Javítás a ház körül

Szénkefe cseréje (csiszológépben)

Ötlet! A csiszolás közben keletkező finom por és az erős igénybevétel miatt a forgófejes csiszológépben gyakrabban kell a szénkefét cserélni, mint más elektromos készülékben.

Ha a motor nem indul, a motor fordulatszáma nem megfelelő, vagy túlzott melegedés tapasztalható, ideje szénkefét cserélni. Minden elektromos készülék javítására igaz: Először áramtalanítsunk! Csak ezután csavarozzuk szét a készülék burkolatát. Forgófejes csiszológép esetében először a fogantyút és a csiszolólapot szereljük le. Jegyezzük meg, vagy jelöljük be a csavarok helyét, mert nem minden csavar egyforma hosszúságú. Ezután óvatosan emeljük le a burkolat jobb oldalát. Húzzuk ki a szénkefét tartó kampókat és emeljük ki a kefét a rugóval együtt. Könnyebben dolgozhatunk, ha először meglazítjuk a csavarokat.

Előfordulhat, hogy a szénkefe nem használódott el, csak a csiszolás közben keletkező finom por miatt nem működik tökéletesen. Ebben az esetben elegendő a szénkefét meglazítani, így megspórolhatjuk az alkatrész cseréjét. Ha azonban a szénkefe fele akkorára kopott, mint az új, azonnal ki kell cserélni. Az új szénkefét tegyük a régi helyére, és toljuk vissza a tartókampókat.

Hüvelykujjunkkal megakadályozhatjuk, hogy a szénkefe elmozduljon. A tartópánt beállításához kicsit húzzuk szét a szénkeféket. Az összeszerelést ugyanúgy végezzük, mint a szétszedést, csak fordított sorrendben. Mielőtt a készüléket ismét üzembe helyezzük – a gyártó utasítása szerint is – ellenőrizzük a szigetelést és a feszültséget. Saját biztonságunk érdekében ezt a munkát végeztessük szakemberrel, vagy szakszervizben.

Szénkefe cseréje  1

Lépések:

  1. A javítás megkezdése előtt mindig áramtalanítsuk a készülékeket.
  2. A csiszolólapot tartó csavart lazítsuk meg.Szénkefe cseréje 2
  3. Ezután szedjük ki mind az öt tartócsavart.
  4. Húzzuk ki a szénkeféket. A munka megkönnyítése érdekében célszerű a csavarokat meglazítani.
  5. Ezután az egész tartót könnyen eltávolíthatjuk a szénkefékkel együtt.
  6. A kampókat húzzuk szét, és a szénkefét emeljük ki a rugóval együtt.
  7. Tegyük a helyére az új szénkefét, majd toljuk vissza a kampókat.
  8. A tartó visszahelyezésekor a szénkeféket kicsit húzzuk szét.
Szerszámosláda: csillagcsavarhúzó, vagy akkumulátoros csavarhúzó, L alakú kulcs és fogó.