Javítás a ház körül

Meglazult klinkertéglák rögzítése

Ötlet! A burkolótéglák közti repedés a meglazult tartókapcsok miatt alakult ki. A további károk elkerülése érdekében a téglákat rögzíteni kell.

A fal egy tartófalból, illetve klinker- vagy más típusú burkolótéglából áll. A burkolótéglákat azonban nem egyszerűen a fal elé kell felrakni, azoknak a tartófalhoz pontosan illeszkedniük kell. Ennek különösen akkor van jelentősége, ha a tartófal és a burkolótégla között lég- vagy szigetelőréteg van. A tartófal és a burkolótéglák megfelelő csatlakozását általában dróttal oldják meg.

Ha ezek a drótok korrodálódnak, eltörnek, vagy egyáltalán nem kerültek beépítésre, a burkolat leválhat, vagy meg repedhet és szétnyílhat. Ebben az esetben nemcsak a repedéseket kell kitölteni, hanem biztosítani kell a burkolat megfelelő rögzítését, hogy megakadályozzuk a repedések kiújulását.

Bemutatjuk a rögzítés legfontosabb lépéseit

Ha valaki ilyen típusú javítási munkákat tervez, vasáru- vagy építőanyag-kereskedésekben érdeklődhet a további technikai információkról (furatok elhelyezési terve, speciális falazat esetében alkalmazható megoldások). Kétféle megoldás létezik: az egyik a beton- illetve tömör téglák esetében (VBS típusú javítókészlet), a másik pedig a porózus tégláknál (VBS-N típusú javítókészlet) alkalmazható. Mindkét esetben lehetőség van a rugalmas és láthatatlan rögzítésre. A rugalmas rögzítés alkalmazkodik a burkolótégla hőingadozásához.

Egy négyzetméternyi falfelületen 5 rögzítő kapcsot helyezünk el. A furatokat mindig a függőleges és vízszintes fugák találkozási pontjában készítsük el, úgy, hogy a furat a tartófalba is behatoljon. Ezután toljuk a tartókapcsot a furatba úgy, hogy fém vége még látható legyen. Majd a folyékony habarcsot fecskendezzük a lyukba. A habarcsból a tartófalba is jut, így biztosítja a burkolótéglák tartását. Porózus burkolóanyag esetében a habarcs kitölti a lyukakat, így rögzíti a kapcsokat. Végül töltsük ki a fugák közti réseket.

Meglazult tégla

Lépések:

  1. A képen látható repedés egyáltalán nem veszélytelen. A tartódrót korrodált vagy nem került beépítésre. Az új rögzítéshez készítsünk 12 mm-es furatokat a fugákba.Meglazult tégla 2
  2. A rögzítő kapcsokat toljuk a furatokba. A képen a jobb érthetőség kedvéért a falon kívül mutatjuk be a kapcsok helyét.
  3. A kapocs áthalad a burkolótéglán és behatol a tartófalba is.
  4. A folyékony habarcsot fecskendő segítségével juttatjuk a lyukba.Meglazult tégla 3
  5. Porózus szerkezetű burkolótégla esetében a habarcsból a tartófalba is juttatunk.
  6. Ha a lyukat a habarccsal feltöltöttük, simítsuk el a felületét.
Szerszámosláda: fúrógép, VBS-javítókészlet, rögzítő kapocs, fecskendő és habarcs.