Javítás a ház körül

Rozsdás, korrodált erkélyrács javítása

Ötlet! A korrózió nem csak esztétikailag zavaró, de a fémtárgyak élettartamát is jelentősen csökkenti. A korrózió három lépésben megszüntethető.

A rozsda egy oxidációs folyamat eredménye, amely azokon a pontokon alakul ki, ahol a fém a levegővel és a vízzel reakcióba lép, és a kémiai folyamat beindul. A javítást egy megfelelő vastagságú védőréteg segítségével végezhetjük el. A rozsdásodás különösen a sarkokban alakulhat ki, ahol az esővíz és a pára megreked. Az új festékréteg felhordásánál ezekre a pontokra különösen nagy gondot kell fordítani.

A kiálló rozsdadarabokat egy lapáttal kaparjuk le, majd drótkefével, durva csiszolópapírral vagy elektromos csiszológéppel finomítsuk a felületet. A korrodált részeket a csillogó fémrétegig csiszoljuk le. Ahová a csiszológéppel nem tudunk bejutni, csiszolópapírt használjunk.

Ezután tisztítsuk meg a felületet az olajtól, zsírtól és egyéb szennyeződésektől. A rozsdás felületet kétszer kenjük le korróziógátló alapozóval. A tökéletes fedőréteg garantálja a védelmet. Ma már kaphatók a vízzel hígítható akril-lakkok, melyeket utolsó fedőrétegként hordhatunk fel a felületre. A szivacshengerrel gyorsan és egyenletesen juttathatjuk fel a festékréteget a felületre, az ecsettel a sarkokat könnyebben érhetjük el. Nagyon fontos, hogy minden cm²-t kezeljünk le, ezért szisztematikusan haladjunk, hogy ne maradjon ki egyetlen rész sem.

Korrodált erkélyrács 1

Lépések:

  1. A rozsdadarabok eltávolítása után drótkefével dörzsöljük le a többi korrodált részt.
  2. Drótkoronggal alaposabb munkát végezhetünk. Használjunk védőszemüveget!
  3. A finomabb, sarokcsiszolóval újra elővarázsolhatjuk a fényes fémrészeket.Korrodált erkélyrács 2
  4. A felületet két réteg rozsdagátló festékkel alapozzuk le.
  5. A festék felhordásához szivacshengert használjunk, így az anyagot egyenletesen juttathatjuk a felületre. A sarkokat ecsettel kenhetjük be, vagy…
  6. …az egész felületre vigyük fel a festéket. A legfontosabb, hogy a felület egyetlen része se maradjon ki.
  7. A balkon újra vidám színekben pompázik, és kívülről ugyanolyan látványos, mint belülről.
Szerszámosláda: simítólapát vagy gittelő kés, csiszolópapír, csiszológép, korongecset, szivacshenger.