Javítás a ház körül

Balkonablak rozsdás részeinek javítása

Ötlet! Ha a fémet védő lakkréteg alá nedvesség kerül, rozsda alakul ki, melyet késlekedés nélkül ki kell javítani.

A balkonablak könnyen a korrózió áldozatává válhat. Az időjárás viszontagságainak kitett külső ablakkeret acélból készült (ellentétben a belső, alumínium kerettel), melyet egyetlen lakkréteg véd. Az ablak közvetlenül a mellvédbe került beépítésre, a fugák nyitottak. A nyitott fugákban összegyűlik a nedvesség, melyet szilikonos szigeteléssel megakadályozhattunk volna. Az egész ablak eltávolítására azonban ebben az esetben sincs szükség.

A rozsdás felületek kezelésére számos eszköz áll rendelkezésre. Elsősorban az autótulajdonosok között nagy a kereslet e termékek iránt, egy részük azonban gyakorlatilag teljesen hatástalan. Csak a minősített termékek alkalmasak arra, hogy a korróziót megelőzzék, illetve megfékezzék.

A minősített termékek a környezetre kevésbé károsak, a környezeti terhelés a rozsdás elemek cseréjével, javításával tovább csökkenthető. A lakk- és rozsdaréteg eltávolításakor, a drótkefe vagy a csiszológép használata közben védjük szemünket és a légutakat. A munkát a szabadban végezzük, vagy biztosítsuk a megfelelő légmozgást a helyiségben.

A rozsda tökéletes eltávolítására nincs szükség, ahol lehet, alaposan csiszoljuk le. A rozsdagátló folyadék ugyanis azokon a pontokon is kifejti hatását, ahol a felületet nem tudtuk kellően lecsiszolni. A rozsdagátló száradási ideje 1-2 óra. Ezután kezeljük a felületet speciális ólom- és kromátmentes alapozóval, ez tökéletesen fedi az előzőleg kezelt felületet, beszivárog a repedésekbe és a pórusokba is. Másnap védőlakkal kezeljük a felületet.

Rozsda eltávolítása 1

Lépések:

  1. A balkonablak korróziója konstrukciós hibákra, és a levegő káros anyagaira vezethető vissza.Rozsda eltávolítása 2
  2. A félig levált lakkréteget és a korrodált darabokat amennyire csak lehetséges távolítsuk el.
  3. Kenjük fel a folyékony rozsdagátlót úgy, hogy a legkisebb repedésekbe is be tudjon szivárogni.
  4. Hagyjuk száradni legalább egy órán át, majd kenjük le az alapozóval.
  5. Egy nap elteltével kenjük le a felületet a védőlakkal.
Szerszámosláda: fúrógép, drótkefe, védőszemüveg és -maszk, ecset, kesztyű.