Javítás a ház körül

Radiátorszelep cseréje

Ötlet! A régi szelepeket célszerű termosztátos szelepre cserélni, még akkor is, ha működőképesek.

A hagyományos radiátorszelepek esetében az energia egy része elvész, ha a fűtést nem szabályozzuk folyamatosan. Épp ezért a régi szelepeket célszerű termosztátos alkatrészre cserélni. A munka megkezdése előtt a fűtést zárjuk le, a vizet eresszük le. Ezután egy kicsit lazítsuk meg a radiátort tartó csavart, hogy könnyebben dolgozhassunk. Csavarhúzó segítségével szedjük le a szelepsapkát. Majd egy csőfogóval lazítsuk meg a szeleptartó bilincset, és a szelepet szedjük le a radiátorról.

Mielőtt az új szelepet felszerelnénk, a menetet teflon szigetelőszalaggal tekerjük körbe. A munkához használjunk műanyag védőborítású csőfogót. Az új szelepet először csavarozzuk a fűtéscsőhöz, majd a radiátorhoz. Ha szükséges, a fűtőtestet kicsit igazítsuk meg. Ha a régi és az új szelep mérete nem egyezik meg pontosan, a kisebb eltéréseket a rugalmas és hajlékony műanyag szerelvénnyel korrigálhatjuk.

Az új szelep felcsavarozása után rakjuk fel a termosztátos kupakot. Úgy fogassuk a gombot, hogy a jelölés felfelé mutasson. Rögzítsük ebben az állásban, de ne végezzünk erőszakos mozdulatokat. A fűtés üzembe helyezése előtt a rendszert töltsük fel vízzel, és végezzük el a légtelenítést. Ezután állítsuk be a termosztáton a kívánt szobahőmérsékletet. Az automatika a kívánt hőmérséklet elérése után leállítja a keringetést.

Radiátorszelep cseréje 1

Lépések:

  1. Először lazítsuk meg a radiátor tartócsavarját, hogy könnyebben dolgozhassunk.
  2. Csavarhúzóval szereljük le a régi szelepsapkát.
  3. Csőfogóval lazítsuk meg a szeleptartó csavart.Radiátorszelep cseréje 2
  4. Csavarozzuk le a régi szelepet a fűtéscsőről.
  5. Az új szelep felszerelése előtt a menetet tisztítsuk meg, olajozzuk be, és szigeteljük körbe.
  6. Ha a szelep nehezen illeszthető, a fűtőtestet kissé mozgassuk el.
  7. Szereljünk be rugalmas és kihúzható csatlakozó szerelvényt.
  8. Végül rakjuk fel és állítsuk be a szelepkupakot.
Szerszámosláda: csavarhúzó, villáskulcs vagy csőfogó (műanyag borítással).