Kerti faházak és kamrák

Hagyományos ír kunyhó és építése

A legtöbb európai építményhez hasonlóan ezt is úgy tervezték, hogy több évszázadon át kitartson! Valószínűleg a kertben használt szerszámokat tartották benne. Az eredetileg zsúptető fedést példánkban a könnyebben elkészíthető hasított zsindelyfedésre módosítottuk. Elképzelhető, hogy ehelyett jobban szeretnénk zsúpot, lécpadló fedést, sőt esetleg gyepes zöldtetőt alkalmazni. Ne válasszunk viszont bitumenes zsindelyt: ez az épület sokkal elegánsabb megoldást érdemel!

Az épület oszlopgerendás kialakítással készült, csakúgy, mint a fejezetben bemutatott számos más példa. Ez a módszer nem bonyolultabb, mint a vékony (5 x 10 cm) falvázoszlopokkal kialakított szerkezet. Azt se feledjük, hogy ennél a változatnál kevesebb falvázelemre, csatlakozásra és vágásra van szükség, és általában a végeredmény is tetszetősebb. Ennek a házikónak az egyik különlegességét a rönkszeletekkel kitöltött falak adják. A méteres rönkök darabolása összesen kb. 1,5 napot vesz igénybe, és a falakat kb. 1 hétig tart kitölteni a habarcsba rakott rönkökkel. Ez hosszúnak tűnhet, viszont ne feledjük a minimális költségeket és a látványos végeredményt!

A fekete akác az Egyesült Államokban növekvő fafajok közül a leginkább ellenálló a korhadással és a kártevőkkel szemben. Régebben gyakran alkalmazták ezt a fafajt cölöpalapozáshoz és kerítésoszlopoknak. Szerezzünk be a fakereskedésből 12 darab kiszárított, 15-25 cm átmérőjű, 1 m hosszú rönköt, ül. kisebb ágakat. Utóbbiakat 12,5 cm-es darabokra vágva töltjük ki a nagyobb rönkök közeit. Ha akácot nem tudunk beszerezni, válasszunk bármely más fafajt, amelynek rönkjeit a kerület mentén favédő szerrel kezeljük. Ügyeljünk rá, hogy megfelelően kiszárított faanyagot válasszunk: jó jel pl. a rönk végén lévő sugárirányú repedés. Ezt az építés alatt majd kitölthetjük és eltüntethetjük.

5.1. ábra. Hagyományos ír kunyhó

5.1. ábra. Hagyományos ír kunyhó

5.2a ábra. A hagyományos ír kunyhó méretei

5.2a ábra. A hagyományos ír kunyhó méretei

5.2b ábra. Fekete akác

5.2b ábra. Fekete akác

Építési útmutató

A rönkök darabolása

A fűrészbakra a képen látható módon készítsünk V keresztmetszetű „bölcsőt”; ehhez szegezzünk a fűrészbak két oldalára két 30 cm-es deszkadarabot. Az így készült „bölcső” végétől 12,5 cm-re tegyünk jelölést; ehhez igazodva vágjuk majd le az 12,5 cm vastag rönkszeleteket. Helyezzük a rönköt a „bölcsőbe”, majd láncfűrésszel a végétől indulva kezdjük el levágni a rönkszeleteket. Amikor a vágással közeledünk a rönk közepéhez, állítsuk meg a fűrészt, anélkül, hogy kivennénk a pengét a vágásból. Fordítsuk el úgy a rönköt, hogy azt anélkül tudjuk átvágni, hogy a „bölcsőt” elvágnánk. Ezzel a trükkel könnyen és gyorsan felapríthatjuk a rönköket.

5.3. ábra. A rönkök darabolása

5.3. ábra. A rönkök darabolása

Földmunkák

Készítsük elő a terepet, majd ássunk egy 60 cm mély és 40 cm széles árkot, amely lejt az alapozás legmélyebb pontja felé. Vezessünk ebben egy 10 cm átmérőjű dréncsövet, elfelé a háztól. Így megakadályozhatjuk, hogy a fagykárt tegyen az épületünkben. Az árkot töltsük fel 16-32 mm átmérőjű kaviccsal.

Ezt a műveletet csak fagymentes vidékeken vagy olyan homoktalajoknál hagyhatjuk el, amelyek jól elvezetik a vizet: ilyenkor az alaphoz használt telített gerendákat egyszerűen fektessük a talajra. Ügyeljünk azonban arra, hogy azok valóban nyomáson telített elemek legyenek a talajon való alkalmazáshoz minősítő jelzéssel, és nem egyszerűen csak vegyszerbe mártott gerendák.

5.4. ábra. A dréncső elhelyezése

5.4. ábra. A dréncső elhelyezése

Oszlopgerendás fa vázszerkezet

Ennél az építésmódnál a legegyszerűbb alkalmazott fakötés a lapolás; itt is ez javasolható. A munkát a négy 15 x 15 cm átmérőjű alapgerenda (2 db 2,4 m és 2 db 3 m hosszú) levágásával kezdjük. Körfűrésszel derékszögű vonalzó mellett készítsünk keresztben bevágásokat az elem fele szélességéig a gerenda végénél. Ezután fordítsuk oldalára a gerendát, és oldalról is vágjuk be (hosszanti irányban) a már bemetszett részt.

Ugyanezt a műveletet ismételjük meg a túloldalról is. Ezután fordítsuk vissza a gerendát, és kalapáccsal és vésővel pattintsuk le a darabokat. Végül ráspollyal, vagy (ami még jobb) láncfűrésszel simítsuk el a felületet, és ellenőrizzük az élek merőlegességét. Hasonló módon munkáljuk meg a csatlakozó gerenda végét, és szegezzük vagy csapoljuk össze ezeket. Ismételjük meg a műveletet az összes többi gerendánál: egy gerendavég kijelölése és a lapolás elkészítése kb. 5 percet vesz igénybe.

 5.5. ábra. A lapolás elkészítése

5.5. ábra. A lapolás elkészítése

Csatlakoztassuk egymáshoz a gerendákat. Ügyeljünk rá, hogy azok mind jól tömörített kavicságyon, vízszintesen feküdjenek. A lapolások közepébe fúrjunk 11 mm átmérőjű lyukakat, és ezekbe állítsunk 10 mm-es betonvasakat, amelyek 7,5 cm-re állnak ki. Ezután vágjuk le 175 cm hosszúra a négy 15 x 15 cm átmérőjű sarokoszlopot, és azok alsó bütüjének középpontjában fúrjunk 9 cm mély lyukat. A lyukakba nyomjunk egy kevés építőipari ragasztót, majd egymás után húzzuk az oszlopokat a betonvasakra. A felállított oszlopokat ideiglenesen rögzítsük a talpgerendákhoz szegezett 2,5 x 10 cm-es tetőlécekkel.

5.6. ábra. Oszlop és talpgerenda kapcsolata

5.6. ábra. Oszlop és talpgerenda kapcsolata

5.7. ábra. Az oszlopgerendás szerkezet elkészítése

5.7. ábra. Az oszlopgerendás szerkezet elkészítése

Merevítés

Mielőtt nekiállnánk a következő oszlop felállításának, az első oszlopot állítsuk tökéletesen függőlegesbe. Amikor mindkét oszlop a helyén áll, ellenőrzésképpen az oszlopok felső pontjaitól mérjük le az átlókat. Ezután vágjunk méretre egy koszorúgerendát, és a talpgerendához hasonlóan készítsünk rá lapolásokat.

A gerenda egyik végét támasszuk az egyik oszlopra, majd emeljük helyére a másik végét. A „főhomlokzat” talp- és koszorúgerendáinak elhelyezése előtt vágjunk ki 2,5 cm mély hornyot az „ajtótoknak”, a sarokoszlop belső élétől mérve. Vágjunk ki egy 1,8 m hosszú 15 x 15 cm-es oszlopot, amely beleillik a horonyba.

5.8. ábra. Ideiglenes merevítés

5.8. ábra. Ideiglenes merevítés

5.9. ábra. Bemetszés

5.9. ábra. Bemetszés

Tok nélküli ablak

A megszokottól eltérő módon esetünkben az ablakszárnyat tok nélkül a falvázoszlopokhoz illesztjük. Először vegyük meg az ablakot, és ahhoz igazítsuk a nyílásméretet, eltérően a megszokott módszertől. Először (két 7,5 cm-es horganyzott ablakpánttal) függesszük be az ablakot a koszorúgerendáról. Ezután szegezzük helyükre a 10 x 15 cm-es „tok”-oszlopokat.

Az ablak és a vázoszlopok között alátét közbeiktatásával alakítsunk ki 3 mm-es hézagot. Metsszük be az ablakszárny alsó lécét és a könyöklő belső élét, hogy az ablak rácsukódhasson a könyöklőre. Ne feledjük, hogy ehhez a kialakításhoz a könyöklőnek kissé magasabbnak kell lennie az ablak alsó élénél. Szegezzünk a falvázoszlopokra 5 cm-es léceket, ütközőnek. Ha az ablakkeretet pácolni szeretnénk, ezt még azelőtt tegyük, hogy elkezdjük kitölteni a falat, hogy a rönkszeleteket ne színezze el a pác.

5.10. ábra. A rönkszeletek kiosztása a fában

5.10. ábra. A rönkszeletek kiosztása a fában

A szaruállások elkészítése

Esetünkben öt szaruállásra van szükség. Szegezzünk össze a végénél két 1,8 m hosszú 5 x 10 cm-es elemet, és a két alsó végüket ideiglenesen helyezzük a koszorúgerendákra, meghatározva így a tető hajlásszögét. A nyeregtető gerince kb. 90 cm magasan van a koszorúgerendák felett, a tető túlnyúlása kb. 12,5 cm. Szintező mellett mérjük ki a szögeket a gerincnél és a koszorúgerendánál. Készítsük el a szarufákon a bemetszéseket, így azok ráilleszthetők a koszorúgerendákra. Vágjuk le a meg-felelő szögben a szarufák végeit, majd 5 x 10 cm-es torokgerendával állítsuk össze a szaruállást.

5.11. ábra. A falak megerősítése

5.11. ábra. A falak megerősítése

5.12. ábra. A fa réseinek kitöltése

5.12. ábra. A fa réseinek kitöltése

A falak elkészítése

Szerezzünk be fűrésztelepről, építőanyag-kereskedésből vagy asztalostól két nagyobb szemeteszsáknyi fűrészport, és vegyünk két zsák cementet és két zsák meszet. Rendeljünk 2 m3 homokot, és ezzel készen is állunk a falazáshoz! Habarcsteknőben keverjünk össze 6 rész homokot, 6 rész fűrészport, 3 rész portland cementet és 2 rész meszet. Nagyon fontos, hogy az összetevőket pontosan mérjük ki!

Apránként adagoljuk hozzá a vizet, amíg a keverék kellően képlékeny nem lesz (nem túl folyós, de nem is túl darabos). A fűrészpor szerepe az elegyben, hogy rugalmasabbá tegye a habarcsot, amely így jobban követi a faanyag zsugorodását-tágulását. A talpgerendára terítsünk vastag habarcsréteget, és helyezzük rá egymás mellé a rönköket. A rönkszeletek közeit töltsük ki habarccsal, annak minimális hézagszélessége 6 mm legyen.

Ha viszont a hézag nagyobb 6 cm-nél, helyezzünk bele egy megfelelő méretű ágdarabot. Ha szükséges, az oldalsó oszlopokhoz való csatlakozásnál hasítsuk el a rönkszeleteket. A rönkszeletek mérete lehetőleg minél változatosabb legyen, így lesz igazán szép az összhatás. A falszerkezet megerősítésére a talpgerendára helyezett rönkszeletek közé verjünk be szegeket. A kisebb rések kitöltéséhez egy nagyobb vakolókanálra helyezzünk habarcsot, majd ferdén döntsük azt meg, és egy kisebb vakolókanállal dolgozzuk a habarcsot a résbe.

A fal ilyetén kialakítása időigényes munka, ezért számoljunk egy-egy oldalfalra legalább egy napot. 24 óra elteltével, kerti locsolócsővel permetezzük be vízzel a falat, és drótkefével távolítsuk el a felesleges habarcsot. A habarcs megszilárdulásához jó néhány napra szükség lehet. Végül az oromfalakra szereljünk lapolással illesztett cédrusdeszkákat, a durva felületükkel kifelé. A deszkák végeit nyújtsuk túl a tető vonalán, és egyszerre vágjuk le fűrésszel a felesleget. Még ha kellően kiszárított rönköket használtunk is, valószínűleg fellép további zsugorodás; az így keletkezett réseket utólag ki kell töltenünk.

A tető

Ezen a házikón a legszebben a zsúpfedés vagy a kézzel hasított fazsindelyek mutatnak.

A padló

A homokkal együtt rendeljünk az építőanyag-kereskedésből 200 db bontott téglát is (így 13 db tartalék téglánk lesz). 1 m2-re 33 db téglát számítsunk. A házikó belsejében terítsünk el homokot, amelyet 5 x 10 cm-es lehúzó deszkával simítsunk el vízszintesre. Munka közben permetezzük vízzel és tömörítsük a homokot.

A téglákat vonalzóként használt deszka vagy hosszú szintező mellett rakjuk le. Daraboláshoz 10 cm-es vésőt és 2 kg-os kalapácsot használjunk. A téglák hosszoldala legyen merőleges a házikó hosszanti falára. A homokágyba fektetett elemek érjenek egymáshoz, és azokat kalapáccsal 6 mm-nyit döngöljük le. A precíz munkához feszítsünk ki kőműves zsinórt, így egyenesek lesznek a sorok. Ezt azonban nem muszáj megtennünk, mert a kissé egyenetlen sorok jól illenek a házikó stílusához. Miután elkészültünk a padlóval, szórjunk a felületre néhány lapát homokot, és seperjük azt a résekbe.

5.13. ábra. Téglapadló készítése

5.13. ábra. Téglapadló készítése

5.14. ábra. a téglapadló rakása

5.14. ábra. a téglapadló rakása