Otthon

Zöld otthon építése (fenntartható otthonok) [Infógrafikával]

Ne késlekedj tovább. Most van itt az ideje a zöld és fenntartható otthonod megépítésének. Mint sokan közülünk, talán már te is üldögéltél, és álmodoztál egy új otthon építéséről, vagy egy meglévő modernizálásáról, amely tökéletesen illeszkedik a környezetbe. Ez egy olyan otthon lenne, amely épp annyira környezetbarát és zöld, mint amennyire hangulatos, funkcionális és intelligens. Ez megvalósítható és akár már most.

Nincs többé szükség kompromisszumra. Nem kell feláldozni a kényelmet a környezettudatosság kedvéért. Mivel világunk gyorsan változik, gyakran egy kevésbé kedvelt módszert alkalmazva, de rajtunk áll, hogy milyen pozitív változást hozunk. Ezen változások eredhetnek az egyetlen helyről, amit teljes egészében mi irányítunk: az otthonunkból.

Az álombéli zöld otthon megépítése

Ha zöld otthonod építését az alapoktól kezded, akkor ezzel lehetőséget biztosítasz magadnak arra, hogy mindent a megfelelő módon csinálhass. Ez magában foglalhat nagyszabású munkákat is, mint például egy emelet ráépítése vagy az épület bővítése. A zöld környezetet megőrizni és a környezettel egy oldalon maradni egyszerűbb a következő három fő irányvonal figyelembevételével:

Használj fenntartható építőanyagokat

A zöld lakásokkal összefüggésben a fenntartható egy olyan, a szakértők által általánosan elfogadott gyűjtőfogalom, amellyel kapcsolatban a legfontosabb, hogy megpróbáljunk az alábbi pontok közül minél többnek eleget tenni.

Ezek:

 • Hasznosítsd újra vagy használd fel újra: Az újrahasznosított alapanyag olyan, amit újrafeldolgoztak, mint például a gumiabroncsok átalakítása padlóburkolatokká. Az újrahasznosított anyagokat teljes egészében (de általában javításokkal) használják fel, mint például ablakok, ajtók és padlók.
 • Fenntartható módon kitermelt: A fa erre a legjobb példa. Ez azt jelenti, hogy ellenőrzött erdőgazdálkodásból származik, ahol az értékesítési hálózat dokumentált és hitelesített.
 • Gyorsan megújuló: Bambusz. Főleg padlóburkoláshoz használják, és kiváló példa a fenntartható, gyorsan megújuló alapanyagra, mivel ez egy fűféle és nem fafajta.
 • Nem mérgező és nem allergén: A formaldehid és fekete penész két olyan összetevő, ami gyakran megtalálható a mérgező és allergén építőanyagokban.
 • Helyi forrásból: Amikor csak lehetséges, az anyagokat a legjobb, ha nagyjából egy 100 mérföldes sugarú körön belülről szerezzük be ahelyett, hogy hatalmas távolságokat utazna ugyan az az alapanyag.1

Foglald bele a víz- és energiahatékonyságot a tervekbe

Az intelligensen megépített zöld otthonok nem víz és energia pazarlók. Ehelyett mindkét forrást megszerzik a környezetből. A vízhatékonyság jelentheti az esővíz gyűjtését vagy a mosogatógépből, mosógépből vagy mosdókból elfolyó (nem WC víz) szürkevíz újrafelhasználását. De jelentheti egyszerűen azt is, hogy víztakarékos zuhanyfejeket és wc-t szerelünk fel.

Az energia hatékonyság pedig az energetikailag intelligens készülékek telepítéséből, a szigetelés maximalizálásából, valamint a természetes fény növelése érdekében számos tetőablak és ablak telepítéséből áll.

Hangsúlyozd a beltéri levegő minőségének fontosságát (IAQ- beltéri levegőminőség)

A fenntartható építőanyagok használata az első lépés az IAQ biztosításában, minimalizálva vagy kiküszöbölve olyan anyagokat, amelyek hozzájárulnak a mérgező anyagok és allergének levegőbe jutásához.

A pára önmagában ártalmatlan, viszont mérgező fekete penész növekedéséhez vezethet. A formaldehid pedig példa azon mérgező anyagokra, amelyek gyakran megtalálhatóak a nem fenntartható építőanyagokban. Válassz alacsony VOC (Volatile Organic Compound- Illékony szerves vegyület) tartalmú festékeket. Válassz természetes anyagból készült padlóburkolatot. Padlónak fát, gyapjút a vinil, vagy mesterséges anyagú szőnyeg helyett.

A fenntartható anyagok 5 sajátossága

A fenntartható építőanyagok általában legalább egy vagy két tulajdonsággal rendelkeznek az alábbiak közül: Újrahasznosított vagy újra felhasznált és fenntartható módon kitermelt.

Keresd az újra felhasználható vagy újrahasznosított ablakokat, ajtókat, padlókat, deszkaburkolatokat, még az olyan nagy ellenállóképességű anyagokat is, mint a tető és deszka alapanyagok. Ellenőrizd az olyan csoportokat, mint a The Forest Stewardship Council (FSC), amely felügyeli az erdők ésszerű kitermelését és az ellátási láncot.

Gyorsan megújuló

Számos építőanyag tekinthető gyorsan megújulónak, ilyen például a pamut, búza, szalma és a bambusz.

Nem mérgező és nem allergén

A formaldehid és fekete penész két olyan összetevő, ami gyakran megtalálható a mérgező és allergén építőanyagokban.

Helyi forrásból származik

Legyél tisztában a helyileg előállított alapanyagokkal és használd is ki őket.

Zöld otthon építése

Ismerd meg a fenntartható alapanyagok beszerzésének módját

A fenntartható anyagok kiválasztása a zöld otthon építésének alapköve. Nincs egyetlen olyan anyag sem, amelyet általánosan fenntarthatónak tekinthetünk. A fenntarthatóság sokkal inkább olyan jó pontok összessége, amelyeket egy alapanyagban keresel. Minél több ilyen jó pontot tudsz egyben összehozni, annál jobb.

Újrahasznosított vagy újra felhasznált alapanyagok

Az újrahasznosított alapanyag olyan, amit újra feldolgoztak, mint például a gumiabroncsok, amelyeket padlóburkolatokká alakítanak vagy a műanyag flakonok, amelyeket kerítésként vagy padként használnak fel újra feldolgozva.

Az újra felhasznált anyagok azok, amelyeket teljes egészében hasznosítani tudunk, de általában felújítva. Ilyenek például az ablakok, ajtók, padlók, szekrények és vízvezeték szerelvények. Még a rézcső is elég értékes ahhoz, hogy megfontoljuk az újrafelhasználását.

Fenntartható módon kitermelt

A fenntartható módon kitermelt azt jelenti, hogy az alapanyagok átlátható és jól gondozott termelési területekről származnak, ahol az értékesítési hálózat dokumentált és hitelesített. A Forest Stewardship Council által tanúsított fa tekinthető fenntartható módon kitermeltnek.

Gyorsan megújuló

Példák olyan építőanyagokra, amelyek gyors növekedési ciklussal rendelkeznek: bambusz, parafa, pamut (különösen, ha az újrahasznosított), a természetes linóleum, mint például a Marmoleum, fa, búza (wheatboard- Ökológiailag barátságos, feldolgozott búzával készült tábla típusa) és szalma (strawboard-
szalmából készült tábla).

Nem mérgező és nem allergén

A formaldehid egy olyan összetevő, ami gyakran megtalálható a mérgező építőanyagokban.

Helyi forrásból származó alapanyag

Miért támogatod az építőipart, amely Indonéziából, több ezer mérföldnyi távolságból az óceánon szállít rétegelt lemezt? Helyette vásárolj a lakóhelyeden.

Legyél tisztában a helyi természeti erőforrásokkal és használd is őket. Például a Csendes-óceán északnyugati részén élő háztulajdonosok helyileg tudnak épületfát beszerezni. A New England-i emberek például számos természetes kőlelőhellyel rendelkeznek.

Amint azt már említettük, lehetséges, hogy nem lesz lehetőséged minden egyes pontot leellenőrizni, ha fenntartható alapanyagokról van szó, amire tökéletes példa a bambusz padló. Míg környezetbarát és sok szempontból zöld megoldás, egy ponton elbukik: mégpedig a helyi beszerzésnél. A legtöbb bambusz padlót Kínában és Indonéziában gyártják és konténerekben szállítják hajókon több ezer mérföldet a vásárlókhoz.

Az energia & vízhatékonyság 10 módja

A zöld otthonoknak víz és energiafogyasztás szempontjából kisfogyasztóknak kell lennie.

Zöld otthonod építésénél vagy átalakításnál valósítsd meg az alábbi lépéseket:

 • Csak Energy Star értékelésű berendezéseket vásárolj.
 • Mozgásérzékelővel ellátott kültéri világítást telepíts.
 • Gyűjtsd az esővizet vízgyűjtőtartályba és használd fel a kertben.
 • Győződj meg róla, hogy minden WC és zuhanyrózsa víztakarékos.
 • Telepíts napelemet.
 • Vedd figyelembe otthonod tájolását a rajzok elkészítése előtt.
 • Keresd a víztakarékos termékeket a U.S EPA Watersense programjában.
 • A ruhákat mosd hideg vízben.
 • Meleg időben szárítsd kint kötélen a ruhákat, hűvös, nedves időben pedig használj beltéri szárító állványt.
 • Csökkents a vízmelegítő hőmérsékletét 130 ° F-ra 54,4 ° C-ra.

Az energia & vízhatékonyság 10 módjaZöld ház levegőjeBeltéri levegő


Forrás:
protektor-festek.hu/az-alombeli-zold-otthon-megepitese/