal könnyebb dolgunk van, mint azt elsőre gondolnánk. Így biztosan nem fogunk rosszul dönteni a választáskor, amelynek köszönhetően még sokáig díszíti majd az adott szobát otthonunkban.