Javítás a ház körül

Tapéta szépséghibáinak javítása

Ötlet! Ha a papírtapétát nemrégiben ragasztottuk fel, a felszíni hibákat, festékfoltokat a következőképpen javíthatjuk ki.

A tapétázás egy lakás felújítása során legtöbbször nem az utolsó munka. Az utolsó, festékkel végzett munka, vagy a bebútorozás során könnyen megtörténhet a baj. Ha a papírtapéta már meglehetősen régi, és elszíneződött, a kisebb hibákat még ebben az esetben is javíthatjuk.

A mellékelt fotókon bemutatjuk a munkafolyamat lépéseit. Tegyünk egy darabot a maradék tapétából (a hiba felületénél valamivel nagyobbat) a hibás részre. Ügyeljünk a mintára és a tapéta szálirányára is. Egy acélvonalzó mentén mindkét tapétarétegen egyszerre készítsünk négy vágást (két vízszinteset és két függőlegeset). A tapétavágó kést ne nyomjuk túlságosan a tapétára, mert a falba ütközve azonnal kicsorbul. Figyelem! A pótlásnak szánt tapétadarab a vágás közben nem mozdulhat el, mert különben elölről kezdhetjük a munkát, és egy nagyobb darabot kell kivágnunk.

A hibás, körbevágott tapétadarabot a tapétavágó kés segítségével emeljük ki úgy, hogy a kést kívülről befelé toljuk a tapéta alá. A pótlás hátoldalát papírragasztóval kenjük be. Különösen domború mintás tapéta esetében fontos, hogy ne nyomjuk meg a tapétát. Illesszük a pótlást a kivágott „ablak” egyik függőleges oldalához, majd simítsuk a vágásba. Egy tiszta hengert húzzunk át a felületen, vagy puha ronggyal simítsuk át.

Tapéta szépséghibáinak javítása 1

Lépések:

  1. Tegyünk egy darab tapétát a hibára (azonos mintájú részt keressünk), majd tapétavágó késsel egyszerre vágjunk ki mindkét réteg tapétából egy darabot.Tapéta szépséghibáinak javítása 2
  2. A hibás darabot a tapétavágó késsel emeljük ki.
  3. Anélkül, hogy megnyomnánk, kenjük be a pótlás hátoldalát papírragasztóval.
  4. Illesszük a kivágott „ablak” egyik oldalához a pótlást, majd nyomjuk a falra.
  5. Ne nyomkodjuk, egészen óvatosan hengerezzük, vagy simítsuk át.
Szerszámosláda: fémvonalzó, új pengéjű tapétavágó kés, papírragasztó, tiszta henger.