Javítás a ház körül

Termosztátszelep tömítése

Ötlet! Néhány év után még a legkorszerűbb szelepek szigetelése is elromlik. Ezt a hibát általában könnyedén orvosolhatjuk. A termosztátszelep javítása is könnyedén megoldható. A hagyományos szelepek esetében a rendszert először vízteleníteni kellett, majd ki kellet cserélni a zárófejben lévő grafit rudat.

Ez a művelet a korszerű szelepek esetében gond nélkül elvégezhető. A fűtést nyugodtan üzemeltethetjük tovább. Mivel a szelepek felépítése az évek során szinte minden gyártónál változott, a beszerzéshez vigyük magunkkal a szelepkupakot. A kereskedők ennek segítségével már pontosan meg tudják határozni a zárófej típusát. Mivel ez az alkatrész nem kerül túlságosan sokba, célszerű egyszerre többet vásárolni, hiszen semmi sem működik örökké. Általában 12-es vagy 13-as villáskulcsra van szükség.

Tömítés

A szelep és a zárófej közti tömítéshez elegendő a tiszta fém használata. Mivel a fűtési rendszer nyomása nem túl nagy, elegendő a zárófejet egy negyed fordulattal meghúzni. Ha lehetséges, ne érintkezzünk közvetlenül a zárófejben található töltőanyaggal, mert a szilikont még hígítóval is nehezen távolíthatjuk el ujjainkról. A szelepre gyakorolt könnyed nyomással ellenőrizhetjük a működés hatásfokát.

Ha a zárófej a nyár folyamán „beragad”, ezzel a módszerrel, vagy a zárófej kiszerelésével lazíthatjuk ki. A zárókupak visszahelyezésekor ügyeljünk arra, hogy a kupak belső falán található mélyedések a szelep megfelelő pontjain illeszkedjenek. Ha már úgyis a fűtési rendszerrel dolgozunk, ellenőrizzük a vízszintet, és ha szükséges, légtelenítsük a rendszert.

Termosztátszelep tömítése

Lépések:

  1. Hogy a képen látható „megoldás” ne legyen örökérvényű, tekintsük át, hogyan tömíthetjük a csöpögő szelepet.
  2. Először tekerjük a szelepkupakot a MAXIMUM-állásba.
  3. A rögzítőcsavart lazítsuk ki.Termosztátszelep tömítése 2
  4. A zárókupakot két oldalról fogjuk meg, és húzzuk le.
  5. Ezután a zárófejet egy megfelelő méretű csavarkulccsal lazítsuk meg.
  6. Csavarjuk be és húzzuk meg az új zárfejet.
  7. Enyhe nyomással győződjünk meg róla, hogy a zárófej könnyedén működtethető-e.
  8. Ezután illesszük vissza a zárókupakot.
Szerszámosláda: csavarhúzó, 12-es vagy 13-as villáskulcs.