Javítás a ház körül

Törött járólap cseréjének lépései

Ötlet! Ha a járólapot a forgácsolt alapra nem megfelelően ragasztották fel, egy-egy földre eső súlyos tárgy a járólap töréséhez vezethet.

Alapokat gyakran rakják fel ún. forgácsolt (könnyűbeton) alapra. Ha a ragasztás során nem járunk el elég gondosan, a járólapok idővel károsodhatnak. Ha a ragasztót nem kentük fel a járólap teljes felületére (rés keletkezett az alap és a kerámialap között), vagy nem megfelelő ragasztót használtunk (cementes, rosszul tapadó ragasztó), a lapok leválhatnak vagy eltörhetnek. A legkisebb repedést is azonnal ki kell javítani, hogy a nagyobb károk kialakulását elkerüljük. Ha ugyanis az apró repedésbe víz szivárog, az alap felhólyagosodhat, ami további kerámialapok leválásához és a fugázás kitöredezéséhez vezethet.

Hogyan javíthatjuk ki a hibát?

Bemutatjuk a munkafolyamat lépéseit és a felhasznált anyagokat. Vésővel és kalapáccsal távolítsuk el a törött lapot. A szomszédos lapok ne sérüljenek. A hibás, törött lap minden egyes darabját távolítsuk el, hogy az új lap megfelelően illeszkedhessen az alapra. Ha a ragasztó túl erős volt, a kerámialap eltávolítása közben, a forgácsolt alap is megsérülhet.

Ezért az alapot is kezelni kell, hiszen mélyalapozás nélkül a forgácsolt alap a simítóanyagból túl sok nedvességet szívna magába, a csempe pedig nem tapadna megfelelően. Ha az alap kiszáradt, kenjük fel a simítóanyagot a törött lap helyére.

Ha ez a réteg is megszáradt, a teljes felületet kenjük be a diszperziós csemperagasztóval. Tegyük az új lapot az előkészített ragasztóágyba, nyomjuk le, a fugák közül kibuggyanó ragasztót azonnal töröljük le. Simítsuk be a résekbe a fugázó anyagot, végül tisztítsuk meg a felületet.

Törött járólap javítása 1

Lépések:

  1. A képen látható hiba esetén ne késlekedjünk. Egy kerámialap cseréje nem túlságosan bonyolult feladat, de oda kell figyelnünk. Először is távolítsuk el a törött lapot.Törött járólap javítása 2
  2. Két rétegben vigyük fel a mélyalapozót.
  3. Fél óra elteltével kenjük fel a simítóanyagot egyenletesen, az alap egész felületén.
  4. Egyenletesen kenjük fel a csemperagasztót, majd helyezzük be a csempét a padlóba.
  5. Gumis simítólapáttal dolgozzuk be a fugázó anyagot a résekbe, a felesleget húzzuk le.
  6. Speciális tisztítószerrel eltávolíthatjuk a cement utolsó maradványait is.
Szerszámosláda: kalapács, véső, régi lapos véső, ecset, vakolókanál, gumis simítólapát, szivacs.